Eszter, Eliza
15 °C
28 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Jó hírről számolt be a Duna-Ipoly Nemzeti Park a Facebookján (illetve ők osztották meg Árvay Márton bejegyzését): megkerült Örs, a jeladós kígyászölyv, akivel két hónapja megszakadt a kapcsolat, és utoljára a szír-izraeli-libanoni hármashatár közeléből kaptak róla GPS-adatokat.

  Többhetes várakozás után már minimális esélyt láttak rá, hogy előkerül, hiszen a libanoni orvvadászok több mint kétmillió vonuló madarat lőnek le évente. 

  örs
  Fotó: Árvay Márton

  A tegnapi rutinellenőrzés során viszont friss koordinátákat láttak róla, Örs az elmúlt két hónapot Szíriában töltötte, és pár napja útnak indult, folytatja tavaszi vándorlását. A török határt átlépve pedig újra térerő közelébe került. 

  Örs útvonala itt követhető nyomon.

 • A Gemenc Nagydíjnál természetesen vannak régebbi kerékpárversenyek Magyarországon, de azt elmondhatja magáról, hogy a legstabilabb, egyszer sem maradt el 1975 óta. A színvonalban voltak olykor ingadozások, de legtöbbször azért erős nemzetközi mezőny indult rajta, későbbi világbajnokok, Tour de France-menők is részt vettek a Szekszárdhoz kötődő nagydíjon.

  A háromnapos verseny idén is bekerült a nemzetközi szövetség versenynaptárába, jó bringások érkeznek. A legnagyobb név a cseh Jan Bartra, aki hét évig tekert a World Tourban (ez a topkategória), tavaly még a világbajnok Peter Sagant segítette. Három Tour de France-ot, két Giro d'Italiát és egy Vuelta a Espanát teljesített.

  A nagydíjon 20 csapat, 120 bringása indul, a magyarok közül Pelikán Jánosra, Kusztor Péterre és Lovassy Krisztiánra érdemes leginkább figyelni. A versenyt a magyar Sport 1 és Sport 2 mellett a cseh Sport Tv is közvetíteni fogja.

  Az első szakasz csütörtökön este hatkor rajtol, a két kilométeres időfutamon fel kell mászni a Kálváriára is, ahová néhol 15 százalékos emelkedő is vezet. Pénteken egy 162 km-es kemény szakasz jön a tolnai dombokon, megint kálváriás befutóval. Majd szombaton egy 131 km-es etappal zárul a Gemenc Nagydíj. Az este nyolckor kezdődő villanyfényes kritérium már a gála lesz.

 • A finnországi Vantaában megrendezett fekvenyomó vb-n a zavaró körülmények ellenére a 84 kiló feletti nők mezőnyében Szabó Ágnes ismét világbajnok lett.

  A magyar versenyző felszerelése ugyanis nem volt teljesen rendben, és csak a külföldi sporttársaktól kapott segítség után tudta megkezdeni a versenyt. Szabó – aki egy héttel korábban védte meg Európa-bajnoki címét – így is könnyen teljesítette a 140 kg-os kezdőfogást, majd 145-tel bebiztosította az aranyérmet és végül 147,5 kg-mal új Európa-csúcsot ért el.

  A vb-n 38 ország 570 sportolója indult, a 17 fős magyar válogatott összesen 11 érmet szerzett, a z öt arany-, négy ezüst- és két bronzérem kiemelkedő szereplésnek számít.

 • ...Algyőn van, mert "Algyő jövőjének egyeztetése van napirenden".

  Vajon nézi - legalább mobilon - , hogyan teljesít utódja, Gulyás Gergely?