Tekla
8 °C
20 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az egy dolog, hogy nemrég mi is el voltunk ájulva, milyen jó koncertet adott cigányzenészekkel együtt a Budapesti Fesztiválzenekar Londonban, de azért az se semmi, hogy a világon a legtöbbet játszott, még élő zeneszerző is hasonlóan van vele.

  Az a hatalmas megtiszteltetés ért minket, hogy tegnap este maga Arvo Pärt füle hallatára muzsikálhattunk a Müpa Budapestben! A legendás zeneszerző 40 év után először járt Magyarországon, és csak azért jött, hogy meghallgassa koncertünket. Óriási élmény volt találkozni a mesterrel, akiből csak úgy árad a jókedv és a nyugalom, így néhány nappal 83. születésnapja után is.

  Ezt írta ki a Facebookra a Budapesti Fesztiválzenekar szombaton, hogy aztán vasárnap még ráerősítsen a dologra egy újabb poszttal:

  Az olyan ülőpróba, mint a mai, nem gyakran fordul elő velünk sem. Ugyanis maga Arvo Pärt mester adott nekünk instrukciókat. Tegnap is megtisztelt bennünket jelenlétével, meghallgatta a koncertet, ma pedig a próbánkra is bejött.

  Persze azért nem valami csodás véletlenről van szó: a zenekar Pärt műveit is játszotta, és játssza majd hétfőn este is a Müpában, Fischer Iván vezényletével.

 • Akinek hozzám hasonlóan van egy kis ("kis") kattanása az űrhajózás, űrkutatás, rakéták, űrszondák felé, az biztosan szívesen rak otthon a falra ilyesmi témájú fotókat, nyomatokat, posztereket. Mivel nemrég hozta a posta egyenesen Skandináviából, szeretném megmutatni a legfrissebb szerzeményemet.

  A svéd Märka Design kifejezetten űrkutatással, tudományos témákkal, filmekkel kapcsolatban tervez és gyárt különféle termékeket, a jó minőségű nyomatoktól kezdve, a pólókon, matricákon át, ékszerekig, miegymásig. Minimalista dizájn, szemnek kellemes színek, ötletes grafikai megoldások jellemzik munkáikat, nekem kifejezetten kedvencem a kis céget vezető Katarina Eriksson építész, dizájner, űrszakértő által tervezett West Area Computing Unit fiktív patch, ami a NASA programozással foglalkozó matematikusainak – mind afroamerikai nők – állít emléket.

  A bonyolult képletekből, számításokból álló gomolygó füstön és lángcsóván lovagol az űrbe egy Atlas LV-3B rakéta, ami a Mercury-programban az első amerikai űrhajóst, a két éve elunyt John Glennt vitte Föld körüli pályára 1962-ben. Az erős szimbolikájú kép arra emlékeztet, hogy mennyire fontos volt az élő kompjútereknek is hívott matematikus nők munkája az amerikai űrprogram legelején, amiről egyébként A számolás joga (Hidden figures) 2016-os film is szól.

 • Sőt, mi több, az államfő ki is próbálta őket a vecsési káposztafesztiválon, ahova ellátogatott vasárnap délelőtt, és ránézésre remekül érezte magát. Áder János:

  • mosolyogva nézte a káposztát,
  • mosolyogva szeletelte a káposztát,
  • mosolyogva nézett egy nőt egy nagy kondér káposztával,
  • mérgesen nézte a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület előadását (de remélem nem volt mérges, csak rosszul lett elkapva a pillanat),
  • komolyan figyelt a többiekre egy nagy halom káposzta mögött,
  • és még egy misére is elment (itt sajnos nem volt káposzta).

  Ha ön is kíváncsi Áder János kalandjaira a XVIII. Vecsési Káposztafeszten, csak nézze végig a galériánkat, és gyönyörködjön!

 • A Milánóban szombaton bemutatott Roberto Cavalli 2019 tavaszi kollekciójából inspirálódhatsz, milyen új ruhadarabokat válogass össze jövőre: