új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pénteken leesett az állunk a hazánkban ritkán látható összetett légköroptikai jelenségtől, és mivel nehéz betelni az efféle szépséggel, örömmel mutatunk még pár képet olvasónk, Tátrai Tibor Ádám jóvoltából, aki ma reggel írt és küldött fotókat a jelenségről:

    Olvastam Önöknél, és egyben örömmel láttam, hogy ma délután másnak is feltűnt a Cegléd feletti halókomplexum. Én Budapestről érkezve a vonatról pillantottam meg, majd a buszállomás környékén maradva figyeltem tovább a lehengerlően szép, igazi ritkaságszámba tartó komplex jelenségeket.

    Közel 10 éve követem figyelemmel a légköroptikai jelenségeket, amelyekről naplót is vezetek, de ennyire látványos formában még nem sikerült dokumentálnom, így hatalmas élmény volt látni ilyen színpompásan, ilyen sok jelenséget egy időben.

    Sajnos nekem halszemoptika híján be kellett érnem a kisebb látószöggel, így ezeket a felvételeket készíthettem el, melyet azonban örömmel osztok meg minden érdeklődő tekintettel.

    Kedves Tibor, köszönjük!

  • A szombati, harmadik szabadedzésen nézett ki így egy felirat (legalább a Sky) közvetítésében. Nem tudjuk, hogy a Forma-1 tulajdonosa, a Liberty Media adta ki így a hivatalos elemet a partnereknek, vagy a Sky rontott bele a saját grafikájába, mindenesetre elég nagy baki volt. (Mi a Skyra gyanakszunk egyébként.)

    (A nagybetűs rész feletti kisbetűs feliratot nézzék!)

  • Egészen kis mintán végeztek kutatást Angliában egy ujjlenyomat-szkenner fejlesztéséhez, de egészen meglepő eredményre jutottak.

    Arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy kimutathatók-e kábítószer nyomai olyan emberek kezén, akik - saját bevallásuk szerint - nem fogyasztottak semmilyen kábítószert előtte. 

    65 embert vizsgáltak meg, közülük 15-en bevettek valamit a tesztet megelőző 24 órában - rajtuk ezt ki is mutatták. A maradék 50 emberen végzett teszteknek viszont a 13 százaléka így is pozitív lett kokainra, és egy százalékuk heroinra.

    A kábítószerek nyoma könnyen terjedhet például papírpénzen, ebben nincs újdonság, de a kutatókat így is meglepte, hogy milyen sok minta hozott pozitív eredményt. Sokkal elterjedtebb környezeti tényező lehet a kokain például, mint azt eddig gondolták.

    (Qz)

  • Vannak dolgok, amiért el kell zarándokolni. Egy Rothko festményt például telefonon keresztül nézni jóval kisebb élmény, mint amikor mondjuk egy terem tele van velük pakolva, és az ember úgy érzi, hogy a képek elnyelik a testét és szellemét. Ilyen formában van némi rokonság a már-már eredtvédett flordai death metal legenda Suffocation, illetve annak gitárosa Terrance Hobbs és hangzása, valamint a híres festő  között, ugyanis a Suffocation tipikusan az a zenekar, amit élőben kell látni. Jó hír, hogy a zenekar holnap játszik a Mantas és Abaddon féle Venom Inc. társaságában, úgyhogy elég csak egyet aludni, hogy leszakadjon az ég a Barba Negrára. Ez a videó tényleg csak ízelítő, az igazi élményért el kell menni, és beállni Hobbs erősítőjével szembe. 

  • A Pintér Galéria aukciósháza harminc, a Pető András Kar (PAK) Konduktív Gyakorló Általános Iskola tanulói által festett képet bocsájtott online árverésre. A gyerekek alkotásaira március 28-ig lehet licitálni. A befolyó összegből az iskolában folyó művészeti tehetséggondozási programot támogatják, a többi között tervezik egy speciális zeneszoba létesítését, és az év közbeni képzőművészeti foglalkozások folytatását.

    A galériában látható minden festmény, minden teljesítmény mögött egy küzdő gyermek és konduktorok összehangolt munkája áll. Aminek például ilyen csodás végeredménye van:

    20180331 74005-13499

    További képekért kattintson ide, és ha teheti, vásároljon. A képek kikiáltási ára 20-40 ezer forintról indul.

  • Új emojik jönnek az Apple-re, ha a jövő hónapban elfogadja ezeket az illetékes csoportjuk is, de miért ne fogadná el. Az új ikonok célja, hogy jobban reprezentálják a fogyatékkal élőket, lesz hallókészülék, vakvezető kutya, jelnyelven beszélő figura is többek között.

