Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az amerikai belpolitika igazából már a 2016-os elnökválasztási kampány beindulása óta olyan, mintha egy nagyon sok lsd-t fogyasztott, nagyon rossz kabarészerző álmodná - és most, a kongresszusi választások célegyenesében minden szereplő rátett még két lapáttal. A legújabb, teljesen szürreális sztori főszereplője Trump elnök (naná), illetve Elizabeth Warren szenátor, akit sokat a 2020-as elnökválasztás titkos favoritjának tartanak demokrata oldalról.

  Trump ennek megfelelően ekézi is őt minden adandó alkalommal, leginkább arra kihegyezve a kifinomult intellektuális humorbonbonok szőnyegbombázását, hogy Warren indián (vagy ha az már nem PC: őslakos amerikai) származásúnak vallja magát. Pár hónapja egy beszédében addig ment, hogy kijelentette, ha Warren csinál egy DNS-tesztet, és bizonyítja, hogy tényleg indián vér csörgedezik az ereiben, ő felajánl egymillió dollárt egy szabadon választott jótékonysági szervezetnek.

  Hát, Warren most benyújtotta a számlát, a Stanford elitegyetem egyik professzorával csináltatta meg a genetikai elemzést, ami kihozta, hogy valamikor a 6-10 generációnyi múltban a szenátor asszonynak bizony volt egy indián őse. Ami azért, lássuk be, elég homeopátiás érvelés, hogy az egyik dédapám egyik dédapja indián volt, tehát én is az vagyok - de hát ez van, nem volt kikötve, mennyire kell genetikailag őslakosnak lenni.

  Trump a lehető legtrumpabb módon reagált, kijelentette, hogy ő sosem mondott ilyet. Mutatjuk is, mit nem mondott soha:

  Az egymilliós adomány címzettjeként Warren egyébként egy bántalmazott indián nőket és gyerekeket segítő alapítványt jelölt meg.

  (via)

 • Mert hát minden nézőpont kérdése: a Nemzeti Sport például "Ez őrületes volt" címmel számol beaz Észtország elleni 3-3-as Nemzetek Ligája-meccsről, az ajánlóba még odafért egy hihetetlen jelző is. 

  Végül is, mindez alig valamivel 2 évvel a 2016-os Eb-szereplés után tényleg hihetetlen és őrületes egy kicsit. 

 • 17765685 b7f0ec389485b1c5cf7ba215fd647789 xl
  Fotó: sasy / Indafotó

  Tulajdonképpen nem is tudok többet elmondani annál, mint ami a címben van, de azért jöjjön a szon.hu beszámolójának a Nyíregyházán hétfőn történt esetről:

  • egy VW és egy Opel ütközött egymással
  • az Opel volt a pizzaszállító, ami felfutott a járdára, és egy gyros büfének ütközött 
  • sőt, egy táblát is döntött
  • a rendőrök előállítottak egy részeg embert, aki beállt forgalmat terelni, ezzel még nagyobb bajt okozhatott volna
  • a mentők egy személyt kórházba vittek, a rendőrség eljárást indított a felelősség tisztázására,

  ¯\_(ツ)_/¯

 • Screenshot 2018-10-15 at 11.04.30.png
  Fotó: Twitter

  KIA ORA, MATE! Ezt a feliratot ragasztotta Új-Zélandon az automatáira a Coca-Cola. A Mate (haver) szót világszerte előszeretettel használják az angolul tudok, a fiatalabbaknak pedig M8 formában lehet ismerős.

  Azonban maori nyelven a szó a halál megfelelője, mint azt a híres Haka Ka Mate-ben is szerepel.

  Persze nem csak az óvatlan és félrefordítások okozhatnak galibát, hanem a körültekintés nélküli névadás is, amire több példát is tudunk, a Seat Ronda és a Suzuki Libero sem volt túl szerencsés a magyar piacon, a 2015-ös belpolitikai események pedig új fénybe helyezték a Hyundai Getz nevét.

  Apropó hülye nevek, a 10 évvel ezelőtt fel-, majd feledésbe merült kormánynegyedre is kiírtak névpályázatot, akkor az Elkúr-lak lett a befutó.