új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Döbbenetes összeget, 2,88 millió dollárt (720 millió forint) ért egy aukción a baseballjátékos Mickey Mantle 1952-es újonckártyája, de ami még megdöbbentőbb, hogy ezzel nem is döntött rekordot.

    A Mantle-kártya tökéletes állapotban került árverésre, a sarkai tűhegyesek, sehol egy folt, sérülés vagy apróbb törés rajta. A kártya sztorijához tartozik az is, hogy majdnem az Atlanti-óceánban kötött ki egyszer, a gyártó cég Topps brooklyni raktára ugyanis kezdett megtelni, így jó pár raklapnyi eladatlan kártyát egész egyszerűen az óceánba dobtak, és kis híján ez a Mantle-kártya is majdnem közéjük került.

    A rekorder egyébként a 2016 októberében 3,12 millióért elkelt 1909-es Honus Wagner-kártya.

  • Újra tudós kisbabákat keres az ELTE Babalabor, leginkább 14 hónapos és fiatalabb szakértőket, akik megmutathatják, hogy tudják, hogy mit beszélnek a társaságukban. A nyelvi és társas képességek összjátékát játékos gyerekprogram keretében, bábszínházas előadás során kutatják az ELTE Babalabor munkatársai, ahol sosincs elég tudós baba, pedig olyan sokat tanulhatnánk tőlük! 

    Szórakoztató bábjátékok, érdekes videók, izgalmas társas helyzetek közben igyekeznek a Babalabor kutatói minél többet megtudni a babáktól arról, hogyan tanulunk, mi a veleszületett és mi a tanult tudás, illetve, hogy milyen társas képességekkel rendelkezünk babakorunkban.

    Ha önt is érdeklik ezek a kérdések, és szívesen elmenne kisgyerekével a játékos babaprogramra, könnyen regisztrálhat a Babalabor.hu oldalon, ahol sok hasznos információ mellett az ELTE babakutató csoportjáról is rengeteg mindent megtudhat. 

    Az ELTE Babakutató vizsgálatai a babák igényeit figyelembe véve rövidek és játékosak, mindvégig a szülők jelenléte mellett történnek – leginkább egy játszóházi élményhez hasonlíthatók. És nem mellesleg a szülők számára is izgalmas felfedezés lehet új szemszögből megismerni kisbabájuk gondolkodását.

  • Az amerikai kosárlabdaliga kétségtelenül a legjobb a világon, de kezd úgy tűnni, hogy a legnagyobb hülyeségek is itt hangzanak el, a Detroit Pistons játékosa, Blake Griffin ugyanis egy, az étkezési szokásairól szóló interjúban elmondta, három éve nem használ mikrót, mert több országban betiltották (amúgy nem), és amúgy is,

    hogy lehet az, hogy beraksz valamit ami hideg, aztán másodpercek alatt felmelegszik, pedig nincs meleg a mikróban?????

    Amúgy tök jogos lenne a kérdés, ha Griffin nem 29, hanem mondjuk 5 éves lenne, de így azért kicsit érdekes a dolog. Ez amúgy még közel sincs a legidiótább kijelentésekhez, itt van néhány a vadabb gondolatok közül:

    • Kyrie Irving szerint a Föld lapos, a dinoszauruszok nem léteztek, a karácsony pedig nem ünnep,
    • Jordan Clarkson szerint a dinoszauruszok léteztek, de náluk háromszor nagyobb emberek tartották őket háziállatként,
    • Larry Nance Jr. nem hisz a holdraszállásban, de a sellőkben igen.

    (GQ)

  • Merthogy állítólag ekkora bírság (akár maximum 20 millió euró) zúdulhat azok nyakába, akik nem tartják be az európai uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR előírásait. Ez a szabály május végétől él, pontosabban már hatályos, csak a bevezetésére adtak némi felkészülési időt. Elég bonyolult a szabályozás, például egy étteremnél személyes adatok tárolásának számít egy olyan, akár évekkel korábbi naptár is, amibe az asztalfoglalást kérő vendégek nevét és telefonszámát írták fel.

    Az adatvédelmi hatóság vezetőjének korábbi nyilatkozataiból kiderül, nemcsak a multik, de a kis- és középvállalkozások sem számíthatnak mentességre egy ellenőrzés során, ha nem tudják igazolni, hogy legjobb tudásuk szerint felkészültek a GDPR szabályaiból. És hogy tényleg felkészültek-e? Én például megfelelő képzés után nemsoká tesztet fogok írni belőlük, de egy pár fős cégnél erre aligha lehet alapozni. De sebaj, rájuk is gondoltak – én például ezen a weboldalon tesztet töltögetve gyakoroltam. Itt is meg kellett adnom egy cégnevet és egy email-címet, amiről egy darabig azt gondoltam, hogy ha rányomok, jön a villogó felirat, hogy Haha, hapsikám, hát már itt elbuktál, ilyeneket nem adunk meg csak úgy!, de semmi ilyen nem történt. Viszont megtudtam azt is, hogy „kidolgozott és leírt” módszerünknek kell lennie arra az esetre, ha például elő kell keresni „az összes olyan papírt, amikre üzleti partnerek ügyvezetőinek/kapcsolattartóinak neve van felírva”.

