Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ilyen jegyzetfüzetekkel fogadjak az embereket a kunszentmártoni gazdakörben, ahol Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, és Boldog István (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője tart lakossági fórumot péntek este. A sorosozó feliratot természetesen minden oldalra rányomtatták, nehogy elkerülje valakinek a figyelmét. 

  Az eseményről hamarosan tudósítani fogunk.

 • Ugyan már jó pár napos, de elég figyelemreméltó posztot találtam egyik kedvenc blogomon, a napitáptudáson. Némi fáziskéséssel megtudtam, hogy a feketeleves kifejezés nem a kávézásból, hanem egy vér felhasználásával készült középkori levesfajtából ered, de ami ennél is fontosabb: azt is, hogy még az 1930-as évek Magyarországán is téma volt az állati eredetű vér felhasználása az emberi táplálkozásban.

  Szülővárosomnak is van köze a történethez, derül ki a posztból, ugyanis dr. Mészáros Gábor, a gyulai kórház igazgatója figyelt fel arra, hogy a híres gyulai kolbász készítése során mennyi állati vért pazarolnak el. Hogy a pazarlásra ráirányítsa a figyelmet, 1936. október 22-én „díszes vacsorát rendezett csupa véralapú fogásból a város és a környék előkelőségei számára a kórház ebédlőtermében”, írja a poszt. Ezen részt vett mások mellett gróf Almásy Denise (Az angol betegben szereplő Almásy család tagja), Varga Gyula polgármester, a város főjegyzője, főszolgabírója, továbbá a megyei és városi főorvos, valamint a városi állatorvos is.

  Mészáros kezdeményezése célt ért: a belügyminisztérium megbízta, hogy az állati vért kísérelje meg emberi táplálkozásra felhasználni, és az eredményről tegyen jelentést. Emellett a polgármestert is meggyőzte a vacsora, hogy mennyire, az kiderül a posztból. Addig pedig némi vérfelhasználási edukálás egy 1937-es cikkből.

  bekes 1937 februar 23
 • Kísérleti jelleggel győri, tatabányai és szegedi üzleteiben bevezeti a Spar az újrahasznosítható zsákokat a zöldségek és gyümölcsök vásárlására, a műanyag zacskók helyett. A mosható és szalaggal összehúzható zsákokat hármas egységcsomagban, 599 forintért lehet megvásárolni az üzletekben.

  Azokban az üzletekben, ahol van önkiszolgáló mérleg, a termékeket zsák nélkül kell lemérni, majd utána ráragasztani a címkét (amit otthon le kell szedni). Ahol a kasszánál mérnek, ott is ki kell venni a zsákból a gyümölcsöket és zöldségeket, majd mérés után visszatenni.

  A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80 százalékát Európában használják, az Euractive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte 1 billió műanyag zacskót gyártanak évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként. Magyarországon az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás 30 darab, ez felszorozva az ország lakosságával közel 300 millió zacskót jelent.

  Az Európai Unió hulladékra vonatkozó irányelvei közt szerepel, hogy a 2014-es szinthez képest 2019-re 80 százalékkal csökkenteni kell a zacskóhasználatot. A műanyag zacskó nem vagy csak hosszú évek alatt bomlik le, akár száz évig is szennyezheti a környezetet, nem beszélve arról, hogy sokan nem a szelektív kukába, hanem a háztartási szemét közé dobják.

  Ha beválik az újrazacskó, a Spar összes üzletében bevezeti az országban.

 • Az Apollo-11 küldetésének emléket állító bélyegek
  Az Apollo-11 küldetésének emléket állító bélyegek
  Fotó: US Postal Service

  Az amerikai posta nyilvánosságra hozta az idén ötvenéves holdra szállás emlékére kiadott bélyegeket. Nem mondhatni, hogy a kreatívjaik túlságosan megerőltették volna magukat a témaválasztással. Az egyik bélyegen Buzz Aldrin unalomig ismert képe látható (ahogy sisakjában tükröződik a felvételt készítő Neil Armstrong, illetve a holdkomp), a másikon pedig a Hold van, meglehetősen otromba sárga pöttyel jelölve a Nyugalom tengere (ahol leszálltak).

  Pedig nagy hagyománya van a holdutazásokról készített emlékbélyegeknek. Az elsőt alig két hónappal az Apollo-11 útja után bocsátották ki, aztán újabbakat adtak ki az évfordulók alkalmából:

  First Man on Moon 1969 Issue-10c3
  Fotó: US Postal Service
  20eves.png
  Fotó: US Postal Service
  03-02
  Fotó: US Postal Service