új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Még hét végéig lehet megnézni az “Elbűvölő Sanghaj” fotókiállítást az Ybl Budai Kreatív Házban, sőt írhatnám azt is, hogy megtekinteni, mert ez egy amolyan hivatalos kiállítás, amit a Kínai Népköztársaság és Budapest székesfőváros, és amúgy is az "Egy övezet, egy út kezdeményezés" ötödik évfordulója alkalmából, bármit is jelentsen ez a kezdeményezés, mármint öltönyös politikusokon, átvágott szalagokon és állami hírügynökségek fotóarchívumaiba illő, kényszeredett mosolyokon kívül.

    Hogy mégis miért érdemes elmenni erre a kiállításra mégis? Hát mert Sanghaj, a modern és a régi is elég sokat köszönhet egy magyar építésznek, aki az első világháborúban Lengyelországban esett fogságba, majd valahogy a világ másik felére keveredett, ahol felhúzott egy fél várost. Ez persze csak a vázlatos ismertető, a teljes történet egész estés, színes és szélesvásznú. A kiállítás ugyan nem ezt a történetet mutatja be, hanem a várost, ami kicsit európai, nagyon ázsiai, modern és mégis kopott és történelmi.

  • A hároméves Remy Merritt és az ő Yorkshire terrierje elvesztek egy Missouri-i kukoricaföldön. A család és 150 önkéntes rögtön keresni kezdte a gyereket, de sötétedésig eredménytelenül, a csapat kénytelen volt hajnalban folytatni a keresést. Végül már mentőkutyákat is bevetettek és ez hozta meg a várt sikert:

    Az egyik kutya ugatni kezdett, amire a kislány terrierje VISSZAUGATOTT, így pedig már sikerült megtalálni az ELTŰNTEKET . 

    A Fat Heath névre hallgató kutyus egész este a kislánnyal maradt, aki szerencsére némi dehidratáción és szúnyogcsípésen kívül sérülés nélkül úszta meg az esetet.

  • "Hogysmint, Manu?" - kérdezte hétfőn a pár pillanattal korábban még az Internacionálét dúdolgató srác Párizs közelében a Mont Valerien erődnél ahol a második világháború alatt kivégzett több száz ellenállóra emlékeztek meg egy állami ünnepségen. Macron gyorsan helyrerakta, azt mondta neki, hogy ilyen hangnemben nem beszélhet vele, mire az osztálytársai társaságában álló tini bocsánatot kért.

    Macron itt nem hagyta abba, fontosnak tartotta még kioktatni a gyereket az illemszabályokról: "Egy hivatalos ünnepségen vagy, ezért meg kell adnod a tiszteletet. Máskor hülyéskedhetsz, de ma a Marseillaise-t és a Chart des Partisans-t énekeljük, szóval szólíts "elnök úrnak" vagy "uramnak", rendben?" - mondta.

    Az Internacionáléra visszautalva még azt is hozzátette, hogy "ha forradalmat akar csinálni, akkor először tanuljon, és szerezzen diplomát, és majd utána oktasson ki másokat".

    Macron kioktatása amúgy elég képmutató, tekintve hogy ő maga sem figyel mindig oda, hogy úriemberhez méltóan fogalmazzon: nemrég egy Facebook-videójában arról panaszkodott például, hogy a Franciaország "őrült mennyiségű lóvét költ el társadalombiztosításra". Macron ellenzéke szerint a videóban megmutatta, hogy a "gazdagok elnöke", és hogy nem érdekli őt a szegények sorsa. Tavaly a balos szavazókat Macron azzal idegesítette fel, hogy a munkaügyi reformjainak ellenzőit naplopónak nevezte. (Guardian)

  • Az orosz-egyiptomi mérkőzést Knézy Jenő vezeti, akinek én most a szakmai hozzáértését és felkészültségét nem is kritizálnám, hiszen megtette saját maga:

    Nem szeretem a statisztikákat, de…

    - így kezdte Knézy az egyik gondolatmenetét meccs közben. Hogy mi ezzel a probléma?