    Hát egyébként nem tudom, milyen hatékonysággal fogják ezt betartani, de ha a következő években a pár százezres hazai kkv-szektorban kilő az EU-ellenesek száma, nem fogok meglepődni.

  • És hogy konkrétan Dezső András mennyit tud? Szinte biztos, hogy ma még kevesebbet, mint szombat este fog. Akkor, hattól beszélget ugyanis kollégánk Krekó Péterrel, a Political Capital ügyvezető igazgatójával Krekó új könyvéről, az Álhírek, dezinformáció és összeesküvés-elméletek című kötetről a Millenárison, az idei könyvfesztiválon. Krekó egyebek mellett azzal foglalkozik, hogy lehet társadalmi szinten védekezni az agymosás ellen, és hogy milyen jelekről ismerhetjük fel, hogy éppen egy politikai irányítású médiagépezet hatása alatt állunk.

  • DbKML7BX0AEwBj0.jpg-large

    Mármint abban, hogy a májusban érkező, második szóló Star Wars-film mégis csak remek lesz, ahogy a Zsivány egyes is az volt.

  • Egy mentős és egy tűzoltó barátságnak köszönheti életét az a budapesti férfi, akit a hét elején szolgálaton kívüli szakemberek élesztettek újra egy boltban – számolt be az OMSZ a Facebookján.

    A két életmentő gyakran találkozott munkán kívül is, épp együtt vásároltak, amikor észrevették, hogy fekszik valaki a bolt padlóján, körülötte több ember állt.

    Mentőt már hívtak a bolt alkalmazottai, de nem vizsgálták meg a bajba jutott férfit, akinek ekkor már nem volt vérkeringése, se légzése. A szakavatott mentőápoló ekkor elvégezte a vizsgálatokat, tűzoltó barátja pedig tájékoztatta a mentésirányítót a helyzetről. Azonnal megkezdték az újraélesztést. A gyors, szakszerű mellkaskompressziók hatására, a kiérkező mentősök segítségével, rövid időn belül sikerült stabilizálni a férfi állapotát.

    Végül saját szívműködéssel és légzéssel adhatták át a beteget az intenzív osztályon. 

  • A Reuters jelentkezett egy minivideóval, odamentek a londoni kórházhoz, ahol Kate Middleton hamarosan (azaz napokon belül, a Sun bulvárlap infója/kamuja szerint 23-ára van kiírva) megszüli a harmadik királyi bébit György és Sarolta után.

    Természetesen a legelszántabbak máris sátrat vertek, mindent a brit lobogó díszít. Ott ül már az az idős férfi is, aki elmondása szerint már Vilmos és Harry születésekor is ott volt. "A kórházban már ismernek, én vagyok a férfi a kinti királyi padon".

    katemiddleton
    Fotó: newsroom
  • Screen Shot 2018-04-20 at 14.09.58.png

    A nótát Prince írta, de Sinead O'Connor tette híressé, ugye, eddig megvan a dolog. Az eredeti verzió viszont eltér attól, amit mindenki ismer, Prince másképpen hangszerelte, nem olyan érzelmes és befelé forduló, mint a slágerré lett változat, néhol pedig tagadhatatlan párhuzamokat mutat a Purple Rainnel. És most elő is került a felvétel, baromi jól szól, és itt is van:

    Mielőtt: a hang az eredeti stúdiófelvétel, a képanyag az tök más alá.

  • Nincs pénz a város körül vadkerítést építeni, úgyhogy ez lett a megoldás a kertekbe betévedő vadak ellen,írja a Kemma.hu. Hivatalosan mindez úgy hangzik, hogy "rövid távú megoldásként a szervezett vadelejtés nyújt lehetőséget a vadkárok csökkentésére", így fogalmazott legalábbis Berkovics Gergely jegyző.

    Persze nem lövöldözhet akárki, a Vértesaljai Tulajdonosok Vadásztársasága kapott engedélyt a lakott területen kárt okozó és a lakosságot veszélyeztető vadak, azaz vaddisznók, őzek, rókák elejtésére.