    Fehérbotos fiú és lány:

    apple-person-with-white-cane-emoji-emojipedia

    És a többiek:

  • Az ország újságolvasóbbik fele felkapta tegnap a fejét, amikor megjelent a jövőheti Newsweek nemzetközi címlapja Orbán Viktorral, akit Mr. Szélsőjobbként mutat be a lap, és a magyar példán keresztül vezetik le, miért virágzik Európában újra a nacionalizmus. Orbánt arra hozzák példának, hogy mire lehet jutni a megfelelő retorika, a korlátlan hatalomvágy és megfelelő szerencse mixével. 

    orban

    A címlapon szereplő Orbán-fotó nagyon hasonlít Orbán Viktorra, de valahogy, mégis, mintha a részletek nem stimmelnének rajta. A külföldi olvasó talán nem vett észre ebből semmit, de nekünk (nem csak magyaroknak, hanem nekünk, képszerkesztőknek), akiknek a köztévéből és a csapból is csak Orbán Viktor folyik, rögtön gyanús lehetett. A szemek a legnyilvánvalóbb árulkodó jelek, nem csak azért, mert láthatóan kivilágosították őket, azért is, mert Orbán szemei nem ennyire kerekek (?). 

    A címlapért felelős kreatív szerkesztő instagramjára rögtön rá is ugrottak a magyar trollok, akik számon kérik (bár, főleg a tartalma miatt), a Facebook-megosztásainkat átfutva pedig, úgy tűnt, többen kételkedtek abban is, hogy valódi-e maga a fotó. Nekik van egy jó hírem: megtaláltam a kép eredetijét a Getty Images archívumában. 2016-ban készült a fotó Németországban, amikor Orbán Viktor és Balog Zoltán Helmut Kohl egykori német kancellárral találkoztak.

    Nagy átalakításokat nem végeztek magán az arcon, ez engem is meglepett. Lehúzták a színeket, erősítettek a kontraszton, egyedül a szemeit cserélték ki előre néző, világos szempárra. 

    Emlékeznek még a 2011-es Economist-ügyre, amikor az akkori HírTv ment neki a világ egyik vezető gazdasági lapjának, azzal vádolva őket, hogy manipulált fotóval próbálták félelemkeltőnek beállítani Orbán Viktort? Itt is valami hasonló a helyzet, bár a címlapi illusztráció egészen más tészta, mint egy sajtófotó. Inkább vélemény-műfaj, amibe inkább beleférnek ilyenek. (mellékszál: Az Economist sem hamisított annak idején, darabokra is szedték a HírTv vádjait. Nem nyúltak hozzá a képhez, csak a színeken állítottak):

    20110108 EUP557 (1)
  • Jövőre véget ér a világ talán legsikeresebb sorozata, a Trónok Harca, de az író George R.R. Martin még az idén egy újabb sorozattal jelentkezik. Ez persze olyan távol áll majd a sárkányos-jégzombis politikai fantasytól, amennyire csak lehet, ugyanis az új sorozat, a Nightflyers a szerző leírása alapján egy 

    kísértetkastély-történet egy űrhajón, avagy Psycho az űrben.

    Itt az első trailer George R. R. Martin új sorozatához

    A sorozat G.R.R. egy 1980-as novellája alapján készül, és nem nagyon tudni róla semmit, csak hogy egy legénységnyi ember talál egy rejtélyes űrhajót, és nagyon megbánják. A sorozatot a Syfy csatorna készíti, de ahol ez a csatorna nem elérhető, például Magyarországon, ott a Netflixen lesz majd látható. 

  • Szombaton robbantásos módszerrel lebontották a használaton kívüli jekatyerinburgi tévétornyot. A Wikipedia szerint a 360 méter magasra tervezett tornyot 1983-ban kezdték építeni, de a Szovjetunió összeomlása után 231 méternél abbamaradt az építkezés. A 2000-es évekig bázisugrók használták az elhagyatott tornyot, amit pár halálos baleset után végleg lezártak. Nem tudom mennyire nőtt a helybéliek szívéhez a torony, de azért mindig kicsit szomorkás látni, ahogy eltűnik egy-egy városképet formáló épület.

  • A világ egyik legjobban futó kortárs képzőművészének 2016-os New York-i kiállítása, a „Roots and Branches” anyaga is felkerült az egyik legjobb kiállítás-appra.

    A Walter's Cube applikáció egyelőre csak telefonon működik, desktopos megoldás még nincs, de mobilról csak néhány kattintás (Google Play, App Store), vagy akár 3D-ben is járkálhatunk benne GR platformon, és ott lehetünk a Lisson Galleryben a kínai művész vaserdejében – vagy sok más kiállításon ízlés szerint.