    MINDEN SPORTKÖZVETÍTÉS ALAPJA, HOGY A KOMMENTÁTOR KÉPBEN LEGYEN A STATISZTIKÁVAL VALAMENNYIRE!

    Tudjuk, Magyarország nem az Egyesült Államok, itt a legtöbb sportkommentátor (tisztelet annak a pár kivételnek) a munkáját úgy képzeli el, hogy így narrálja a mérkőzést, kinél van éppen a labda, hogyan táncolnak a nézők a lelátón, esetleg egy-egy kisebb pletykát is elmondanak holtidőben. 

    De olyat, hogy mondjuk a meccs felénél hány sikeres passznál jár az orosz középpálya? Hogy hány kilométert futott a sérült Szalah? Hogy az oroszok a vébéken a statisztikák szerint milyen eredményt szoktak játszani, ha a félidőben 0-0 volt az állás? Semmi, zéró, nulla, a közmédia sportkommentátora ezeket nem, hogy nem mondja be, vagy nem foglalkozik vele, 

    DE ÉLŐ EGYENES ADÁSBAN BE IS VALLJA, HOGY NEM SZERETI EZEKET.

    Ez olyan, mintha a szakács nem szeretné a fűszereket, mintha a jógaoktató nem szeretne guggolni, mintha a pék nem lenne hajlandó reggelente croissant-t készíteni, mert nem szereti a francia péksüteményeket.

    Édes istenem, mivel érdemeltük ezt ki?

  • 1995-ben az Aranyszem című filmmel támadt fel újra James Bond. Timothy Dalton két sikertelen filmje után kérdés volt, hogy sikerül-e megújítani a figurát, illetve filmjeit, de Pierce Brosnannel és Martin Campbell rendezővel jó lóra tettek, sikerült új életet lehelni őfelsége legtitkosabb ügynökébe.

    Ebben a filmben Bond egy 1965-ös Aston Martin DB5-t vezetett, egy olyan autót, ami legendás a filmek történetében. Bond először a Goldfingerben vezetett ilyet, de aztán többször újra előkerült. Az Aranyszemben használt modellt valaki viszont hamarosan hazaviheti, ugyanis egy júliusi aukción fogják értékesíteni.

    Az eladó várakozása szerint 1,5 - 2 millió dollárt vagyis, több mint 500 millió forintot fizet majd érte valaki.

  • Idén nyáron Charles Lloyd & The Marvels európai turnéra indul, és útba ejti Budapestet is szerencsére, július 1-én a RAM Colosseumban lépnek fel. Lloyd 80. születésnapi jubileumi koncertsorozatán Lukács Miklós cimbalomművész lesz a zenekar vendége.

    Charles Lloydot az elmúlt fél évszázadban olyan zenészek vették körül mint John Coltrane, Miles Davis, Ron Carter, Herbie Hancock, Louis Hayes és Szabó Gábor. Lloyd játszott a Doors, a Beach Boys, a Byrd albumain és fellépett Hendrix, Joplin, a Cream és a Grateful Dead koncertjein is. 

    Ráadásul a nevéhez kötődik a jazztörténet egyik legnagyobb kritikai és kereskedelmi sikere is, a a Forest Flower: Charles Lloyd at Monterey című albumát milliós példányszámban vásárolták meg.

    kicsi.CL hires blue másolat
  • Lehet nem tudta, de idén ünnepli barátságának 5. évfordulóját Budapest és Sanghaj. Ennek örömére rendezték meg az “Elbűvölő Sanghaj” című programsorozatot. Ennek rész volt az “Elbűvölő Sanghaj” fotó kiállítás, a “Sanghaj nappali” kulturális kiállítás, a “Sanghaji rímek” kiállítás és az “Örökség, Innováció, Jövő” kulturális-kreatív fórum is. Vagyis három az egyben programról van szó.

