Konrád
6 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Harminc helyszínen mintegy száz programon vehetünk részt az idei Kávéházak éjszakája alkalmából. Budapest Főváros Önkormányzata tavaly hirdette meg először a programsorozatot, hogy felelevenítse és népszerűsítse a mára kissé feledésbe merült, de a 19. században markánsan jelenlévő budapesti kávéházi hagyományokat.

  A tavaly mintegy 4000 érdeklődőt vonzó programon idén a zenei, a színházi és az irodalmi események mellett a kávéházak történetéről és magáról a kávéról is tartanak ismeretterjesztő előadásokat. Több helyszínen baristaoktatók és kávéházi szakemberek vezetik be a kávékultúrába érdeklődőket, akik részt vehetnek kávékóstolásokon is. Több kávéházi és várostörténeti séta is indul, amely különböző útvonalakon és tematika szerint mutatja be a helyszíneket és azok környékét.

  Az irodalmi programokon felolvasnak például Gyarmati Fanni naplójából, Mészöly Miklós és Polcz Alain, valamint Arany János és Petőfi Sándor levelezéséből, de lesz Ady100 est, a Sebő együttes pedig Igaz Hang című estjét mutatja be.

  A zenei programokon fellép mások mellett Pátkai Rozina, Kökény Attila, Gájer Bálint, az Éles Gábor Trió és Elza Valle is, valamint a Budapest Music Centerrel kötött együttműködés keretében több mint tíz helyszínen dzsesszfellépők is lesznek.

  A tradicionális Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark és a Hadik Kávéház vagy a Cafe Zsivágó mellett kortárs jellegű kávézók is részt vesznek a programban, például a Kelet Kávézó, a La Nube café, a Café Smúz és a Café Frei, valamint idén csatlakozott a programhoz az Opus Jazz Klub, a Parisi Café, az Elyseé Bistro & Kávéház, a Tranzit Art Café, a Madal Café és az IF Jazz Café is.

  (MTI)

 • Ízlelgessük:

  Rivers Cuomo, a Weezer amerikai alternatív rockzenekar énekese a Coachella-völgyi Zenei és Művészeti Fesztiválon a kaliforniai Indióban 2019. április 20-án. 

  vagy

  Billie Eilish amerikai énekes fellép a Coachella-völgyi Zenei és Művészeti Fesztiválon a kaliforniai Indióban 2019. április 20-án.

 • Párizs érseke, valamint Franciaország és a világ katolikusai a Notre-Dame megmentéséért dolgozó tűzoltókról emlékeztek meg a katedrális újjáépítéséért mondott ünnepi szentmisén húsvét vasárnapján.

  Miután a Notre-Dame súlyosan megsérült a nagyheti tűzvészben, sokaknak kellett  új helyet találniuk, ahol megünnepelhetik a húsvétot, a párizsi egyházmegye a Szent Eustachiusról elnevezett templomba invitálta a híveket a föltámadás vasárnapjára. 

  Párizs érseke, Michel Aupetit egy a leégett katedrálisból kimentett Bibliát adományozott az oltásban résztvevő tűzoltóknak. Az érsek külön kitért Jean-Marc Fournier-re is, a tűzoltók káplánjára, aki kimenekítette az égő templomból több ereklye mellett az Oltáriszentséget, amely a katolikus hit szerint Krisztus valódi teste. 

  (Time)

 • Néhány óra van még az urnazárásig az ukrán elnökválasztás második fordulóján, de a kevésbé esélyesnek tartott jelenlegi elnök egy teljes kontinensen aratott részgyőzelmet máris elkönyvelhet.

  Ausztráliában ugyanis már leszavaztak az ukrán állampolgárok, 70 százalékuk Petro Porosenkóra szavazott, 28 százalék pedig a színész-showman Volodimir Zelenszkijre - írta az Unian.ua. (Ez pont a fordítottja annak, amit az ukrán választások végeredményeként jósolnak.)

  Az mondjuk nem világos, hogy a kampánycsend intézményét elvileg még követő országban a canberrai ukrán nagykövetség miért hozhatta nyilvánosságra az Ausztráliában leadott szavazatokat. Igaz, mindössze 99 ember voksolt, nem ezen múlik majd a végeredmény.