új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Baló Györgynek adott interjút Georges Leekens, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya, szemlénket itt olvashatja.

    Van a szövegben egy érdekes rész arról, hogy Leekens szerint a magyarok között is lehetnek olyan, akikből egyszer Lukaku vagy De Bruyne lehet. Előbbi a Manchester Unitedban játszik, értéke 85 millió euró, utóbbi a Manchester Cityben, értéke 110 millió euró. A magyar felnőtt válogatott teljes keretének értéke 20 millió euró.

    Ezek után adódik a kérdés: kiből lehet a magyar Lukaku?

    Kiből lehet az új Lukaku?

  • Untitled-1
    Fotó: Facebook/What If

    A What.If nevű oldal csinált egy kvázitudományos videót arról, hogy mi lenne, ha hinnénk a sok idiótának másként gondolkodónak, akik szerint lapos a Föld. Szerencsére túlléptek azon, hogy leesnénk-e a szélén, és sokkal érdekesebb dolgokat vettek elő. Például ön gondolt arra, hogy a Föld nevű korongon is középre húzna a gravitáció, így a szélén már rohadt nehéz lenne egyáltalán kifelé lépkedni? Íme a videó, kis angoltudás nem árt.

  • Bemutatták az első felújított belsőterű HÉV-szerelvényt. A felújítás során kék kárpitozást kaptak az ülések, kék színűek lettek az elválasztó paravánok, a kapaszkodók és a jegylyukasztó sárga festést kapott.

  • Pontosan 575 éve született Kolozsváron Hunyadi Mátyás magyar király, akit a magyar népmesék és mondák csak „igazságos Mátyás” néven emlegettek. Nem egészen pontosan 528 éve meg is halt, mert az élet igazságtalan, a halálról nem is beszélve.

  • Látványos videót készített a Magyar Közút Zrt. arról, hol dolgoznak a munkagépeik. A gépek GPS adóval vannak felszerelve, így a flotta menedzsment rendszeren keresztül nyomon tudják követni, hogy hol takarítanak a gépek. Hétfő óta már 15 ezer tonna sót szórtak szét.

    Hivatalosan egyébként a járdákat természetvédelmi okok miatt nem szabad sózni, a közutaknál azonban megengedett, mivel ilyen mennyiségben ez a legolcsóbb megoldás a síkosságmentesítésre.

  • 27867033 1650222731727030 4467693625640037077 n
    Fotó: Hegyvidéki Manufaktúra

    Az Orbán Viktor-gyertya megalkotói, a Hegyvidéki Manufaktúra zseniális új termékkel rukkoltak elő szerdán a Facebookon:

    Igen, ez egy persely, Mészáros Lőrinc, a nemzet aranytojást tojó vállalkozója fejéről mintázva. Szerencsére az alja kivehető, úgyhogy nem kell összetörni ezt a páratlan iparművészeti alkotást, ha összegyűlt a nyaralásra félretett összeg. Elengedhetetlen kelléknek tűnik minden magyar háztartásba, bár arról egyelőre nem írt a Manufaktúra, hogyan, hol és mennyiért lehet majd megvásárolni.

  • 1893. február 21-én született Honthy Hanna Kossuth-díjas primadonna, a magyar operett királynője Hügel Hajnalka néven. Emlékezzünk rá ezzel a Feleki Kamill-duettel, amit a NAVA rakott ki a Facebookjára az évforduló alkalmából. 

    A különleges tehetség Budapesten egy nyomdász és egy varrónő lányaként látta meg a napvilágot - olvasható az MTVA által nemrég kiadott portréban. Kislányként az Operaház balettiskolájába járt, gyermekszerepekben lépett föl, színészetet Rákosi Szidinél, éneklést a világhírű tenorista Anthes Györgynél tanult.

    Pályafutását Hajnal Hajnalka néven a Népoperában kezdte, majd vidéki társulatoknál játszott. A direktorok már ekkor versengtek érte, szabályszerű licitálás után csillagászati gázsival került Debrecenbe, az ország legdrágább primadonnájaként. Huszonhét évesen szerződött Pestre, szubrettként került egy színpadra Fedák Sárival, aki a nála jóval fiatalabb pályatársban veszedelmes versenytársát látta, és alaposan megkeserítette az életét. A kíméletlen harcból Honthy került ki győztesen, szubrettből primadonna lett.

    Bár később prózai színpadon is aratott sikereket, évtizedekig a daljátékok és operettek ünnepelt sztárja maradt. 1949-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött.

    Legnagyobb sikerét a számára átírt Csárdáskirálynőben, a főszereplővé előléptetett Cecíliaként aratta. A többször is felújított operettet nem lehetett levenni a műsorról, a társulat külföldön is sokat turnézott vele. A moszkvai fellépés színháztörténeti eseménnyé vált: az egyébként is operettkedvelő moszkvaiak körében az előadás hatalmas sikert aratott. Amikor a tévé élőben közvetítette a produkciót, az utcák kihaltak, a nézőtéren pedig ott ült Nyikita Hruscsov pártvezető is, aki egy Moszkvics kocsival fejezte ki hódolatát a művésznőnek.

    honthy
    Fotó: NAVA

    A primadonna szinte minden jelentős operett főszerepét eljátszotta. Ragyogó színpadi jelenség volt, kiváló mesterségbeli tudással, színészi képességgel légkört teremtett, betöltötte a teret. A nézőket elvarázsolta, és minden este egy szép és jó álomvilágba repítette. Egész életén át hihetetlen önfegyelemmel csak a színházra, a fellépésre összpontosított. Legendák szólnak fegyelméről, szigoráról, amit környezete gyakran nehezen viselt, de mégis tisztelték.

    A mindenkori politikai hatalom támogatta a műfajt és kiváló képviselőjét, mert feledtetni tudott, a közönség pedig esténként boldog volt és tombolt. Színésztársai közül sokan nem szerették, számtalan irigye és riválisa volt, de nagyvonalú és szeretetre méltó is tudott lenni.

    1950-ben érdemes művész, 1953-ban kiváló művész lett, és 1953-ban kapta meg a Kossuth-díjat is. Honthy Hanna 1978. december 30-án Budapesten hunyt el - írja az MTVA portréja. 

  • Ön szerint? De most komolyan!

  • A hétvégén jelent meg a Fortepan ismeretlen eredetű fotóiból készített összeállításunk, egy budai foghíjtelken épült kis sportpálya átadásáról. A képek forrásáról semmit nem tudtunk, ezért kértük olvasóinkat, hogy írják meg, ha tudnak valamit, mikor és hol és milyen apropóból készülhetett a fotósorozat.

    Egyik olvasónktól azonban sokkal többet kaptunk, mint holmi információk – igaz, ő is sokkal többet kapott a képektől, mint azt mi sejthettük. Andrea ezt írta (a levelének ezt a részletét természetesen a beleegyezésével közöljük):

    A 25 éve halott Édesapánk mosolyog vissza néhány képről.

    Ő az egyik kapus, többek között az utolsó képen középen guggol. A Kismotor és Gépgyár pályája lehet, a Fehérvári úton, valamikor a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején. Én 70-ben születtem, és van egy éles töredék emlékem, hogy innen a kerítés mögül integet nekem.”

    100
    Fotó: Fortepan
  • Tavaly találtak az angliai Norfolk partjainál egy szenvedő, éhező fókát, aminek egy műanyag frizbi szorult a nyaka köré. A játékba még gyerekkorában akadhatott bele a fóka, az pedig később belenőtt a húsába, a frizbi szorítása miatt már enni sem tudott.

    skynews-frisbee-norfolk-seal 4236510

    Amikor az állatot befogták, a nyaka már elfertőződött, de antibiotikumos kezeléssel  egy állatvédő szervezet megmentette. Öthónapos kezelés után visszaengedik a tengerbe. (Sky News)

  • Úgy van: a különlegesen rossz időjárás miatt. 

    Jeff Colyer Topeka városában tartott volna sajtótájékoztatót arról, hogy mennyire fontos a felkészülés a várható nagy hidegre és hóviharokra, de a környékre lecsapott némi jégeső és viharos szél, így a politikus stábja jobbnak látta, ha elhalasztják az eseményt. Ha minden jól megy, és jövő hétre kicsit jobb lesz az idő, a kormányzó végre elmondhatja a népnek, hogy vigyázzanak a rossz idővel.

