Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Indexen is írtunk már arról, hogy bármennyire is trendi dolog, nagy egyterű irodában dolgozni, az élmény valójában rossz és nincs jó hatással a hatékonyságra. A cégek küzdenek azért, hogy könnyítsék a dolgozók munkáját.

  A Panasonic Future Life Factory nevű részlegén például olyan hordható kiegészítőket találtak ki, amik blokkolják az oldalirányból érkező fényeket és hangokat, hogy a munkavállaló kizárólag arra koncentrálhasson, ami az orra előtt van.

  Kunihiko Morinaga japán dizájnerrel közösen alkották meg az első prototípusokat, az eszközöknél pedig különösen fontos volt, hogy kényelmesek legyenek az eszközök és akár egész nap is lehessen őket hordani. Azt is elmondták, hogy ezek a kiegészítők a környezet körülbelül 60 százalékát blokkolják, ezzel pedig teremtenek egy személyes teret, ami kiemelten fontos az ilyen egyterű irodákban.

  Ahhoz, hogy a gyártás beindulhasson egy közösségi finanszírozási kampány is elindult, ami egészen december 11ig fut.

 • Nem fanyalogni akarok, nyilván az országimázs filmek ilyenek, meg a turisták jelentős része tényleg lovas bemutatót, vagy soha nem létezett népszokásokat akar látni egy gulyásebéd után.

  piros
  Fotó: Jenei Miklós

  Na de azért ezt a jelenetet valószínűleg már a készítők is viccnek szánták a turisztikai ügynökség legújabb nagy dobásában a WOW Hungary (magyarul a kevésbé jelentéssűrítő "Magyarország a csodák soha ki nem apadó forrása" néven futó) reklámfilmben.

  Egy csikós, bal kezében kantárszárral lovat tart, miközben jobb kezében karikás ostorral odasóz egy teli köcsög paprikának.

   

  A rendkívül tömény és látványos imázsfilmet egyébként 13 országban vetítik majd, több mint háromezerszer megy majd le különböző külföldi tévékben. Szóval ezt a ló mellől pirospaprikába csapkodást érdemes lehet majd ténylegesen elterjedt gyakorlattá növeszteni, még mielőtt külföldi vendégeink rákérdeznének, hogy akkor ezt mikor is szoktátok?

  Itt az egész:

 • A BBC vicces-ismeretterjesztő műsorából, a QI-ből indult ki, és most a fél internet (konkrétan az értelmetlen felvetéseken okoskodni szerető fele) azon rugózik, hogy:

  Az avokádó nem vegán. Se a brokkoli. Se az uborka. Se a fejes saláta. Se a Cseresznye.

  Hát hogy a viharba ne lenne már vegán, ha egyszer növényből van?! - gondolná naivan az ember. Csakhogy: a vegánság szigorú definíciója nem azt mondja, hogy nem esszük meg állatok alkatrészeit, hanem hogy nem fogyasztunk olyan termékeket, amelyek állatok felesleges szenvedése árán jöttek létre. Amibe nyilván belefér a közepesen átsütött t-bone streak, de mondjuk olyan kozmetikumok is, amelyeknél állatkísérleteket végeztek a fejlesztés meg a tesztelés során.

  Na de hogy jön ide az avokádó? Hát úgy, hogy a nagyüzemileg termelt avokádót nem a természetben éppen arra járó véletlenszerű méhek porozzák be, hanem a méhészek által odaszállított kaptárak lakói. Csakhogy az ilyen kaptáras-utazgatós életforma komoly stresszel jár a méhek számára, lecsökkenti az élettartamukat és sebezhetőbbé teszi őket a betegségekkel szemben. Hát mi ez, ha nem felesleges szenvedés?

  És hogy a dolog még rosszabb legyen, a nagyipari méretű növénytermesztésnél egy csomó esetben alkalmazzák ezt a módszert. Szóval igazán vegán csak úgy lehet az ember, ha a napi betevő (és Instagram-kompatibilis!) avokádós pirítósára a kiskert sarkában termeli meg a cuccost. 

  (via Munchies)

  Vigasztalásul itt egy házibarkács halloweeni farsangbusójárási avokádó-jelmezötlet:

  avocado
 • 340588671e7fdf2ff05cde5962668c4b

  Egy magányos, társra vágyó kínai férfi szeretett volna egy kiskutyát, hiszen mégiscsak a kutya az ember legjobb barátja. Örült is, hogy milyen jó áron sikerült szereznie egyet, de aztán a kis állat nem igazán úgy cseperedett, ahogyan várta, úgyhogy megkérdezte az internet népét, szerintük mi lehet a baj.

  Az internet népe erre azt felelte, a baj az, hogy ez egy patkány.

  Mire a szívtelen kínai túladott rajta, mondván, ő bizony nem tud egy patkányhoz kötődni.

  (via Shanghaiist/ The Nation)