Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Csak telnek a szelektív kukák a fővárosban, senki se akarja üríteni őket. Ezt elégelte meg egy öntudatosabb helyi polgár, aki az utca hírmondójaként üzent visszafogott hangon a főpolgármesternek a Csalogány utcában:

  A szemétfelhalmozódás hátterében a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkaerő- és pénzügyi problémái állnak, amire Tarlós István múlt heti interjúnkban így válaszolt:

  Az FKF (majd) kevésbé lesz kiszolgáltatott helyzetben, mint most. 15 milliárd forint volt két hete a központi cég tartozása, ez nyilván nem maradhat így. Önök szerint érdeke bárkinek is, hogy leálljon a szemétszállítás? Se nekem, se a miniszterelnöknek. Szóval ezt megoldjuk, de kérem, vegyék tudomásul, hogy egyszerre nem lehet mindent megoldani.

 • A miniszterelnök örökbe fogadta a Nyíregyházi Állatkert újszülött rinocéroszát, a kormányfő Facebook-oldalának követői pedig szavazással döntötték el, mi legyen a neve. Az állat így a Csülök nevet kapta. "Kedves Csülök, remélem, mihamarabb személyesen is találkozunk. Viszlát Nyíregyházán!" - írta Orbán. 

 • Október 18. és 25. között visszatér a Dame de Coeur installáció, aminek keretében különböző képeket vetítenek a Notre-Dame-ra.

 • Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy a húsevés iránti vágy összefügg a társadalmi státusszal, méghozzá fordított irányban: ha valaki alacsonynak érzékeli a státuszát, több húst akar enni.

  Az egyik kísérletben business szakos hallgatók vettek részt, akiknek az alapján kellett értékelniük az élettel való elégedettségüket, hogy mennyit fognak keresni, miután kikerülnek az egyetemről, ami a kísérletben egy előre meghatározott fix összeg volt. A távozóknak azt mondták, kifelé menet annyi tasak beef jerkyt (szárított marha snacket) vehetnek el, amennyit csak akarnak. Azok a diákok, akik kevésbé voltak elégedettek, több jerkyt vettek el. 

  Egy másik kísérletben disznóhúsos tacókkal és marhahúsos hamburgerekkel tesztelték ugyanezt. Arra kérték a hallgatók egyik felét, idézzenek fel olyan időszakot az életükben, amikor alacsony volt a státuszuk, a másikat pedig az ellenkezőjére. Az eredmény ugyanaz volt, a rosszabb helyzetre visszagondolók nagyobb eséllyel akartak enni a húsos fogásokból, bár a különbség valamennyit halványult, amikor a felkínált lehetőségek közé vega opciókat is bevettek. 

  A kutatók szerint a jelenség mögött az állhat, hogy az emberi evolúció során a hús értékes, nehezebben fellelhető tápláléknak számított, amelynek fogyasztásával nagyobb eséllyel éltek túl az őseink nehéz körülmények között is. A húshoz gyakrabban jutók társadalmi pozícióban is hasznot húzhattak húsevésből, például mert erősebbek lehettek a többieknél.

  Talán ennek az ősi berögződésnek a maradványa az is, hogy a húsevést sokan máig a férfiassággal hozzák összefüggésbe. 

  (Quartz)