Máté, Mirella
12 °C
30 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Első ránézésre nehezen kibogozható a cím, pedig esküszöm van értelme, el is magyarázom, hogy mi vezetett idáig.

  Az történt, hogy még szombaton játszott egymással az egyetemi amerikaifoci-bajnokságban a New Hampshire Wildcats és a Colorado Buffaloes, a meccsen pedig természetesen ott volt a coloradóiak kabalafigurája, Chip the Buffalo (vagyis Chip, a bölény).

  Az amerikai sporteseményeken megszokott módon Chip, a bölény is előszeretettl lövöldöz pólókat a tömegbe egy pólólövöldözésre kifejlesztett ágyúval, csakhogy ezen a meccsen valami hiba csúszott a gépezetbe (mármint szó szerint), így az ágyúval történő machinálás közben a kabalának sikerült 

  tökön lőnie saját magát.

  Szegény nem is viselte túl jól a dolgot, rögtön összeesett, hordágyon kellett levinni, de később szerencsére visszatért, és kiszurkolta a Buffaloes sima, 45-14-es győzelmét. Az esetről hálistennek videó is van, itt lehet megnézni:

 • Elsőre azt gondolnánk, mennyire üti egymást a kék és a zöld szín, de az egyik füzetborítón különleges hatást keltenek a határozott vonásokkal felvitt színek. A másikon csodálatos vörösek, sárgák és kékek adnak vidám hangulatot, a harmadikon pedig egy semmivel össze nem hasonlítható, egyszerre vidám és drámai rajz egy gyerekről. 

  Lehet, hogy találkozott már ezekkel a rajzokkal iskolai füzeteken, noteszeken, mappákon és ceruzatartókon a papírboltban. A rajzokat autista művészek készítették, és ami emögött áll, az igazán példaértékű. 

  Az Autistic Art alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol művészeti foglalkozásokat is tartanak az autizmussal élő fiataloknak. De a dolog nem áll meg itt. A rajzokból piacképes termékek lesznek, a termékek boltokba kerülnek, a befolyó összeget pedig az alapítvány a lakóotthonok és a művészeti foglalkozások fenntartására fordítja. 

  Ma minden 68. ember autizmussal él, ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Az autisták egy része nem képes önálló életvitelre, tízből négyen egyáltalán nem beszélnek. A művészeti program terápiaként is működik: hosszú távon is elfoglaltságot ad nekik és segíti őket abban, hogy a külvilággal jobban kapcsolatba kerülhessenek. Volt olyan fiatal művész, aki egy ideig csak a papír sarkát színezte, de évek múlva már hatalmas lapokat terítettek be a grafikái.

  A különleges termékeket az Autistic Art Alapítvány webshopja mellett a Libri és a Pirex kiemelt üzleteiben is meg lehet vásárolni szeptember közepétől Kalocsai Nóra, Lakatos Renáta, Bihari László, Réti Kristóf, Balázs Mihály, Varga Máté, Vreczenár Viktor grafikáival. 

 • A U2-frontember Bono csütörtök esti madridi koncertjén Orbán Viktort emlegette Marine Le Pen és a svéd Jimmie Åkesson társaságában, vette észre a HVG.

  Az történt, hogy az egyik szám felvezetéseként, az általa kitalált sátáni karaktert, MacPhistót alakítva arról beszélt, hogy új barátai vannak: Orbán Viktor Magyarországról, Jimmie Åkesson Svédországból, és Marie Le Pen Franciaországból. "MacPhistónak új játéka van, aminek Zooropa a neve, egy olyan játék, amit meg akar nyerni. Szavazz MacPhistóra, vagy menj a pokolba. És emlékezz Madrid, ha nem hiszel a létezésemben, akkor végeztem a legjobb munkát."

  A videón 1:30 után kezdődik a rész. 

  Untitled-1
 • Idén, szeptember 22-én már hetedik alkalommal rendezik meg a színházak bulis évadnyitó ünnepségét, a Színházak Éjszakáját, szóval a legtöbben már rutinosan mozognak ilyenkor a színházi kulisszák mögött, a koncerteken, beszélgetéseken, rögtönzött előadásokon, performanszokon és más olyan, színházhoz kapcsolódó eseményeken, amilyeneket egyébként nem szoktak megrendezni, ezt az éjszakát kivéve. A 31 színház több mint 200 programjáról pontosabban itt lehet tájékozódni.

  Egy újdonság viszont még a rutinosak számára is van: az esemény megihlette Péterfy Borit és Saiidot, és írtak egy dalt a kapcsán. És forgattak hozzá egy elég jó klipet is: