Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy olasz tervező, Elena Nappi 2018-ban megálmodta az első hajóból tengeralattjáróvá változni képes közlekedési eszközét, erről több sajtóorgánum is a héten adott hírt. A Carapace-nek keresztelt eszköz a tervek szerint 985 láb mélységbe tud majd merülni, és ott akár 10 napot is eltölthet. 

  Nappi a koncepcióval több éves tengeri kísérleti kutatás után állt elő. Az eddigi utolsó luxusdobás a hajózás szerelmeseinek a luxus tengeralattjáró volt, ezt fejelte meg ezzel az új ötlettel a tervező. Így, aki valami különlegeset keres a batárainak, családtagjainak, az most hamarosan új ajándékkal lepheti meg őket. 

  Ez az új "vízbetyár" dízel-elektromos és üzemanyagcellás meghajtással fog rendelkezni, alumíniumból készül, és 256 láb hosszú lesz. Három fedélzeti szinttel, többek között VIP kabinokkal, társalgóval, gyógyfürdővel, bárral és egészségklubbal is fel lesz szerelve. 

  Forrás: Young Talent Architecture Award
  Forrás: Young Talent Architecture Award
  Fotó: Young Talent Architecture Award

  A tervező úgy véli, hogy olyan privát utakra fogják kibérelni, ami teljes üzleti titoktartást igényel. Egyelőre az árát még nem tudni. A koncepció megvalósulása nem holnap lesz, úgyhogy a leendő vásárlóknak van ideje gyűjtögetni. Nappi szerint:

  ha összehasonlítjuk az autóiparral, nem nehéz megérteni, hogy az ilyen típusú hajókhoz vezető út még nagyon messze van

  Elena Nappi jelenleg a Fincantier olasz hajógyár tervezője, de a cég nem vesz részt a Carapace-projektben.

  via CNN

 • Miközben a fehér-szigeti vulkánkitörés már 16 halálos áldozatot követlet, a Kamcsatka félszigeten is kitörésre készülődik az Avacsinszkij vulkán. Közelében található Petropavloszk-Kamcsatszkij városa, aminek lakossága 180 ezer körülire tehető (2010-es népszámlálás szerint). Erről az eseményről videókat és képeket is készítettek, miként éledezik a nyugvó tűzhányó.

  Az első aktivitást december 9-én fedezték fel a vulkán kráterében. A kamcsatkai földrengés és szeizmikus tevékenységgel foglalkozó hivatal szerint, a következő hónapban nő meg a kitörés kockázata. Ezt pedig az Orosz Tudományos Akadémia (KB REC) Egységes Geofizikai Szolgálatának kamcsatkai adataira alapozzák. 

  Valentin Jakovenko, a szolgálat mérnökének elmondása szerint felújítottak egy mérőállomást, ami jelenleg nagyon hasznos és szükséges. Így több információjuk lesz a közelgő kitörésről.

  A kráter jelenleg erős gázokat ereget magából. Ezeknek a gázoknak a hőmérséklete meghaladja a 800 fokot. A vulkán tetején látható ragyogás nem láva, hanem az izzó gázok látványa. Az egyes földrengések energiaosztálya meghaladja az 5-ös erősséget, ami az Avacsinszkij vulkán esetében jelentős eseménynek számít.

  A kis tüzes (gázos) Avacsanszkij vulkán
  A kis tüzes (gázos) Avacsanszkij vulkán
  Fotó: The Siberian Times / youtube

  Avacsinszkij, az eddigi feljegyzések alapján 16 alkalommal tört ki. Az utóbbi idők legnagyobb kitörése pedig 1945-ben volt. Legutóbb feljegyzett kisebb kitörések 1991-ben és 2001-ben történtek. 

  Petropavlovszk-Kamcsatszkij elhelyezkedése
  Petropavlovszk-Kamcsatszkij elhelyezkedése
  Fotó: Wikipedia

  via The Siberian Times