    • A fotókiállítás Sanghaj legjobb arcát igyekszik megmutatni és ezzel utazásra csábítani a magyarokat.
    • Sanghaj nappali megmutatja a helyiek hétköznapi életét, illetve olyan ősi kulturális értékeket, mint a kínai csomózás vagy bársonyhímzés. 
    • Sanghaji rímek kiállítás azért különleges, mert azt a Sanghaji Képzőművészeti Akadémia, a Sanghaji Kínai Festészet Akadémia és a Sanghaji Művészek Szövetsége állította össze, ők válogatták ki 16 festőművész legjobb alkotásait.

    A programot az Ybl Budai Kreatív Házban rendezik meg, viszont már nincs sok idő megtekinteni, ugyanis június 20. szerda az utolsó nap, amíg megtekinthető.

  • Fanni szerint akár el is ronthatjuk a kompozíciót, ha megírjuk, milyen képet ad ki a nyíregyházi állatkertre a kereső az első oldalon, de üsse kavics, forgolódjunk mi is, mint elefánt a porcelán boltban, és amíg nincs változás, gyönyörködjünk a természet értékeiben és az életben.

    szív.png
  • Jimmy Kimmel éjszakai beszélgetős műsorában hol durvábban, hol finomabban, de azért folyamatosan kritizálni szokta az amerikai politikai élet fontos szereplőit. Ted Cruz amerikai szenátoron különösen sokat csattan az ostor, tekintettel arra, hogy az ország egyik legnépszerűtlenebb politikusáról van szó, aki sokszor magát hozza roppant kínos helyzetbe. 

    Mikor részt vett az NBA nyugati főcsoportdöntőjén, akkor kirakott egy képet Twitterre, amin Kimmel szerint Cruz úgy néz ki, mint az egyik legrondább állat a Földön, a Psychrolutes marcidus vagyis a bluggyhal. Cruz ezt akarta valahogy megbosszulni, amiből az lett, hogy összehoztak egy jótékonysági kosármeccset, ahol eldöntötték, hogy ki az fasza gyerek, közben pedig még kórházaknak is gyűjtöttek adományokat.

    A meccset végül kisebb meglepetésre Ted Cruz nyerte meg, itt lehet megnézni:

    De az egész azért érdekes, mert jól látni rajta, hogy milyen messze van ettől a politikai, illetve popkultúra Magyarországon. Itt ha valaki viccel és kritizál azzal elképzelhetetlen valamilyen békés megegyezésre jutni, a hatalom tagjai pedig csak olyan tévébe mennek bulvár eseményeken részt venni, ahol ismerik a tulajdonost.

  • Száz éve született Leonard Bernstein, akinek a tiszteletére 21-én, csütörtökön adnak koncertet a Zsinagógában. A zeneszerző egyik legismertebb és legkülönlegesebb darabját, a Kaddisht fogják előadni, amit John F. Kennedy tiszteletére írt, és az elnök halálának évében, 1963-ban mutatták be.

    A Nemzeti Filharmonikusok koncertje a Dohány utcai Zsinagógában lesz, ahol egyébként soha ekkora zenekar nem adott még koncertet.

  • Két sün túl sok tojáslikőrt lefetyelt, a helyi állatkertben kellett őket kijózanítani, adta hírül a Local a Thüringer Allgemeine Zeitung cikke alapján.

    Több furcsaság is akad a történetben.

    A cikk szerint vasárnap egy játszótér közelében egy üveg tojáslikőr társaságában találtak a zavarosan mozgó sünökre Erfurtban. A megtalálók értesítették a rendőrséget, akik a közeli, thüringiai állatkertbe vitték a tüskés részegeket, ahol vigyáznak rájuk, amíg kiheverik a másnapot.

    D0R0025008595

    Egyelőre arról nincs hír, hogy

    • hogy került a játszótér közelébe egy üveg tojáslikőr?
    • valamint, hogy miért hívtak rendőrt két sün miatt?
  • Pontosabban ez a vers, Szálinger Balázs Bodzaforduló című verse, ami először a 2000 folyóiratban jelent meg (tudtommal), még 2015-ben, és aminek olyan erős sorai vannak, hogy

    A fátlan ember az halott ember

    és hogy

    Múltam helyére ipar telepszik

    balatonifak

    A versnek egyébként nemcsak a most épp Normafánál folyó fairtás ad aktualitást (adhatna akár a címben felsorolt többi eset is, vagy az M76-os építése), hanem az is, hogy azt nemrég meg is zenésítették. Aki olvasná a verset, az ide kattintson (kis görgetés után, a második lesz az), aki a zenés változatra kíváncsi, csak indítsa el a videót.

