Klaudia
-4 °C
2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • xdf

  Minden mesterséges intelligencia csak annyit tud, amennyit tanítunk neki. Egy gépi képfelismeréssel kísérletező művész három dolgot mutatott meg a képalkotó AI-nak: a virágokat, a hullámokat és a tüzet. Aztán, egy webkamerával kísérletezve arra volt kíváncsi, hogyan értelmezi a gép a látottakat, ha azoknak semmi közük a fent említett három fogalomhoz.

  A gépnek ilyenkor az a feladata, megpróbálja a saját ismeretei alapján rekonstruálni a látottakat, ebben az esetben tehát hullámokkal, tűzzel és virágokkal leutánozni, ahogy kábeleket rakosgat a gazdája az asztalon, vagy törölközőt hajtogat.

  Az eredmény: lenyűgöző.

 • Idén 2018. március 20. 17 óra 15 perckor (tehát e poszt írása előtt nem sokkal) beköszöntött a csillagászati tavasz. Az időpont azért ennyire precíz, mert a számítások szerint ekkor következett be a tavaszi napéjegyenlőség. A napéjegyenlőség ugyanis egy egzakt csillagászati esemény, a Föld egyenlítőjének síkja ekkor halad át a Nap középpontján. Mint azt az OMSZ kis híréből megtudhatjuk, a dátum sem tévedés: a tankönyvek ugyan március 21-re teszik az eseményt, az azonban éppen úgy eshet március 20-ra, mint 21-re. Ráadásul a csillagászok kiszámolták azt is, hogy ebben az évszázadban már nem is lesz többet napéjegyenlőség március 21-én, a következő ilyen alkalom majd csak 2102-ben jön el újra. (A négy évenként bekövetkező szökőévek miatt pedig 2048-ra olyan koraivá válik ez az időpont, hogy március 19-re csúszik.) A napéjegyenlőség pillanatában így festett a Nap szerkesztőségünk ablakából fényképezve, amint 17:15-kor épp lemenni készült a budai hegyek mögé.

 • A police.hu az egyik legmeglepőbb hivatalos hírportál, mert két körözési fotó és lefülelt tolvaj között olyan kis színesek kerülhetnek be a hírfolyamba, mint a mai cukiság: a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai megmentettek egy bajba jutott madarat.

  Jó3 0

  Halász Szabolcs őrmester és Kardos Zoltán zászlós délelőtt fél 12-kor a Hejőbába és Szakáld közötti útszakaszon észrevettek egy, az út mentén sántikáló bíbicet. Látták, hogy a madár bal szárnya feltehetően törött, és egyik lábára sántít. Betették az állatot a szolgálati autóba, bevitték a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságra, majd értesítették a Bükki Nemzeti Park munkatársát. Kibicnek semmi sem drága, de ennek a bíbicnek ez nyilván sokat jelentett, még ha nem is írta meg az esetet a BíBíCí.

 • Áprilisban lesz 10 éve, hogy a magyar jégkorongválogatott Japánban megnyerte a B-csoportos világbajnokságot Ukrajna előtt. (Csak a történeti hűség kedvéért: a másik hatosban Ausztria lett a legjobb.)

  A hősökről dokumentumfilm készült - a Sport1-en mutatják majd be áprilkis 17-én -, ebből itt van egy 15 másodperces jelenet, amelyikből kiderült, hogy a magyar kapus, Szuper Levente megtartotta azt a korongot, amelyikkel az ukránok ellen játszottunk a legfontosabb, 4-2-re megnyert meccsen.