Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Látta már az Az utolsó tangónk című német-argentin dokumentumfilmet? Én speciel nem, de a címe alapján biztos vagyok benne, hogy ha a természetben forgatnák, akkor valahogy így nézne ki:

 • Különös jelenségről számolt be a Newsweek: egy kivágott gesztenyetölgy belsejében 60 éve halott kutya szinte teljes épségben megmaradt, összeaszott testét találták meg favágók a héten. 

  Valószínűleg az lett a vadászkutya veszte, hogy egy kisebb állatot kergetve beszaladt az alul tátongó lukon az odvas fába, felkúszott kb. 8,5 méterig, majd beszorult, és lemászni már nem tudott.

   A University of West Florida kutatója szerint azért maradhatott meg az állat holtteste ilyen jó állapotban, mert a gesztenyetölgyek tannint tartalmaznak. A tannin természetes "szikkasztó", kiszárítja a környezetét, a kutya teste így elrohadás helyett mumifikálódott. 

  A kivágott fát a kutya miatt végül nem dolgozták fel, a szerencsétlenül járt állat múmiája a Southern Forest World múzeumba került, Stuckie-nak (vagyis Beragadtnak) nevezték el. 

 • ...

  (dobpergés)

  ...

  ... CHICAGO!

  Az amerikai celebházaspár harmadszor ad érdekes nevet gyerekének. 2013-ban született lányuk neve North West lett (ami konkrétan azt jelenti angolul, hogy északnyugat), 2015-ben világra jött fiuk pedig Saint West. Most újabb kislányuk született január 15-én, és Kardashian a honlapján jelentette be, hogy a harmadik gyerek Kanye West szülővárosa után kapja a nevét. Bennem három kérdés merült fel: 1. Vajon milyen szellemi kataklizmának kellene történnie ahhoz, hogy a lányomat Stöckert Sopronnak nevezzem el? 2. Vajon hogy becézik azt, hogy Chicago? 3. Vajon ha a kedves mama agya is hasonló rugóra jár, a negyedik gyerek neve Los Angeles West lesz? (És itt jegyezném meg, hogy a kis Chicago óriási szerencséje, hogy apuka nem ebből a walesi faluból származik.)

 • Megosztja a közvéleményt és a szakértőket is az megoldás, amit újabban bevezettek 200 németországi iskolában: a hiperaktivitás-zavarral (ADHD-val) küzdő gyerekekre homokkal töltött, nehéz mellényeket adnak, amitől nyugton ülnek tanítás alatt. 

  Az 1,2-6 kilós, 140-170 euróba kerülő mellények sokak szerint nagyon hasznosak, egyes megszólaló szülők és tanárok jelentős javulásról számoltak be a hiperaktív gyerekek viselkedésében a használatától. Elméletileg senkit sem kényszerítenek arra, hogy vegye fel a mellényt, önként hordják a gyerekek, és 30 percnél tovább egyszerre soha nincs rajtuk. 

  sandweste-esw115-60-kg

  Mások viszont aggódnak, hogy az elmegyógyintézetekben használatos kényszerzubbonyra emlékeztethet a megoldás, és stigmatizálhatja a hiperaktív gyerekeket a társaik szemében. A kritikusok szerint a mellény üzenete, hogy a viselője beteg, és büntetésként kell felvenni, aki hordja, idiótának tűnik az osztály szemében. Az iskolában, ahol elsőként bevezették, a stigma ellen úgy védekeznek, hogy a nem hiperaktív gyerekek is hordhatják a mellényeket, és játékos versenyt is szerveztek köré. 

  A pszichológusok és pszichiáterek egyelőre szkeptikusak a módszerrel szemben, mert nem ismertek annak hosszútávú hatásai, egyelőre kevés kutatás támasztja alá, hogy hatásos lehet a hiperaktív gyerekeknél.

  Az USA-ban egyébként régebb óta bevett gyakorlat a mellények használata, bár leginkább autista gyerekeknél alkalmazzák, állítólag szorongásgátló hatású. 

  (The Guardian)