Olivér
4 °C
8 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • November 20-án, a gyermekjogok világnapján az Index és az UNICEF Magyarország közös projektje keretében gyerekek látogattak el a szerkesztőségünkbe, hogy arról írjanak cikkeket, mit üzennek a felnőtteknek. A kezdeményezésről bővebben itt olvashat, illetve ugyanitt megtekintheti a gyerekek különleges lapindító értekezletét is.

  Az alkalmi vendégeink cikkeit pedig erre lehet megtalálni. A gyerekek mindenféle témában üzentek a felnőtteknek, többek között arról írtak, hogy nem kellene annyit facebookozni, Indexet olvasni, meg egészségtelen ételeket enni.

  A lenti videóban a nap végén arról nyilatkoztak a vendégeink, hogy milyen érzés volt nekik eltölteni egy délelőttöt a szerkesztőségben. Volt, akinek a nagy terek tetszettek, másnak a cikkíráshoz kapott kék póló, de inkább nézzék meg a videót, nagyon cukik a nyilatkozatok!

 • Egy országos reprezentatív kutatásból kiderül, milyenek a magyarok szokásai a black fridayjel kapcsolatban. Ebből többek között kiderül, hogy:

  • Szívesen vásárolunk előre karácsonyra a fekete pénteken.
  • A legtipikusabb vásárlók a 30 év alattiak ezen az ünnepen.
  • Itthon körülbelül a lakosság fele vagy nem vásárol az esemény keretében, vagy szkeptikusan vélekedik róla.
  Cofidis infografika BF1

  A vásárlók 83 százaléka karácsonyi ajándékot is tervez venni ilyenkor, a legnépszerűbb árucikkek pedig a ruhák, a játékok, illetve a szépségápolási cikkek.

  Az eredmények alapján a lakosság valamivel több mint felét még mindig nem befolyásolja a black friday: korábban sem vásárolt ennek keretében, és idén sem tervezi. Viszont akik vásárolnak, azoknak csaknem fele a 18–29 éves korosztályból jön. A fiatal generáció túlsúlyából fakadhat, hogy a vásárlók nagyobb része online tervezi megvenni a kiszemelt terméket. A 30 év alattiakon kívül a fő vásárlóközönséget még a gyerekesek, illetve a magasabb jövedelműek teszik ki.

  A magyarok több mint fele úgy véli, a kereskedők ilyenkor sok esetben megtévesztik a vásárlókat, 45 százalékuk szerint pedig a black friday felesleges kiadásokra ösztönöz. A korábban vásárlók szerint viszont nem ezek okozzák a bosszúságot, hanem inkább az, ha már nem lehet kapni a kiszemelt terméket.

  Cofidis infografika BF2

  A black friday idén november 23-án lesz, lehet készülni.

  Forrás: Cofidis Hitel Monitor, NRC

 • Országszerte hét krízisambulanciát nyitott a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeinek és áldozatainak megsegítésére a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet: Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecseren, Mosonmagyaróváron és Kaposváron. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával összefogva országos kampányt is indítottak, amihez 

  egy matrjoskababát használnak, aki kívül mosolyog, belül viszont kétségbeesett, és csúnyán be van verve a szeme.

  Egy ilyen babát kaptam ma a szerkesztőségbe.

  A segélyszervezet ezzel a babával szeretné felhívni a figyelmet, hogy az erőszak nem elfogadható, és hogy van segítség. A Szeretet nem árt honlapon lehet tájékozódni a kampányról és a krízisambulanciákról.

 • Közhely, hogy mindent érdemes egy másik perspektívából is megnézni. De a Mátyás-templom csúcsát ebből a szemszögből még tényleg nem láttuk. Csodás kép!