    A vadásztársaság elnöke, Hontvári Zoltán azt mondta, az önkormányzattal és rendőrséggel való egyeztetés után három helyszínt jelöltek ki, ahol magaslest állítottak és kukoricát szórtak ki: a színház mögötti egykori márgabányában, az alsógallai meddőhányónál, és az autópálya melletti nyaralóövezetben. A vadak elejtésére 11 vadász kapott engedélyt, ők csak ezekről a lesekről vadászhatnak. Eddig két hét alatt hét vaddisznót ejtettek el belterületen.

  • Előre szólok, hogy ebben a posztban több olyan kifejezés lesz, ami sokaknak teljesen értelmezhetetlen lesz, úgyhogy bocsánat. 

    Szóval a szerkesztőségben több, már gyógyulófélben lévő World of Warcraft-függő van, ezért volt igazán fájdalmas, ami péntek délelőtt, kicsivel tíz óra után történt: megjelent többünk emailjei között az alábbi felirat: 

    Get 7 Free Days of WoW Now!

    Vagyis a még mindig rohadt népszerű online szerepjátékot üzemeltető Blizzard cég így próbálja visszarángatni azokat, akik éppen nem előfizetők, és maguk mögött tudják életük legsötétebb korszakát.

    Tíz perccel az email után Hancu kollégával már arról beszélgettünk, hogy a 12 évvel ezelőtt milyen felszereléseket gyűjtöttünk, hogy warlock-karaktereink faszán nézzenek ki a játékban, Flachner kolléga pedig bedobta a kétnapos Alterac Valley-k irtózatos emlékét, ami nagyjából arról szólt, hogy kétszer negyven embert eresztettek össze egy online csatatéren, és az ütközet kifinomult taktika hiányában akkoriban még a végtelenségig nyúlt. Ma már 30 perc alatt le lehet zavarni.  Egy neve elhallgatását kérő munkatársunk csak annyit írt, hogy éppen szabin van, de alig várja ő is, hogy jövő héten benevezzen az ingyenes hét napra.

    Tényleg nincs rosszabb, mint egy csapat ex-WOW-os junkie, mert ha összegyűlik néhány ilyen, akkor órákig tudnak olyan beszélgetéseket folyatni, amiből már egy átlagember egy árva szót nem ért. Szurkoljanak nekünk, hogy maradjunk erősek, mert ahogy Hernádi Levente kollégánk írta egy WoW-os bejelentéssel kapcsolatban fél éve

    Nekem azóta családom van meg gyerekeim. Miért teszi ezt velem a Blizzard?

  • Kigyulladt egy kisteherautó péntek kora délelőtt az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, a 23-as kilométernél - közölte a katasztrófavédelem.

    Kedves olvasónk, Adrián videót is küldött a helyszínről:

    A tűzhöz Gödöllőről érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akik két vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték a jármű visszahűtését és átvizsgálását. Szerencsére senki nem sérült meg.

    tahu
  • A sportot kedvelő családoknak jó hír, hogy 12 éves korig minden gyermek ingyen látogathat el az év egyik legnagyobb teniszversenyére, a Gazprom – Hungarian Openre. A Kopaszi-gát ad otthont az 561 345 euró (176,3 millió forint) összdíjazású férfi tenisztornának. Az április 21. és 29. között zajló eseményen a Hungarian Open címvédője, a francia Pouille is játszik majd. Magyar részről ott lesz a mezőnyben a DK-válogatott Fucsovics Márton, Balázs Attila, Piros Zsombor és Valkusz Máté is valamint a selejtezőre kapott szabadkártyát Nagy Péter.

    A Magyar Tenisz Szövetség azzal szeretné népszerűsíteni a sportágat, hogy 12 éves korig ingyenes helyeket biztosít a gyerekek számára. Ezzel párhuzamosan különleges, érzékenyítő programot is szerveznek.

    Április 25-én, a Magyar Tenisz Napján, 15 órától, a sport iránt érdeklődők játszhatnak neves élsportolókkal és a Magyar Kerekesszékes Teniszválogatott kerettagjaival is. Az akcióval arra próbálják felhívni a gyerekek és a szülők figyelmét, hogy a sport mindenkié. A mozgás minden ember életében természetes, alapvető igény. Kellő motiváltság, szorgalom, kitartás mellett, bárki érhet el jó eredményeket.

  • 254141 marx 0eur

    Karl Marx 200 éves születésnapja lesz idén május 5-én, ebből az alkalomból tuti üzletet találtak ki szülővárosában, a németországi Trierben:

    0 eurós, a filozófus arcképével ellátott szuvenírbankjegyeket árulnak 3 euróért. 

    (0 eurós bankjegyet eddig is lehetett kapni, csak más képekkel díszítve, elsősorban turistalátványosságok kedvelt szuvenírje.) 

