Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Pintér Galéria aukciósháza harminc, a Pető András Kar (PAK) Konduktív Gyakorló Általános Iskola tanulói által festett képet bocsájtott online árverésre. A gyerekek alkotásaira március 28-ig lehet licitálni. A befolyó összegből az iskolában folyó művészeti tehetséggondozási programot támogatják, a többi között tervezik egy speciális zeneszoba létesítését, és az év közbeni képzőművészeti foglalkozások folytatását.

  A galériában látható minden festmény, minden teljesítmény mögött egy küzdő gyermek és konduktorok összehangolt munkája áll. Aminek például ilyen csodás végeredménye van:

  20180331 74005-13499

  További képekért kattintson ide, és ha teheti, vásároljon. A képek kikiáltási ára 20-40 ezer forintról indul.

 • Új emojik jönnek az Apple-re, ha a jövő hónapban elfogadja ezeket az illetékes csoportjuk is, de miért ne fogadná el. Az új ikonok célja, hogy jobban reprezentálják a fogyatékkal élőket, lesz hallókészülék, vakvezető kutya, jelnyelven beszélő figura is többek között.

  Fehérbotos fiú és lány:

  apple-person-with-white-cane-emoji-emojipedia

  És a többiek:

 • Az ország újságolvasóbbik fele felkapta tegnap a fejét, amikor megjelent a jövőheti Newsweek nemzetközi címlapja Orbán Viktorral, akit Mr. Szélsőjobbként mutat be a lap, és a magyar példán keresztül vezetik le, miért virágzik Európában újra a nacionalizmus. Orbánt arra hozzák példának, hogy mire lehet jutni a megfelelő retorika, a korlátlan hatalomvágy és megfelelő szerencse mixével. 

  orban

  A címlapon szereplő Orbán-fotó nagyon hasonlít Orbán Viktorra, de valahogy, mégis, mintha a részletek nem stimmelnének rajta. A külföldi olvasó talán nem vett észre ebből semmit, de nekünk (nem csak magyaroknak, hanem nekünk, képszerkesztőknek), akiknek a köztévéből és a csapból is csak Orbán Viktor folyik, rögtön gyanús lehetett. A szemek a legnyilvánvalóbb árulkodó jelek, nem csak azért, mert láthatóan kivilágosították őket, azért is, mert Orbán szemei nem ennyire kerekek (?). 

  A címlapért felelős kreatív szerkesztő instagramjára rögtön rá is ugrottak a magyar trollok, akik számon kérik (bár, főleg a tartalma miatt), a Facebook-megosztásainkat átfutva pedig, úgy tűnt, többen kételkedtek abban is, hogy valódi-e maga a fotó. Nekik van egy jó hírem: megtaláltam a kép eredetijét a Getty Images archívumában. 2016-ban készült a fotó Németországban, amikor Orbán Viktor és Balog Zoltán Helmut Kohl egykori német kancellárral találkoztak.

  Nagy átalakításokat nem végeztek magán az arcon, ez engem is meglepett. Lehúzták a színeket, erősítettek a kontraszton, egyedül a szemeit cserélték ki előre néző, világos szempárra. 

  Emlékeznek még a 2011-es Economist-ügyre, amikor az akkori HírTv ment neki a világ egyik vezető gazdasági lapjának, azzal vádolva őket, hogy manipulált fotóval próbálták félelemkeltőnek beállítani Orbán Viktort? Itt is valami hasonló a helyzet, bár a címlapi illusztráció egészen más tészta, mint egy sajtófotó. Inkább vélemény-műfaj, amibe inkább beleférnek ilyenek. (mellékszál: Az Economist sem hamisított annak idején, darabokra is szedték a HírTv vádjait. Nem nyúltak hozzá a képhez, csak a színeken állítottak):

  20110108 EUP557 (1)
 • Jövőre véget ér a világ talán legsikeresebb sorozata, a Trónok Harca, de az író George R.R. Martin még az idén egy újabb sorozattal jelentkezik. Ez persze olyan távol áll majd a sárkányos-jégzombis politikai fantasytól, amennyire csak lehet, ugyanis az új sorozat, a Nightflyers a szerző leírása alapján egy 

  kísértetkastély-történet egy űrhajón, avagy Psycho az űrben.

  A sorozat G.R.R. egy 1980-as novellája alapján készül, és nem nagyon tudni róla semmit, csak hogy egy legénységnyi ember talál egy rejtélyes űrhajót, és nagyon megbánják. A sorozatot a Syfy csatorna készíti, de ahol ez a csatorna nem elérhető, például Magyarországon, ott a Netflixen lesz majd látható.