Erzsébet
1 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Bő egy hónapja számoltam be a hulladékgasztronómiai breaking newsról, miszerint Japánban piacra dobják a csipsz ízű zacskós tésztalevest, és a tésztaleves ízű csipszet. Mivel objektív okok miatt (állítólag kontraproduktív lenne az olvasói támogatás céljai között, hogy mondjuk 120 milliónál elmegyek Japánba hülyeségeket megkóstolni) csak feltételezésekre szorítkozhattunk a cucc élvezeti értékével kapcsolatban, olvasói felhívással éltem a poszt végén, hogy ha valaki arra jár, igazán megkóstolhatná helyettünk.

  És most esett be a postafiókomba két olvasónk Juli és Peti emailje, akik Jokohamában jártak és pont elkapták a különleges limitált kiadást a boltokban. Át is adom nekik a szót, hogy ha eddig valaki kétségek közt hánykolódott, most tapasztalati tényeket kapjon erről az izéről.

  japa.png

  A hagymás-tejfölös yakisoba nem okozott túl nagy gasztronómiai meglepetést, inkább egy sima kifőtt tésztát kaptunk egy kis hagymás beütéssel. Adtak hozzá egy tasakban hagymát, a másikban pedig egy olajos szószt, ami a tejfölös ízért felelhetett.

  Gasztroperverzióként a Pringles ízű yakisoba-t megszórtuk egy kis yakisoba ízű csipsszel, de be kell vallanunk, hogy a kettő párosítása nem valami jó választás.

  A yakisoba ízű Pringles nagyon kellemes meglepetés volt. Bár az íze nem hasonlít különösebben az eredeti ételre, de kellemes fűszeres ízvilágával megnyert minket. Ellenben a ramen ízű Pringles nem nyújtott egy felejthetetlen élményt, mivel leginkább egy sima sonkás ízű csipszre hasonlít. A Pringles ízű ramen szintén nagyon kellemes volt, nagyon jól eltalálták a fűszerezését.

 • A BMSZKI (a főváros hajléktalanellátó szervezete) adományokat gyűjt hajléktalan nőknek, elsősorban fehérneműket (bugyi, melltartó, harisnya), tisztálkodószereket, kozmetikumokat, sminkcuccokat várnak.

  "Ha nem tetszik a színe, az illata, ha nem a te bőrödre való, de tudod, más örülne neki, hozd el hozzánk!" - írják. 

  Az adományokat "Csajok csajoknak" jeligére várják hétköznaponként 8.00 és 16.00 óra között vagy előre egyeztetett időpontban a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinél, a 13. kerület, Dózsa György út 152. szám alatt a Módszertani csoportnál.

  További részletek itt

 • Nincs könnyű dolga az embernek, ha be akar törni az akadémiai életbe. Sok a bosszantó aprómunka, fénymásolni, szaladgálni. Egészen extrém szintre emelte viszont a hallgatók csicskáztatását egy indiai származású professzor az Egyesült Államokban. Egy helyi lap kiderítette, hogy a tanár

  pincérnek, takarítónak, kutyaszitternek használta a diákjait.

  Ashim K. Mitra kansasi egyetem orvostudományi karának tanára azzal élt vissza, hogy sok indiai származású diákban él még a tanárok iránti eltúlzott tisztelet. "Indiában, ha egy tanár mond valamit, akkor megteszed", nyilatkozott az egyik diák. Mások arról meséltek, hogy kertészkedniük kellett a tanár házánál, vagy éppen bútorokat cipelniük. 

  Mitra 24 éve vezeti az egyetem farmakológiai intézetét, volt olyan indiai diák akit azzal fenyegetett, hogy ha nem csinálja meg amit kér,

  akkor kirúgatja az egyetemről, és kitoloncoltatja az országból is.

  Az egyetem más tanárai szerint a visszaélések nem voltak ismeretlenek az egyetem vezetése előtt sem, de mivel Mitra jó névnek számít a szakterületén, több mint 7 millió dollárnyi támogatást nyert már el általa az egyetem.

 • November 14-én volt a diabétesz világnapja, az inzulint izoláló orvoscsoport egyik tagja, Frederick Grant Banting születésnapja után. Az inzulint 1922-ben fedezték fel, használható formáját Banting és a labor vezetője, John James MecLeod fejlesztette ki, 1923-ban Nobel-díjat is kaptak érte. A felfedezésben elvitathatatlan érdeme volt  még Banting segédjének, Charles Bestnek, illetve a tisztított inzulin elkészítőjének, Bert Collipnak.

  Az általában jobban ismert, időskori cukorbetegség mellett egyre több gyermeknél diagnosztizálják az 1-es típusú diabéteszt is. Jelenleg Magyarországon mintegy 6000 gyermek él ezzel a betegséggel, naponta diagnosztizálnak új eseteket. Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun folyamat eredményeképpen alakul ki: a szervezet téves immunreakció során elpusztítja a vércukorszint fő szabályozó hormonját - az inzulint - termelő sejteket. Jelenlegi tudásunk szerint az 1-es típusú diabéteszt sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet, de a korszerű inzulinterápiás megoldásoknak köszönhetően az érintettek élete egészséges társaikéhoz hasonló lehet.

  Ezt segítendő november 24-én a MentaPRO Alapítvány és a Sportos Cukorbetegekért Egyesület a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából ingyenes élménynapot rendez 1-es típusú, autoimmun diabétesszel élő gyermekek, felnőttek és családjaik számára. A zuglói Hajós Alfréd Kéttannyelvű Általános Iskolában lesz sport, kézműves foglalkozás és egészségügyi, életmódbeli tanácsadás is.