Jolán
2 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy pakisztáni férfi teljesen megborult azon, hogy járatát először műszaki problémák miatt késésre jelölték, majd törölték is múlt héten a pakisztáni Iszlámábád Nemzetközi Repülőtéren. A férfit nem nyugtatta meg az sem, hogy a légitársaság szállást biztosított az utasoknak és jegyet foglalt a következő napon induló gépre.

  Úgy döntött, az lesz a legjobb, ha elégedetlenségének úgy ad hangot, hogy a terminál kellős közepén felgyújtja a csomagjában lévő ruhákat, vette észre az Airportal.hu. Ráadásként még neki állt feljebb, amikor egy poroltóval érkező utas, majd rendőrök mentek lecsillapítani őt.

 • Az Egyesült Államokban azóta szokás elnöki kegyelmet adni a hálaadásnapi pulykának, mióta Abraham Lincoln fia kérésére 1863-ban úgy döntött, megkegyelmez a madárnak. Az áfonyaszósszal tálalt pulyka hálaadáskor ünnepi vacsora az amerikai családoknál.

  Az 1870-es évek óta hagyomány, hogy az amerikai elnököknek a farmerek pulykát ajándékoznak ünnep előtt.  1947-ben Harry Truman elnök részesített kegyelemben egy akkor még névtelen pulykát. 1989-ben idősebb George H. Bush elnök hivatalossá tette a szokást.

  Donald Trump amerikai elnök öröksége talán nem lesz akkora, mint Lincolné, mindenesetre ő nemcsak egy, hanem kapásból két pulykának adott elnöki kegyelmet.

  Az idén kegyelemben részesült két madár június 28-án kelt ki a tojásból Dél-Dakota egyik farmján. Az amerikaiak interneten szavazhattak, hogy melyik pulykának kegyelmezzenek meg. Hétfő délutánig lehetett szavazni; akkor a szavazók 51 százaléka a Répa nevű pulyka életben maradása mellett döntött. Trump azonban úgy döntött, hogy a másik pulykát, Borsószemet sem vágják le.

  A pulykákat szokás szerint a virginiai műegyetemen helyezik el.

  (MTI)

 • A gyermekjogok világnapja alkalmából november 20-án UNICEF-kékbe borult a dunai látkép több építménye, többek között a Lánchíd, a Hotel Clark és a Müpa is.

  lanchid2
  Fotó: Unicef Magyarország

  Bár a gyermekjogi egyezmény minden gyerekre vonatkozik, ma is milliók élnek szélsőségesen kiszolgáltatott helyzetekben. Az UNICEF Magyarország Gyerekhang kampánya azt üzeni, hogy figyeljünk a gyerekekre, de ne csak az ünnepnapon, hanem az év minden napján.

  mupa
  Fotó: Unicef Magyarország
 • Néhány éve posztoltam egy képet a Tüskevár eredeti kéziratáról. Már az első oldala is igazán izgalmas, hiszen jól látható rajta, hogy a könyv eredeti címe Matula iskolája lett volna, de azt végül áthúzta a szerző, és fölékanyarította a véglegeset.

  11329812 993910437286755 3093790716005552165 n
  Fotó: Cser Anikó Panni / Facebook

  Ez a kézirat kerül kalapács alá november 23-án, pénteken, a Múzeum Antikvárium 33. árverésén, mégpedig kétmillió forintos kikiáltási áron. Mint az antikvárium társtulajdonosa, Antal Károly elmondta, a kultúrtörténeti ritkaságot Fekete István, az író unokaöccse adta be. Ő már 94 éves elmúlt, úgy érezte itt az idő elbúcsúzni a Tüskevártól.

  106[1]
  Fotó: Múzeum Antikvárium / axioart.com

  Feket István nem szerette az írógépet, ezt a regényét is tollal jegyezte le. Állítólag azt mondta, mire megtalál egy billenytűt, elfelejti, mire is gondolt. Kéziratai mégis mindig gördülékenyek, alig találni bennük javítást, viszonylag kevés jegyzettel dolgozott. A Tüskevárét maga is nagy becsben tartotta, valószínűleg saját maga kötötte be: látszik is rajta, hogy az nem egy profi könykötő munkája.

  A Múzeum Antikvárium árverésein már korábban is felbukkantak Fekete-kéziratok, de azok csak novellák voltak, melyek 200-300 ezer forint körül keltek el. Antal Károly bízik benne, hogy a tökéletes állapotú és hiánytalan, 408 oldalas, A4-es lapra írt kézirat előbb-utóbb védett tétel lesz. Ez azt jelenti, hogy az országból csak engedéllyel szabad kivinni, és bár otthon őrizhető, hozzáférhetővé kell tenni a kutatók számára.

  További képek és információk az árverési oldalon.