Valter
16 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Július közepe van, és sehol a bénító 35 fokos hőség, és ez elég fura. De mi ennek az oka, teszi fel a kérdést az Időkép.

  Szerintük a válasz a kontinens időjárását irányító nagytérségi folyamatokban keresendő. Európa északi-északnyugati részén gyakorlatilag hetek óta egy magasnyomású légköri képződmény, azaz anticiklon helyezkedik el, mely újra és újra képes megerősödni, középpontja többnyire a skandináv államok fölött található. Ennek is köszönhető, hogy szokatlanul meleg, aszályos az idei nyár arrafelé, néhány napja a sarkkörön túl is 30 fok fölé kúszott a hőmérséklet.

  Tehát,

  a tartós északi-északkeleti áramlás hárítja el a forróságot.

  És amennyire az előrejelzésekből látszik, ez a közeljövőben így is marad. Szerencsére.

 • Futótűzként terjed Facebookon egy kép, aminek leírása szerint a francia elnök kérésére a horvát mez mintájára fehér, piros kockásra színezték éjjel az Eiffel-tornyot, hogy ezzel tisztelegjen a világbajnok a döntőben legyőzött Horvátország előtt.

  37161372 2183272158368966 4288167765769977856 n

  Egy a baj: a horvát kockára festés nem történt meg. A kép valószínűleg eredetileg a 2016-os Európa-bajnokságról származik, amikor az egyik mobilszolgáltató játékában lehetett szavazni az adott meccsnap párharcaira, és aki nyert, annak zászlóját festették a toronyra.

  Így lehetett volna például magyar színekben is a torony, de az MLSZ által is kirakott képről kiderült, hogy manipulált, a magyar-portugál párharcot a játékban a portugálok nyerték.

  #csakegyutt

  Hungarian Football Federation (@mlsztv) által megosztott bejegyzés,

 • Az angol csapatnak nem jött össze a bronzérem, de így is szép eredményt értek a vébén. Utoljára 1990-ben sikerül az első négyben végezniük, az angolok értékelik is a teljesítményt, elismerésük jeléül a szövetségi kapitány után neveztek át egy metrómegállót:

  Közben a csapat is hazaérkezett, az ünnepélyes landolást persze széttrollkodták a játékosok, az élen Pickforddal:

  This lot... *

  England (@england) által megosztott bejegyzés,

 • Gyulai vagyok, gyerekkoromban a várfürdőben a szüleim rituálisan elvittek ahhoz a kiszáradt fához, aminek a tövében a legenda szerint a Himnuszt komponálta Erkel. A fa azóta is megvan, kornyadozik, valójában már inkább halott, mint élő – tudják, olyan, mint a szocialista párt. De nem is ez a lényeg.

  20180711195610
  Fotó: Háromszék

  Hanem hogy Erkelhez hasonlóan Mikes Kelemennek is van egy fája, vagyis volt, csak nem Gyulán, hanem az erdélyi Zágonban. Sőt, nemcsak fája, hanem fái, ezek a híres Mikes-tölgyek. Egyikük elszáradt, de újrahasznosítják: Mónus Béla fafaragóművész kétszemélyes kápolnát alakít ki benne, írta meg a Háromszék híre nyomán az MTI. Mónus azt mondta, hogy a 330 évesre becsült tölgy aljába mély gödröt ástak, és betont öntöttek bele, amely a gyökerek alá is bejutott, a törzset pedig vasakkal rögzítették.