  • Nagy érdeklődés övezte a Habsburg-házhoz köthető emléktárgyakat a Dorotheum aukciósház bécsi árverésén, amit nemrégiben mi is beajánlottunk olvasóinknak. Reméljük, valaki közülük vette meg

    • Ferenc József osztrák császár és magyar király kecskebőrből készült, selyemmel bélelt házi cipőjét 11 250 euróért 
    • vagy felesége, Sisi selyemszatén cipellőjét 21 250 euróért,
    • vagy Sisi magyar koronával díszített napernyőjét 18 750 euróért,

    ami a becsült ár mintegy háromszorosáért kelt el.

    sisi

    Az aukción mintegy 300 "történelmi" tételt szerepelt, köztük számos magyar vonatkozású tárgy, több katonatiszti és nemesi tarsoly, vagy például egy festmény, amelyen Mária Terézia a magyarok segítségét kéri hatalma megtartásához.

  • Megromlott egészségi állapota miatt elaltatták a világ legidősebb orangutánját az ausztráliai Perth állatkertjében – írta az MTI.

    Puan állítólag 1956-ban született. A 62 éves nősténymajom Szumátráról érkezett az állatkerbe, épp 50 évvel ezelőtt. Nem csak a legidősebb volt, de dokumentáltan a legtovább élő orangután is – írta a Guardian.

    Élete során 11 utódot hozott a világra, összesen 54 leszármazottja él a világ állatkertjeiben és a szumátrai őserdőkben.

    Az orangután nem csapatokban, hanem magányosan élő emberszabású majom, általában egy utódot hoz a világra egyszerre, akit a nőstény akár tíz éves koráig is nevel, ekkorra válnak ivaréretté.

    Az orangutánok 14-16 millió éve válhattak el az emberrel közös őstől. Jelenleg három fajukat különböztetjük meg, a szumátrait, a borneóit és újabban a tapanulit. Az orangután – malájul erdei ember – fákon él, a nőstények 1,3, a hímek 1,5 méter magasak, karjuk viszont jóval hosszabb lábuknál, fesztávolságuk akár 2,5 méter is lehet.

    A 20. század elején 300 ezres lehetett populációjuk, ez a hetvenes évekre alig ötezerre csökkent. Jelenleg – a szaporítási program révén, amelyben Puannak is szerepe volt – számukat 25 ezerre teszik.

  • Nézzék csak meg ezt a videót, amit két Dániában élő magyar vett fel, és juttatott el a Magyar Madártani Egyesületnek. A beszámoló szerint egy kék cinege pár egyik tagja a fiókák kikelése utáni napokban elpusztult. A magyar lányok a költés vége felé azt vették észre, hogy egy ökörszem kezdte etetni a cinegefiókákat. A cinkeszülőt ez olyannyira nem zavarta, hogy az ökörszemtől időnként ő maga vette át az élelmet, amint ez a videón is látszik. Feltehetőleg az ökörszem is a közelben költött, mert májusban gyakran látták fészekanyagot gyűjteni.

  • Pár napja már beszámoltunk arról, hogy akadt olyan olvasónk, akinek kínzó hiányérzete támadt, mert bár szeretne, nem kap tájékoztatást a bevándorlás veszélyeiről.  Ezúttal a  magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) Facebook-oldalán bukkant fel egy hasonló tartalmú plakátfotó. Vélhetően a hiányérzet fokozódik.

  • Az EPA fotósa a dél-afrikai Braamfontein Spruit folyó partján lőtte ezt a képet, Johannesburgban. Ez nem hó, csak hajnali dér, de így is gyönyörű.