  • Az elmúlt napokban mintha szárnyra kapott volna a kampányművészet, sorra kerülnek elő a művészettörténeti jelentőséggel bíró képek kormánypárti politikusokról. Ott volt a szervilista esztétika teljesen megmagyarázhatatlan remekművének számító kép Tállai Andrásról vagy szimmetriából és az abszurdból politikai tőkét kovácsoló Seszták Miklósról. De ezek közül egyik sem tör úgy a világhír felé, mint a következő, minden objektív mérce szerint tényleg gyönyörű kép arról, ahogy Pintér Sándor belügyminiszter megtekinti a rendőrség új autóit. 

    Ez a kép ugyanis bekerült a brit Guardian képszerkesztőinek pénteki összeállításába, amelyben a világ minden tájáról igyekeznek összeszedni a hét legjobb képeit. Máthé Zoltán képe az összeállításban kínai kommandósokról, japán cseresznyevirágzásról és földig bombázott szír utcákról készült képekkel szerepel együtt. 

  • Screen Shot 2018-03-23 at 15.58.31.png

    Hang nékül (A Quiet Place) címmel jön egy olyan új horror-thriller a mozikba májusban (amerikai premier április 5.), amit az előzetesek láttán vétek lenne kihagyni, mert tényleg ijesztőnek tűnik. Az van ugyanis, hogy valami posztapokaliptikus jövőben (alternatív idősíkon?) vagyunk, amiben olyan lények vegzálják a népet, amiket a hang ugraszt, azaz ha csendben vagy, megúszod, ha kiabálsz, megszívod. Persze ezt egy kisgyereknek elég nehéz elmagyarázni. A főszerepben John Krasinski és felesége, Emily Blunt, várós.

  • Ez a gondolat is megihlette a lengyel írót, Marcin Swietlickit, aki a lengyel-magyar napok záróakkordjának díszvendége. Az Akváriumban szombaton este be is mutatják a könyvét, de mivel énekes is Swietlicki, a pódiumon zenélni is fog.

    A Tizenkettő című könyvében feltűnik Karel Kot sorozatgyilkos, aki egy valós szereplő és a 60-as évek közepén tartotta rettegésben a krakkóiakat. 1968. május közepén végezték ki, 21 évesen. Neki a kis szobáját bérli ki a szülőktől egy nő, akit kísért a gyilkos szelleme.

    Swietlickit a főhősét mesternek nevezi, nem nehéz párhuzamot vonni Bulgakovval.

    Ennek a mesternek nincs személyigazolványa, mobilja, bankszámlája, jogosítványa. "Azt pletykálják róla, hogy meghízott, felpuffadt, megőszült" - ez az állandó jelzője.

    Swietlicki krimijében olykor oldalanként elfogy egy liter vodka – a kocsma neve: Iroda -, de ettől még izgalmas, mert a bezárt Hotel Forum 592-es szobájában találnak pár hullát.

    Az én kedvenc mondatom pedig ez: „abban az időben szokás volt gondosan kimásolni valamit. Pár éve még sok, ma már tökéletesen érthetetlen dolgot csináltak az emberek.”

  • Róma 9. kerületében előbb megrepedt az aszfalt, majd pedig be is szakadt:

    Az esetnél szerencsére senki sem sérült meg, bár a két autót azért nem lesz egyszerű onnan eltávolítani.

    (Via)

  • Minden cink nélkül ez egy nagyon jó dolog, és még sok ilyen kellene. 

    Elkészültek az V. Bábos Drámaíró Versenyen részt vevő írók az egyfelvonásos, gyerekeknek szóló bábjátékokkal. Péntek délelőtt megkezdték a munkát a rendezők és a csapatok. A péntek délelőtti húzás szerint Lázár Helga Berg Judit Őrangyalok című drámáját; Somogyi Tamás Szabó Borbála Mit vegyek fel? című egyfelvonásosát, Rumi László pedig Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE című darabját viszi majd színre.

    babos3

    A témát az 1958-as Békés Megyei Népújság Divat Sári tanácsadója című cikke alapján kellett megírniuk egyetlen éjszaka alatt az íróknak. Azóta már elkezdődtek az olvasópróbák, bábok kerülnek elő a raktárakból, délután már jelmezeket válogatnak. A rekordgyorsasággal, három nap alatt elkészülő előadásokat vasárnap délután mutatják be a békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban.

    A produkciókat a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Jókai Színház színészei mellett a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és társrendezőként a zalaegerszegi Griff Bábszínház művészei adják elő. A szakmai zsűri a legjobb rendező, színész, színésznő, dráma, valamint a legizgalmasabb férfi és női karakter díjáról dönt, a legjobb előadásra a közönség szavazhat. (MTI)