Viola
-5 °C
-2 °C
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Méghozzá Carrie Coon (Fargo-sorozat, A Pentagon titkai) lesz a főgonosz Thanos egyik csatlósa, mondták el a Bosszúállók: Végtelen háború rendezői, Joe és Anthony Russo egy interjúban. Coon Proxima Midnightot fogja játszani, ha jól értem, akkor hangban és ilyen motion capture gúnyában. A karakter egyébként már feltűnt egy előzetesben, ő az, aki egy nagy tritonszerűséget hajigál.

 • Három napja jelent meg Stockholmban a New Yorkban már feltűnt óriási pénisz egy ház falán, és már valaki rá is aggatott egy feliratot, hogy 

  tartsd a péniszed a nadrágodban

  Csak sajnos a felirat harmadik része már lebuktatta az alsónemű céget, ami feltehetőleg kihelyezte a molinót.

 • Általában Mijazaki Hajaót szokás a japán animációs filmek nagymesterének tartani, de ott loholt szorosan mögötte Takahata Iszao is, akinek a világ például a Szentjánosbogarak sírját és a Vörös teknőst is köszönheti. Takahata április elején halt meg, a tiszteletére pedig a Smithsoniannál írtak egy portrét, amit kiegészít ez a 10 perces videoesszé is:

 • Az Esti mesék lázadó lányoknak sikerén felbuzdulva (a könyvről itt írt a Divany.hu), hamarosan 25 elszánt és lelkiismeretes, lázadó magyar nőről szóló mese jelenik meg a Móra Kiadó gondozásában, azonban a kiadáshoz egy támogatói program is indult. Aki még a nyomdába adás előtt előjegyzi és megvásárolja a könyvet a könyvmecénás oldalán, annak a nevét feltüntetik a megjelenő könyvben is. Az akció április 25-ig tart.

  A könyv idén júniusban jelenik majd meg, arról, hogy pontosan kik szerepelnek majd a kötetben annyit lehet tudni, hogy Árpád-házi Szent Erzsébettől Hugonnai Vilmán át kortárs nők történetét mutatja be.

 • Szombaton megszökött a romániai Piatra Neamti állatkertből egy makákó, miközben a gondozók egyik ketrecből a másikba akarták költöztetni, írja a Maszol.ro, ami egy videót is közölt az üldözésről:

  A makákót órákon át üldözték a tűzoltók, a csendőrök és az állatkerti gondozók, miközben a fürge majom háztetőről háztetőre ugrált, és futkározott a városban - végül egy ház tetején sikerült meglőni altatólövedékkel. A Maszol szerint senki nem sérült meg - reméljük, ez a majomra is vonatkozik.

 • Angyali üzlet néven független dokumentumfilm készül a magyar startupokról. A film három éven keresztül követi egy angyalbefektető és és egy kezdő startupper életét. A készítő Gellér-Varga Zsuzsanna projektje, aki most crowdfunding kampányt indított, hogy be tudja fejezni a filmet. 

  Gellér-Varga Zsuzsanna mellett a filmen dolgozik már évek óta Wizner Balázs dramaturg és zeneszerző, valamint Feszt Judit vágó, akik a filmre már több, mint 3275 munkaórát áldoztak.

  Most az utómunkálatokhoz több szakember munkájára is szükségük van, például vágóra, hangmérnökre és grafikusra, ezért indult a kampány, amely során 2 millió forintot szeretnének összegyűjteni.

  (Forbes)

 • Hahn János védhetetlen öngóljával indult a magyar bajnokság 26. fordulója. Mi tagadás, látványosra sikerült.

   Egyébként ha valakinek nem ugrana be, ez volt Devecseri Szilárd borzasztóan balszerencsés öngólja Hollandia ellen:

 • Nem szoktam kényszeresen cserélgetni telefonomon, számítógépemen a háttereket (aka wallpaper, tapéta), jól elvagyok egy-egy kedvenc képpel hosszú hónapokig, nincs külön appom, ami cserélgetné őket. Az orosz állami űrügynökség (Roszkozmosz) most kiadott pár remek háttérképet, amik láttán még az olyanokban is felmerülhet a csere gondolata, mint én. A képek alapjául szolgáló fotókat Szergej Rjazanszkij orosz űrhajós készítette a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről, és Marina Fandejeva grafikus, illusztrátor varázsolta át őket mesebeli jelenetekké, nézzék csak:

  A háttérképeket innen lehet letölteni, háromféle méretben.

