Emília
18 °C
26 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ismét fürdési tilalmat rendeltek el csütörtöktől a mártélyi Holt-Tiszában - közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a kormányhivatal megrendelésére vízmintát vettek a holt-tiszai szabadstrandon, és kiderült, hogy

  a cianobaktériumok (kékalga) száma újra határérték feletti volt.

  A kékalgákkal kis mértékben nincs probléma, de ha elszaporodnak, akkor potenciális egészségkárosító hatásuk lehet vízi és szárazföldi élőlényekre, valamint az emberi szervezetre is. A Webbeteg cikke szerint

  a kék alga toxikus anyagokat termel, ami bőrkiütéseket, szélsőséges esetben pedig légzési nehezítettséggel járó allergiás reakciót okozhat.

 • Hamarosan bemutatják a Mindenki című rövidfilmmel Oscar-díjat nyert Deák Kristóf új kisfilmjét, A legjobb játékot az RTL Klubon. A többszörös díjnyertes kisfilmet július 28-án szombaton 12:10-kor láthatják először a magyar tévénézők. A film két biztonsági őrről szól (Rétfalvi Tamás, Szabó Irén) akik rájönnek, hogy munkahelyüket egy forradalmi mesterséges intelligencia szoftver fenyegeti. Az őrök pedig elhatározzák, hogy szokatlan módon, a tánc segítségével veszik fel a harcot a mesterséges intelligenciával. (A filmet mi már láttuk, itt írtunk róla bővebben.) 

 • Skarlát íbiszek keltek ki a tojásokból a Szegedi Vadasparkban, a vörös színű, kifejlett egyedek között a látogatók már megfigyelhetik a sötét tollú utódokat - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

  skarlatibisz 2018 03
  Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu

  A szegedi állatkertben már évek óta sikeresen költenek az íbiszek, a nekik kihelyezett fészkekben idén nyolc fióka kelt ki. Tolluk, hogy ne legyenek feltűnők a ragadozók számára, sötét, csak két-három évesen válik élénk színűvé. 

  skarlatibisz 2018 01
  Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu

  A skarlát íbisz (Eudocimus ruber) a Magyarországon is élő batla (Plegadis falcinellus) dél-amerikai rokona, a Karib-tenger partvidékén, valamint Brazília keleti-délkeleti partjai mentén él. A sekélyebb tengerrészeket és a mocsarakat kedveli, ahol főleg vízi gerincteleneket fogyaszt. Tollazata színét az elfogyasztott apró rákokból nyeri, ezért az állatkertekben csak ott őrzi meg jellegzetes skarlátvörösét, ahol speciális étrenden él.

 • Ha van juventusos termék, amit a Napoli-szurkolók megvásárolnak majd, akkor ez a ronaldós wc-papír lesz az: