Tekla
8 °C
20 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Akinek hozzám hasonlóan van egy kis ("kis") kattanása az űrhajózás, űrkutatás, rakéták, űrszondák felé, az biztosan szívesen rak otthon a falra ilyesmi témájú fotókat, nyomatokat, posztereket. Mivel nemrég hozta a posta egyenesen Skandináviából, szeretném megmutatni a legfrissebb szerzeményemet.

  A svéd Märka Design kifejezetten űrkutatással, tudományos témákkal, filmekkel kapcsolatban tervez és gyárt különféle termékeket, a jó minőségű nyomatoktól kezdve, a pólókon, matricákon át, ékszerekig, miegymásig. Minimalista dizájn, szemnek kellemes színek, ötletes grafikai megoldások jellemzik munkáikat, nekem kifejezetten kedvencem a kis céget vezető Katarina Eriksson építész, dizájner, űrszakértő által tervezett West Area Computing Unit fiktív patch, ami a NASA programozással foglalkozó matematikusainak – mind afroamerikai nők – állít emléket.

  A bonyolult képletekből, számításokból álló gomolygó füstön és lángcsóván lovagol az űrbe egy Atlas LV-3B rakéta, ami a Mercury-programban az első amerikai űrhajóst, a két éve elunyt John Glennt vitte Föld körüli pályára 1962-ben. Az erős szimbolikájú kép arra emlékeztet, hogy mennyire fontos volt az élő kompjútereknek is hívott matematikus nők munkája az amerikai űrprogram legelején, amiről egyébként A számolás joga (Hidden figures) 2016-os film is szól.

 • Sőt, mi több, az államfő ki is próbálta őket a vecsési káposztafesztiválon, ahova ellátogatott vasárnap délelőtt, és ránézésre remekül érezte magát. Áder János:

  • mosolyogva nézte a káposztát,
  • mosolyogva szeletelte a káposztát,
  • mosolyogva nézett egy nőt egy nagy kondér káposztával,
  • mérgesen nézte a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület előadását (de remélem nem volt mérges, csak rosszul lett elkapva a pillanat),
  • komolyan figyelt a többiekre egy nagy halom káposzta mögött,
  • és még egy misére is elment (itt sajnos nem volt káposzta).

  Ha ön is kíváncsi Áder János kalandjaira a XVIII. Vecsési Káposztafeszten, csak nézze végig a galériánkat, és gyönyörködjön!

 • A Milánóban szombaton bemutatott Roberto Cavalli 2019 tavaszi kollekciójából inspirálódhatsz, milyen új ruhadarabokat válogass össze jövőre:

 • Egyszer utánaszámoltam, a két macskánknál mennyi megy el évente csak az alomra, amibe kétszer dehogy menne bele, a finomkodó dögje, így aztán óvatosan kell belépni az előszobába, hiába az éves szinten már tetemes összeg, mégis sok szart kell összekaparnom.

  Így, amikor kedvesen dorombolva az ölembe ugranak, nem mindig arra gondolok, hogy de cukik, arra pláne nem, hogy a macska nem csak vinni tudja a pénzt, hanem hozni is.

  Nem gondolt erre Terry Laurmen sem, amikor friss nyugdíjas spanyoltanárként körbenézett egy wisconsini macskaotthonban. Aztán rendszeresen visszatért, tetszett neki, hogy itt a macskák szabadon vannak, nincsenek kennelek, csak otthonos környezet, ahol díványon üldögélve kedvére simogathatja őket – írta a CNN. 

  Lassan önkéntes munkájává vált, hogy a nap egy részét a macskákkal töltötte, különösebb munka nélkül, akár csak a díványon szunyókálva. Egyre több fotó is készült a macskás sziesztákról, amit aztán a menhely egyben feldobott a Facebookra.

  macska

  És a képek 30 ezer dolláros adománycunamit generáltak két nap alatt. 

  Igaz, ez nem Laurment, hanem a menhelyet gazdagította, de kevesen mondhatják el, hogy ennyi pénzt hoznak azzal, hogy elbóbiskolnak a díványon a kedvenc macskáikkal.