Júlia, Rita
13 °C
26 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Két magyar művész által alapított stúdió, a Kinetech Design is kiállít London egyik legnevesebb designfesztiválján, a kedden nyíló Clerkenwell Design Weeken. A Londonban élő Beregszászi Előd papírművész és Bolygó Bálint kinetikus szobrász által alapított stúdió egy, a környék történelme és az Erzsébet-korabeli divat által inspirált installációt tervezett és valósított meg: egy 3 méter átmérőjű nyakfodrot.

  A Royal Approval nevű installáció, mely a napokban lezajlotta hercegi esküvőre is reflektál, a fesztivál központi helyén, az illusztris St. John's kapuban látható. A rugalmas alapú aluminium kompozitból hajtogatott szerkezet a világ legnagyobb, origami technikával készített nyakfodra. 

 • Szilágyi Zsófia Egy nap című, egy háromgyerekes anyuka hétköznapi feladatait és küzdelmeit bemutató filmje kapta a legjobb első filmnek járó elismerést a cannes-i filmfesztiválon a FIPRESCI-től, a filmkritikusok nemzetközi szövetségétől. Azt már előtte is lehetett tudni, hogy a külföldi kritikák szerették a filmet, de most a Variety is egy méltató írást közölt a filmről, dicsérve intimitását.

  A Variety szerint a rendező nagyot kockáztatott, amikor olyan témát választott, ami sokaknak banálisnak tűnik, ráadásul három kisgyerek szereplését is bele kellett illeszteni a filmbe. Az írás szerint azonban Szilágyi Zsófia próbálkozása kifizetődött, hiszen az Egy nap drámai, humoros és érzelmes alkotás lett.

 • Az új szintet ennek a derék elektromosbicikli-tulajdonosnak sikerült megugrania szülővárosomban, a napfényes Gyulán. Hősünk bevásárolni ment (tekert-gurult) a város szélén fekvő helyi Intersparba, és biztosra ment: olyan helyre igyekezett leláncolni a gépét, ahonnan biztosan nem lopják el. Márpedig a bevásárlókocsik maguk is lánccal vannak rögzítve – hát ennél biztosabbra hogy is mehetett volna?

  lakatbicaj1
  Fotó: Olvasónk, Ádám

  A mesterterv egyébként csúnyán összeomlott volna, ha nem olyan jószándékú ember fedezi fel a nagy innovációt, mint Ádám, hanem valaki, akinek éppen fáj a foga egy elektromos biciklire, de nem akarna vagy tudna venni. Ráadásul két stratégiai ponton is elbukott volna a dolog.

  Egyfelől az elmélet volt hibás: elég, ha bedobunk a bevásárlókocsiba egy 100-ast (20-ast? 50-est?), máris mobilissá vált a kocsi és vele együtt a bicikli. Ekkor már csak óvatosan odébb kell tolni ezt a furcsa házasítást, aztán egy fémvágó eszközzel egy jó mozdulat, és miénk a gép. Másfelől elhibázott volt a kivitelezés, hogy jobban látható legyen, itt alant mutatom kinagyítva is: a biciklit úgy sikerült úgynevezett biztonságba helyezni, hogy valójában egyetlen mozdulattal elemelhetővé vált. Méghozzá szó szerint: a láncot ugyanis úgy tette rá a bevásárlókocsira, hogy elég lett volna azt egy picit megemelni, és a lánc máris leesik, vihető a bicaj (oké, a kerekén a lánccal, de ez szintén ideiglenes probléma lett volna, azt hiszem).

  lakatbicaj2
  Fotó: Olvasónk, Ádám
 • Elég fura jelenetbe botlott a Reuters fotósa, amiből tökéletes időjárás-illusztráció kerekedett. Valószínűleg azonnal használnánk is, ha meg kéne írnunk a pakisztáni időjárást. 

  Karacsi egyik lakónegyedében elment az áram, a környéken lakók pedig inkább kimentek az utca árnyékos felére aludni, mert működő légkondik hiányában a lakásokban elviselhetetlenné vált a 41 fokos meleg.