    A kommunista álbankókat hétfő óta lehet kapni, az első 5 ezer darabot máris elkapkodták, ezért a város turisztikai osztálya újabb 20 ezer nyomtatása mellett döntött. Állítólag a világ minden részéről jönnek megrendelések az USA-tól kezdve Brazílián át Ausztráliáig. 

    A Tőkében kifejtett marxi elméletben a kapitalista gazdaságban használt pénz a munkástól elidegenült munka esszenciája, egy külső erő, ami uralkodik rajta, de közben egyfajta bálványként is fellép. 

    Trier eléggé ráfeküdt mostanában leghíresebb szülöttjének ünneplésére, nemrég állítottak fel egy több mint 6 méteres, Kínából kapott bronzszobrot, korábban pedig a gyalogosátkelők jelzőlámpáiba költözött be Marx.

    (CNN)

  • Boldog utolsó napot az Indexben, Gergő, soha nem lesz ennél jobb kép a rovatlistákon!

  • Screen Shot 2018-04-20 at 8.06.18.png

    Ráadásul önként kipeckelt szájjal? A Budapesten tavaly nyáron forgatott, A kém, aki dobott engem című vígjáték egyik főszereplője a film másik főszereplőjével, Kate McKinnon komikussal ment el Ellen Degeneres talkshowjába, ahol ez egyik műsorelem az, hogy a vendégnek orvosi szájpecket tesznek a szájába, és úgy kell felolvasnia dolgokat. Ennyi, nem nagy megfejtés, kell két vicces színészember hozzá, meg két pár vállalható fogsor, oszt kalap.

  • Nemrég változott az amerikai szenátus házirendje, be lehet vinni csecsemőt ezentúl. Tammy Duckworth szenátor ezt ki is használta, és bevitte az újszülött kislányát, Maile-t egy szavazásra, vette észre a Daily Beast.

    De előtte még poénkodott egy kicsit:  "Ellenőriztem, hogy legyen egy dzsekije, hogy ne sértse meg a szenátus dresszkódját (ami blézert ír elő). Nem tudom, mi a szabály kiskacsás kezeslábasokra, de azt hiszem, hogy rendben vagyunk."  

  • Magyar idő szerint pénteken 21 órakor startol el kis képzavarral élve Japán Spartathlonja, a 250 kilométeres Sakura Michi Nature Run, ami az ország egyik fő szigetét, Honsút szeli át a Csendes-óceán partjáról indulva a Japán-tengerig. A sziget közepén természetesen egy hegylánc van, így a táv első fele monoton felfelé futással telik, majd hosszú lejtőzés, ami nem feltétlenül könnyebb, mint a hegymászás. Az is eléggé megviseli a lábakat.

    A futás a virágzó cseresznyefákról is szól, kétezer darab lesz belőlük az út mellett. A verseny Rjódzsi Szatónak állít. Az árvaházban önkénteskedő Rjódzsi arról álmodozott, hogy az egész útvonalat végigülteti cseresznyefákkal. A fák és árva gyerekek közötti hasonlatosság miatt. Halálig kétezer fát tudott elültetni. Azóta önkéntesek folytatják a munkáját.

    A 250 km teljesítésére, ahogy a Spartathlon is, 36 óra van. A körülmények hasonlóak, sok szintemelkedés és szélsőséges időjárás, mínusz 6-tól plusz 26 fokig, hótól döglesztő melegig bármi lehet.

    Az ultramaratonon két magyar is indul, Simonyi Balázs és Török-Ilyés László lesz ott a rajtnál. Amint hazajönnek, beszélgetni is fogunk velük. Ha átpörgetik a Facebook-oldalukat, máris megtudhatnak pár dolgot a versenyről és róluk.

  • Az erőviszonyok, lehetőségek és törekvések elég szépen kirajzolódnak már egyetlen térkép alapján is. 

    terkep
  • A Dreher nemrég dobta piacra első újhullámos (kézműves jellegű) felsőerjesztésű sörét, a Pale Ale-t, amivel megpróbáltak kicsit igazodni a hazai sörvilágban egyre divatosabb kézműves irányhoz. Az majd eldől, a hazai piac hogy ítéli meg a sört (a Soproni IPA tavalyi nagy sikere után), a kisüzemi főzdék íztesztjén azonban megbukott a Dreher Pale Ale.

    Ez látszik abból a húzásból is, amit a Dreher Sörgyár szomszédjában működő Monyo Brewing eresztett meg a napokban: a sörgyár főbejáratánál elhelyezett óriásplakáton tették közre egyik saját, sikeres pale ale-jük, az American Beauty receptjét. Nyilván segítő szándékkal.