Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Japán és Kína kapcsolata minimum hullámzó volt az utóbbi évtizedekben a történelmi viták és stratégiai érdekellentétek miatt, még ha a közös gazdasági érdekek enyhítették is a sárdobálást, és különösen Donald Trump amerikai elnök (mindkét ázsiai országot rosszul érintő) kereskedelmi háborújának beindítása óta feszengős közeledés jellemzi a viszonyt.

  Ez a közeledés, illetve a Kínai Kommunista Párt (KKP) viszont az utóbbi hetekben nem várt helyről kapott kemény bírálatot: Peking régi szövetségese, a Japán Kommunista Párt páros lábbal szállt bele a kínai elvtársakba, írja a Nikkei japán üzleti lap. Bár a japán párt korábban még a szocializmus új úttörőjeként méltatta a KKP-t, idén 16 év után frissítette platformját, amelyből kigyomlálták az összes, a KKP-ra pozitívan hivatkozó részt, sőt Sii Kazuo pártelnök leszögezte, hogy "a kínai párt magát szocialistának és kommunistának nevezi, de nagyhatalmi sovinizmusának, hegemóniára törekvésének és emberijog-sértéseinek semmi köze a szocializmushoz, és nem méltó a kommunista kifejezés használatára".

  Sii hozzátette, pártja több mint fél évszázada küzd a nagyhatalmi sovinizmus ellen a szocializmus nevében, és ez alatt összeakaszkodott az Egyesült Államoktól kezdve a japán konzervatív vezetésen keresztül a Szovjetunióig mindenkivel. A mostani platformváltásban ugyanakkor azon túl, hogy a KKP által működtetett politikai rendszer még nagy jóindulattal/rosszindulattal sem nevezhető szocializmusnak, az is szerepet játszott, hogy Kína nemzetközi sajtójának romlása miatt "nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy kalap alá vegyenek minket", mondta Japán Kommunista Párt egy tisztviselője.

  A japán kommunisták népszerűsége felmérések szerint 3-5 százalék között mozog, miközben a 2017-es választásokon 7,9 százalékot kaptak. Egyes régi bástyáikban, főleg Kiotóban és Tokióban viszont jóval erősebbek az országos átlagnál.

 • Ha nem, most már ezt is megteheti, szerdán nyílt meg ugyanis Szentpéterváron a B&W Cafe. Az ország első ilyen jellegű kávéházának belseje úgy tűnhet, mintha rajzolták volna, amit a készítők úgy oldottak meg, hogy mindent fehérre festettek és csak a körvonalakat húzták át feketével. A kávéház minden berendezését kézzel festették, az egész munka összesen 35 napig tartott. 

 • A mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés az egyik legszennyezőbb iparág, amely nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. És bár a nagyüzemi állattartás energiaigénye, az állatok és a hús fuvarozása és hasonlók is hozzájárulnak a károsanyagok kibocsátásához, egy másik komoly szennyező tényező a tehénböfögés.

  A tehenek és más kérődző állatok ugyanis metánt böfögnek (nem finganak, mint ahogy az tévesen elterjedt a köztudatban), ami a szén-dioxidnál is jobban hozzájárul az üvegházhatáshoz. A marhaböfi pedig tényleg nagyon durva szennyező, az ENSZ adatai  szerint a barmaink felelősek a globális károsanyag-kibocsátás 15 százalékáért. 

  De egy brit cég azt reméli, hogy ha sok pénzt fizetnek neki a világ marhatenyésztői, azzal megoldható lenne ez a súlyos probléma. A Zelp nevű startup ugyanis 

  előállt egy maszkkal, amely átalakítja a tehenek káros böfögését. 

  A maszk felfogja a marhák orrán távozó böfögést, és vízzé, valamint széndioxiddá alakítja a benne lévő metánt. Egyelőre még tesztelik ezt a technológiát, de a Zelp vezetője azt reméli, jövőre már árulhatják is a böfimaszkokat. 

  böfimaszk.PNG
  Fotó: zelp.co
 • Egy egészen megdöbbentő felvételt tett közzé egy massachusettsi asszony, akinek egy prérifarkas (coyote) ragadta el a kutyáját. A felvételen látszik, ahogy két kistestű kutya a kert egyik végébe szalad, majd menekülőre fogják a dolgot, ahogy megérkezik a farkas.

  A coyote előbb az egyik jószágot szemeli ki magának, majd a másik kutya után ered, akit el is kap és magával vonszolja az erdőbe. A kutyát végül sértetlenül megtalálták, valószínűleg a kertet védő villanypásztor zavarta meg a prérifarkast a zsákmányolásban, és az mentette meg az életét. 

   Az eredeti bejegyzésre érkezett kommentek egyébként jó betekintést adnak az amerikaik életébe:

  Ezért kell egy IGAZI kerítés. #epitsekmegakeritest

  – írja egy Hitlery Patkány Clinton nevű felhasználó. 

  Mégis mindenki a hegyi oroszlánokon gyűlölködik.

  – hívja fel a figyelmet a kettős mércére valaki más. 

  Örülhetnek neki, hogy nem Dél-Afrikában élnek, ahol egy pávián vagy egy leopárd ragadja el a kutyádat, vagy a gyerekedet, és megeszi.

  – teszi hozzá megint más. De a legtöbben egyszerűen csak azon szörnyülködnek, hogy milyen felelőtlen gazda engedi ki a kertbe a kistestű kutyáit olyan helyen, ahol farkasok ólálkodnak. 

  (ABC News)

  kojot.png