    (via)

  • Screen Shot 2018-02-20 at 17.53.34.png

    Van egy zenei alapítvány, az O'Keefe Music Foundation, aminek az a célja, hogy minden gyereknek, ha tehetséges és zenél, legyen lehetősége arra, hogy profi körülmények között, profi hangszerekkel rögzíthesse azt, amit tud. Mert csak. Mert hátha zenész lesz belőlük.

    És ezek a gyerekek nagyon tudnak, kérem szépen, mutatjuk:   

    Bónusz: Ektomorf-póló az egyik gitároson!

  • "Zsigmond Vilmos filmjeit te szereted-e? Mert ő is migráns volt, akárcsak Teller Ede" – reppeli Molnár Áron az Ébresztő című dalának klipjében. Az Újvidéken született színész 2010 és 2015 között a Vígszínház társulatának tagja volt, aztán szabadúszó lett, szerepelt A Viszkisben és A mi kis falunkban, újabban pedig rapkarrierbe kezdett, ha jól értjük, nem éppen a kormány oldalán.

    A noÁr név alatt jegyzett produkció rémesen fárasztó, áció-káció-náció típusú rímekkel rágja a szánkba, hogy mi a különbség a migránsok, menekültek és bevándorlók között – ha esetleg eddig nem tudtuk volna. Aztán odaszól "a realitást mellőző radikális médiának" is, és bizonyára mindenki tudja, hogy kire vagy kikre gondolt a költő, amikor e sorokat írta.

  • A hover hand mém azokról a naphosszat csak a számítógép előtt üldögélő kockákról kapta a nevét, akik összeállnak egy közös fotóra az imádott sztárjukkal, de annyira izgulnak, hogy nem merik átölelni, illetve megérinteni a - leginkább - színésznő, modell derekát, vállát. Mondjuk ez a nőket - gondolom - a legkevésbé sem zavarja, sőt, viszont baromi vicces képek születtek a témában.

    Most a Fidesz talán tudtán kívül hozta vissza a mémet, mert azt nehezen tudom elképzelni, hogy az amúgy ördögien gonosznak beállított Soros Györgyöt, aki pusztulásba akarja sodorni Európát és különösképpen Magyarországot, úgy szeretnék nevetségessé tenni, hogy egy kisiskolás önbizalmával rendelkező nerdként ábrázolják, aki az LMP miniszterelnök-jelöltjének, Szél Bernadettnek a vállánál annyira elbizonytalanodik, hogy hozzá se mer érni.

    fidesz.png
  • 2012-ben az év dj-je lett a Resident Advisor százas listáján, még ugyanebben az évben a világ legfontosabb lemezlovasai közé válogatta a Rolling Stone, most pedig először lép majd fel klubkörnyezetben Magyarországon az Akvárium születésnapi buliján, április 29-én, az Akvárium NagyHalljában, Facebook-event erre, buli arra.

  • Valamilyen okból ez a ház nagyon érdekli olvasóinkat. Amióta az Urbanistán megírtuk az épület történetét és a hírt, hogy lebontják, azóta folyamatosan kapunk fotókat arról, hogy is néz ki épp. Például amikor eltűnt róla a tető. Most épp ez a helyzet a II. János Pál pápa téren, mint az egy Urbanista-olvasó, Márton, Erkel Színház előtt készült fotóján látszik.

  • Egyelőre csak Daxingban és még néhány kerületben működik ez a rendszer. Egy menet nagyjából 8 forintnyi jüanba kerül, így egy háromfős családnak átlagosan nagyjából pár ezer forintba kerül a liftezés havonta.

    Peking Hiadan kerületében tavaly már beindítottak egy hasonló rendszert, ott a lakóknak fix havi díjat kellett fizetniük a lifthasználatért. Az új liftek tervezője szerint a rendszer előnye, hogy a lakóknak így nem kell fizetniük a lift építéséért és fenntartásáért, csak a használatáért. Daxing kerületben 2264 olyan 2006 előtt épített épület van, amiben nincs lift. (Beijing News, scmp.com