Konrád
8 °C
26 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Álljon meg egy novellára! címmel idén is meghirdették azt a novellaíró pályázatot, amelynek 20 legjobb művét országszerte számos busz- és villamosmegállóban olvashatják majd az utasok. A pályázatra beérkező műveket zsűri értékeli, amelynek elnöke Grecsó Krisztián József Attila-díjas író. A legjobb novellák idén nyáron kerülnek ki Budapest és a megyeszékhelyek busz- és villamosmegállóiba.

  A novellaíró pályázaton bárki elindulhat, a pályamunkákat május 20-ig kell a novella.jcdecaux.hu oldalra feltölteni. Vannak szabályok, de nem sok:

  • egy szerző legfeljebb három szépirodalmi alkotással nevezhet,
  • a műveknek minimum 3600, maximum 4000 leütés terjedelműeknek kell lenniük.

  A legjobbnak ítélt alkotás szerzője 300 ezer forintos pénzdíjban részesül, a második 200 ezer, míg a harmadik helyezett 100 ezer forintot kap. A döntős pályaművek online is olvashatóak a fenti oldalon, ahol egyébként az olvasóközönség is szavazhat - a legtöbb szavazatot kapó írás alkotója közönségdíjat kap. (MTI)

 • Akár a Varjúdombi mesék egyik epizódja is lehetne, vagy a Jamie és a csodalámpáé. Valójában viszont egy könyv, egy új sorozatból, amivel engem azonnal megvettek: a Kispöfögők ugyanis a magyarországi kisvasutakat mutatja be. Az első rész a lillafüredi vonalról szól, és én, miután éveket töltöttem alapvetően Miskolcon élve, ezt a könyvet fellapozva döbbentem rá, hogy még a lillafüredi szakaszt sem utaztam végig soha – az emberek többségéhez hasonlóan leszálltam a Lillafüreden, holott a garadnai végállomáshoz vezető útnak ez csak kábé a fele –, a mahócai szárnyon pedig még soha nem is jártam (és ma már menetrend szerinti járat nincs is arra, csak különvonatok). Szóval jó kis nosztalgiázás vett erőt rajtam a meséket olvasva, és gondolom, így éreznek majd a Szekszárd környékéről elszármazottak, amikor megjelenik a következő kötet.

  lillafured
 • Ráadásul a kópia, amit a fenti előzetessel reklámoznak (beszarás, mennyire időtálló a film, ötven évesen is pont olyan lenyűgözőnek tűnik, mint annak idején), nem digitálisan felújított, felturbózott, digijabbázott szörnyűség, hanem (részben) az eredeti negatívról készült, az eredeti moziverzióval mindenben megegyező változat. 

  Screen Shot 2018-04-20 at 8.47.56.png