Klaudia
-4 °C
2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az első benyomás fontos, benne van minden sikerkalauzos, öntréningezős, kapcsolatépítős, randisegítős bulvárpszichológus tankönyvben, hogy érdemes rágyúrni az első pillanatra, mert meghatározó lehet. Gondolom, nincs ez másként az országimázzsal sem.

  Például, ha én repülőtér-üzemeltető lennék, nem biztos, hogy örülnék, ha olyan szolgáltató működne nálam, akitől úgy távozik a kedves ügyfél, vagy kicsit később ébred rá arra, hogy csúnyán kihasználták, hülyére vették.

  Itt van például ez a pénzváltónál látható árfolyamtábla a Liszt Ferencen. 245 forintot adnak egy euróért és 345-öt kérnek érte. Ez nagyjából 12 százalékkal van a középárfolyam felett, vételkor meg 20 százalékkal alatta. Az persze eleve árulkodó, amikor az adás és vétel közötti különbség 40 százalék, a 2-5 százalék helyett.

  Ha egy érkező turista taxira bevált 8000 ezer forintnyi eurót, akkor rögtön azzal számolhat, hogy 25 helyett 32 eurót kell fizetnie. (Induljunk ki abból, hogy a második benyomás, a taxizás utáni fizetés nem tartogat kellemetlen meglepetéseket.)

  Áh – legyinthetnénk, ez mindenütt így van! Kétségtelen, nem hungaricum – tapasztalataim alapján legalább ennyire csehikum is – ez a hozzáállás, de mégsem annyira általános. Itt van például a kalasnyikovos jegesmedvék országában egy repülőtéri pénzváltó eurós kurzusa:

  Ez pontosan annyi, mint bármelyik bankban – és az adás és a vétel között is csak 4,5 százalék van –, semmivel sem éri nagyobb kár az ügyfelet, mintha Moszkva más részén váltana. A helyzet hasonló Kijevben is.

  Nem tudom, mekkora hasznot hoz a gyakorlatban ferihegyi a pénzváltási stratégia, de hogy a turistákban nem az ötlik fel, hogy ez egy szép barátság kezdete, az biztos.

  Persze, nyilván sokan elkerülik inkább a váltást, vagy a legszükségesebb összeget forintosítják, de akkor meg az a kérdés, hogy megéri-e országképileg, vagy a repülőtér reputációjának szempontjából. Ha a taxitársaságot is kiválasztja a repülőtér, nyilván ez igaz a pénzváltóra is, valamiért tehát ez tűnik a legjobb megoldásnak. Csak fura, hogy vadkeleten sem feltétlenül így gondolják, ha már úgyis annyit nézünk oda, ezt speciel lemásolhatnánk.

  A repülőtéri euróárfolyam

  • 5
   Visszataszító, rögtön negatív képest fest az országról
  • 0
   Remek dolog, mert mutatja, hogy tudjuk, hogyan működik a kapitalizmus
 • A fenti életképet a Koppenhágától délre fekvő Faxe-öbölben lőtte az EPA fotósa 2018. március 19-én, hétfőn. Hogy mire gondolhat a kutya azt nem tudom, de hogy a ház lakói valószínűleg hevesen szentségeltek, amikor reggel megpróbálták kinyitni az ajtót, az holtbiztos. Így néz ki a tengerparti ingatlan, amit teljesen bilincsbe vert a hó és jég:

 • Egy csomó van belőlük, személyes kedvencem a "THE WICKED WITCH OF THE WEST WING AND PUTIN’S FLYING MONKEYS" címet viseli, ami egyszerre gyúrja össze a nyugati boszorkányt és a Fehér Ház nyugati szárnyát, ahol a mindenkori elnök irodái vannak.

  A Spin egyébként nem a trumpos kép miatt foglalkozott Carrey művészetével, hanem a Sarah Huckabee Sandersről készített portréja miatt: ő a legfrissebb Fehér Ház-i szóvivő, akit nem túl előnyös festményen, hazugnak titulálva ábrázolt Carrey, amin eléggé kiakadtak jobboldali twitterezők.

  Ez meg itt az említett trumpos kép:

 • jghg

  Az Amerikai Paralimpiai Csapat egyik tagja, Megan Absten mutatja meg a Youtube-csatornáján, hogyan kell egy kézzel cipőt kötni. Rendkívül hasznos tudás lehet kisgyerekes szülőknek is a reggeli készülődéshez: