Hella
16 °C
28 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A rakétastartokat fényképező fotósok egyre közelebb merészkednek kameráikkal a kilövőállásokhoz egy-egy jó kép reményében. A veszélyes helyeken természetesen nem maradnak ott a fotósok, az állványra rakott kamerát önkioldós szerkezettel ellátva hagyják sorsára, bízva abban, hogy nem tesz kárt benne a rakéta hajtóműveiből kilövellő füst illetve a nagy sebességgel szétfújt homok, kavics, törmelék.

  Bill Ingalls, a NASA fotósa is ebben bízva tette le egyik fényképezőgépét – egy Canon EOS 5Ds kamerát –  május 22-én a Vandenberg légibázis kilövőállásához közel, hogy nagy látószögű képet lőhessen vele a SpaceX Falcon-9 rakétájáról, ami a GRACE-FO ikerműholdakat és öt Iridium Next kommunikációs műholdat juttatott végül sikeresen az űrbe. Amikor a start után Ingalls elgyalogolt a kameráért, ez a látvány fogadta:

  "Ropogósra sült" - közölte Facebookon Ingalls. A sanyarú sorsú fényképezőgépről készült kép hamar bejárta a közösségi médiát, főleg a fotós blogok sajnálkoztak erősen, hogy igazán kár a drága (kb. 800 000–1 200 000 Ft-ba kerül) profi kameráért és a drága objektívért, és sokan hüledeztek, hogy milyen kárt tud tenni a rakétastart egy közel lerakott fotós felszerelésben.

  A NASA végül pénteken külön közleményben foglalkozott az esettel, tisztázva pár félreértést. A lényeg:

  • a kamera nem a hajtóművek tüzében pörkölődött meg, hanem a kilövőállás körül lévő bozót kapott lángra, és a továbbterjedő tűz elérte az állványon lévő fényképezőgépet,
  • a kamera alapvetően biztonságos távolságra volt a rakétától, sőt voltak nála közelebb lerakott fényképezőgépek is, csúnya pech, hogy a bozóttűz pont arra terjedt tovább,
  • a kamera nem Ingalls tulajdona, hanem a NASA-é,
  • valószínűleg ki fogják állítani a NASA washingtoni irodájában, örök mementóul.

  A kamera egyébként végig rendesen működött, a benne lévő memóriakártyát sikerült kibányászni a kissé megolvad vázból, az alábbi gif megmutatja, hogy milyen képeket rögzített míg el nem nyelték a lángok:

  Fotó: Bill Ingalls / NASA

  A kép amit Ingalls szeretett volna az eredeti koncepció szerint, a kamera feláldozása nélkül készíteni végül így sikerült:

 • Sebastian Vettel a második helyet szerezte meg Monacóban, de rossz helyen parkolta le az autót. Persze megtehette volna, hogy rohan rögtön interjút adni, de inkább ott maradt a szerelőivel és segített visszatolni a kocsit a helyére (végül is ezt is tekinthetjük segítségnek).

    

 • Egy Wolff-Christoph Fuss nevű férfi úgy döntött, hogy élőben nézi meg a Bajnokok Ligája döntőjét Kijevben. Vett is egy jegyet, de aligha azt kapta, amire számított:

   Bár a meccsből sokat nem láthatott, Gareth Bale zseniális ollózósáról viszont így sem maradt le.