 • Vannak fontos dolgok a világban, és itt van ez a csodálatos videó, amiben Jeff Goldblum furcsa hangokat ad ki. Minden tisztelet megilleti a videó készítőit, biztos hosszú órákat töltöttek a gyűjtéssel és vágással.

 • Remek hírforrás a Himalayan Times, a nepáli sajtó most egy elvetemült elefánt váratlan visszatéréséről ír. Dhrube öt évvel ezelőtt 15 embert ölt meg. Azóta, egészen egy hónappal ezelőttig magányosan élt távol a civilizációtól, ekkor azonban újra feltűnt Nepál világörökségi helyszínén, a Chitwan Nemzeti Parkban.

  Dhrube jobbra, a fa takarásában.
  Dhrube jobbra, a fa takarásában.
  Fotó: thehimalayantimes.com

  Két napja Dhrube újra akcióba lépett. Pénteken betörte egy bolt ablakait. Szombaton üldözőbe vett egy szafariautót. Majd eljött a vasárnap, melynek reggelén széttépte egy nőstény láncait: az elefánttehén, Tirthmankali természetesen vele tartott.

  Dhrube öt éve több, mint 50 házat rombolt le és 15 embert ölt meg. Megpróbálták lelőni, de a puskagolyók nem terítették le. A beszámolók szerint őrjöngése előtt súlyos szerelmi vágy gyötörte. 

 •  Ne most mosson kocsit és ne most pucoljon ablakot! - ezt tanácsolja Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OMSZ szerint szerdáig nagyon nagy mennyiségű szaharai port tartalmaz majd a légkör, és mivel kisebb csapadék is több helyen előfordulhat a következő két napban, hamar kárba veszhet a tisztításba fektetett pénz és munka. 

  Vasárnap este érkezett a poros-homokos légtömeg első hulláma, és amint az az aeroszol-előrejelzési animáción látszik, a keddi nap végéig felettünk is marad, sőt, a homok koncentrációja kissé tovább nőhet. "Az animáción kékes árnyalatú a tengeri só, zöldes a szárazföldi szerves anyag, pirosas pedig a sivatagi homok eredetű aeroszolt (kisméretű, lebegő részecskét) tartalmazó légtömeg" - kommentálták az elég látványos videót.

 • Nepálban, a nevaroknál mindenképpen, ők ilyenkor biztosítanak maguknak és szeretteiknek jólétet és a hosszú életet. Az ötnapos fesztivál csúcspontja a mha puja. Ez egy családi rítus, ahol a ház asszonyának vezetésével, felajánlásokkal és áldozatokkal egy-egy személyes mandala előtt mindannyiuk lelkét megtisztítják és megerősítik.

  A nevarok a Katmandu völgyében élő népcsoport, melynek civilizációja a legfejlettebbnek számított a Himalája lábánál fekvő ex-királyságban.

 • És Guatemala, mert hogy róla van szó, erről most vasárnap népszavazást is tart. A vita nem új, több, mint két évszázadra nyúlik vissza: 1783-ban történt, hogy a Spanyol birodalom területi jogokat adott a brit koronának Közép-Amerikában, a mai Belize területén.

  Guatemala a XIX. század első felében elnyerte függetlenségét, míg Belize Brit Honduras néven egészen 1973-ig a briteké maradt. Guatemala már a harmincas évek óta követeli magának Belize jelentős részét, arra hivatkoznak, hogy még a spanyol gyarmattartók visszaszerezték ott a fennhatóságukat.

  A kis Belize-t csak néhány százezren lakják, de az ország gazdagabb a 15 milliós szomszédjánál. A 12 ezer négyzetkilométernyi vitatott terület Belize több, mint fele. Két éve kisebb fegyveres összetűzés is volt a határon.

  LocationBelizeandGuatemala.png
  Fotó: Wikipedia

  A mostani népszavazás kérdése, hogy a szavazók egyetértenek-e a kérdés nemzetközi döntőbíróság elé vitelével. Ugyanerről egy egyelőre ismeretlen időpontban Belize-ben is tartanak majd referendumot. Kimenetele nem éppen egyértelmű: a várakozások szerint alig 10 százalékos lesz a részvétel, igaz, érvényességi küszöb nincs. Egy hasonló közös népszavazási kezdeményezés öt évvel ezelőtt már elbukott a két országban.