Ellák
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Bébigorillát vár a New Orleans-i állatkert 13 éves gorillája, ezért a gondozók elkezdték felkészíteni az anyaságra. A kis gorilla várhatóan július közepe és augusztus 20. között érkezik majd.

  A Tumani nevű kismamának elsősorban azt kell gyakorolnia, hogyan kell majd tartania a gorillababát. Ehhez egy tűzoltótömlőből készítettek olyan formájú és súlyú bábut, amilyen majd az 1,8 kiló körüli újszülött gorilla is lesz. Azért nem egy megjelenésében jobban hasonlító játékbabát adtak neki, mert azt az állatkert vezető állatorvosa szerint könnyen széttéphette volna – bízzunk benne, hogy az igazival kapcsolatban nem merül majd fel ilyesmi.

  Tumani egyébként az Okpara nevű hímmel – a boldog apukával – és két nősténnyel, Alafival és Praline-nal él együtt. Utóbbi a legutóbbi gorilla, aki a New Orleans-i állatkertben született, de ennek már 24 éve, ezért is nagy most az öröm az állatkertben.

  Azt is megtanították már a leendő anyukának, hogy ha nem menne a szoptatás, tudjon majd cumisüveget használni.  Alafiát, aki sikeresen felnevelt már egy kölyköt, szintén megtanították minderre, hogy szükség esetén át tudja venni Tumani szerepét.

  Az Audubon Zoo gorillái a nyugati síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla gorilla) fajhoz tartoznak, amelynek már csak 362 ezer példánya élt vadon 2016-ban. Ez a szám évente 2,7 százalékkal csökken, ezért a faj a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartozik a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) besorolása szerint. Ha ez így folytatódik, számuk 2082-re több mint 80 százalékkal csökkenhet. A legnagyobb veszélyforrást az élőhelyeik elvesztése, a betegségek, például az ebola, és a húsuk miatti illegális vadászat jelenti. Amerikai állatkertekben 350 példány él.

  (MTI)

 • Emlékeznek még Leóra, a canterburyi katedrális egyik macskájára, ami néhány héttel ezelőtt bebújt a Canterbury esperes reverendája alá, miközben Robert Willis éppen online szentbeszédet tartott? És arra, hogy azt írtuk, nem ő az egyetlen macska, ami itt lakik? A napokban Tiger is megmutatta magát, és igen, ő is ellopta a showt, ugyanis úgy döntött, megkóstolja a tejet, ami az esperes mellett elhelyezett asztalon pihent.

  macska tej

  Itt látható az egész videó, Tiger a nyolcadik perc után lendül igazán akcióba:

 • Mintegy 15, menyasszonyi ruhába öltözött nő gyűlt össze kedden Rómában, a Trevi-kútnál, hogy így tiltakozzanak az olyan, koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt, amik az esküvőket érintik: ilyen például a sok résztvevőt vonzó házassági ceremónia megtartásának korlátozása.

  Az eseményt az olasz esküvőszövetség szervezte, a résztvevők az olasz parlament épülete elé is kivonultak. Francesca Del Venchio, az egyik tiltakozó a CNN-nek azt mondta, szeptemberben szeretett volna házasodni, de a kormány korlátozó intézkedései miatt ezt legalább egy évvel el kellett halasztaniuk.

 • A queenslandi rendőrség saját Facebook-oldalán nemrég számolt be egy esetről, ami még június közepén történt. Egyik rendőrük észrevette, hogy egy sofőr 123 km/órás sebességgel hajt, ezért félreállította. A járműben egy 27 éves férfi ült, aki gyorsan vázolta mi a helyzet: állítása szerint egy veszélyes kígyót talált a sofőrfülkében, és lehet, hogy az állat megmarta, ezért - miután végzett a kígyóval, és a jármű platójára dobta - a gázra taposott, hogy minél hamarabb eljusson a legközelebbi kórházba. 

  Az intézkedő rendőr gyorsan értesítette a mentőket, akik megállapították, a férfit szerencsére nem marta meg a kígyó, de lelkileg nagyon megviselték a történtek. Mint kiderült, jogosan volt berezelve, ugyanis egy textilmintás barnakígyóval (Pseudonaja textilis) került összetűzésbe, és a Queenslandi Egyetem kígyószakértője, Bryan Fry szerint ennek a fajnak van az egyik leghalálosabb mérge. És ugyan nagyon veszélyes, a textilmintás barnakígyó Ausztráliában védett fajnak számít.

  kigyo
  Fotó: Queensland Police Service/Facebook