Bernadett
-2 °C
12 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Amazon készíti az új Gyűrűk Ura-sorozatot, amihez most Twitteren kinyomtak egy új térképet, és hát most meg vagyunk lőve a szerkesztőségben, hogy hol élnek most ezen a hobbitok?

  Egyrészt a sorozat elvileg a fiatal Aragornról fog szólni, másrészt meg elég félrevezető dolgok is vannak rajta, például Rohan királyságának az előző korszakban használt, Calenardhon elnevezése szerepel. Hogy mit jelent mindez? Tudja a fene.

   (Iván András kolléga megfejtette: a Megye kábé az Eriador-felirat IA-betűinél van.)

 • dog-with-second-mouth

  Toad egy ritka rendellenességgel született: a fülénél van egy száj, azaz pár fog és nyálmirigy. A fogakból csak kettő látszódik kintről, de az oklahomai állatmenhelyesek megröntgenezték a kutyát, és kiderült, hogy akad még ott pár. Toad fülét minden este ki kell pucolni, mert különben a nyál beleragad a szőrébe.

  (Oddity Central)

 • Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár Facebook-oldalán Tandori Dezsőre emlékezve egy 1959-es Egyetemi Lapok számból mutatnak kivonatot. Akkoriban a múlt héten elhunyt író, költő, műfordító még egyetemista diák volt, de már kiemelkedett társai közül. Legalábbis a cikk szerint másodéves német-magyar szakosként csoportjából legelőször fejezte be fordítását: harminc sor Arany Jánosról írt kritikai szöveget kellett németre fordítania a dolgozat közben. "Ő hat éve tanul németül" - írja a cikk Tandoriról.

  "Módszere nincs. Sokat gyakorol, sokat olvas. Ez elég is."

 • Jelentősen megnőtt az aranysakálok száma Magyarországon az elmúlt években,

  a szakemberek jelenleg 6500 példányt tartanak számon, ami rekordnak számít. 

  Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője az M1-en azt mondta, hogy a legtöbb aranysakál Somogy megyében és Baranyában van, de már Bács-Kiskunban és a Budai-hegyekben is lehet velük találkozni.

  A szakember cáfolta a vadászoknak azt az állítását, hogy az aranysakál miatt pusztulnának az őzek. Hanga szerint

  az aranysakálok tápláléka főként kisebb rágcsálókból áll, nem jellemző, hogy náluk nagyobb állatokban kárt tennének.

  (Az viszont előfordul, hogy egyéb táplálék híján dögökre fanyalodnak.) Ráadásul attól meg végképp nem kell tartani, hogy az aranysakál emberre támadna.

  Nemcsak nálunk, hanem Romániában is elszaporodtak az aranysakálok, a helyiek szintén az ő számlájukra írják a vadpusztulásokat.