Olivér
4 °C
8 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy országos reprezentatív kutatásból kiderül, milyenek a magyarok szokásai a Black Friday-jel kapcsolatban. Ebből többek között kiderül, hogy:

  • Szívesen vásárolunk előre Karácsonyra a Fekete Pénteken
  • A legtipikusabb vásárlók a 30 év alattiak ezen az ünnepen
  • Itthon körülbelül a lakosság fele vagy nem vásárol az esemény keretében, vagy szkeptikusan vélekedik róla.
  Cofidis infografika BF1

  A vásárlók 83 százaléka karácsonyi ajándékot is tervez venni ilyenkor, a legnépszerűbb árucikkek pedig a ruhák, a játékok, illetve a szépségápolási cikkek.

  Az eredmények alapján a lakosság valamivel több mint felét még mindig nem befolyásolja a Black Friday: korábban sem vásárolt ennek keretében, és idén sem tervezi. Viszont akik vásárolnak, azoknak csaknem fele a 18-29 éves korosztályból jön. A fiatal generáció túlsúlyából fakadhat, hogy a vásárlók nagyobb része online tervezi megvenni a kiszemelt terméket. A 30 év alattiakon kívül a fő vásárlóközönséget még a gyerekesek, illetve a magasabb jövedelműek teszik ki.

  A magyarok több mint fele úgy véli, a kereskedők ilyenkor sok esetben megtévesztik a vásárlókat, 45 százalékuk szerint pedig a Black Friday felesleges kiadásokra ösztönöz. A korábban vásárlók szerint viszont nem ezek okozzák a bosszúságot, hanem inkább az, ha már nem lehet kapni a kiszemelt terméket.

  Cofidis infografika BF2

  A Black Friday idén november 23-án lesz, lehet készülni.

  Forrás: Cofidis Hitel Monitor, NRC

 • Országszerte hét krízisambulanciát nyitott a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeinek és áldozatainak megsegítésére a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet: Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecseren, Mosonmagyaróváron és Kaposváron. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával összefogva országos kampányt is indítottak, amihez 

  egy matrjoskababát használnak, aki kívül mosolyog, belül viszont kétségbeesett, és csúnyán be van verve a szeme.

  Egy ilyen babát kaptam ma a szerkesztőségbe.

  A segélyszervezet ezzel a babával szeretné felhívni a figyelmet, hogy az erőszak nem elfogadható, és hogy van segítség. A Szeretet nem árt honlapon lehet tájékozódni a kampányról és a krízisambulanciákról.

 • Közhely, hogy mindent érdemes egy másik perspektívából is megnézni. De a Mátyás-templom csúcsát ebből a szemszögből még tényleg nem láttuk. Csodás kép!

 • A Nielsen tavalyi felmérése szerint egy felnőtt átlagosan 10,4 órát tölt el a képernyő előtt naponta, és 88 százalék tudja is, hogy ez nem feltétlenül jó a szemnek. Sajnos azonban csak 12 százalék jut el odáig, hogy tegyen is ellene.

  Ismert, hogy a láthatatlan ultraibolya kék fény káros hatással van a szemre és a bőrre is, ezért kenjük magunkat napozáskor, és ezért figyelünk oda, hogy UV szűrős napszemüveget hordjunk. Azt azonban kevesen tudják, hogy a magasabb tartományban lévő, és ezáltal látható ibolyakék fény különösen káros hatású, mivel akadály nélkül hatol át a szem védőrétegén egészen hátra a retinába.

  Kék fényre szükségünk van, hiszen fontos szerepe van bioritmusunk felállításában és szabályozásában, emellett kedélyjavító hatással is bír, ami különösen hasznos a téli depresszió ellen. A probléma a digitalizációnak köszönhető és annak, hogy alig vagy egyáltalán nem figyelünk oda a szemünkre. A mesterséges fény mindenütt körülvesz, hiszen mikrokörnyezetünk része. A zárt, mesterséges LED vagy egyéb hideg kék fényekkel bevilágított tér, a képernyőkből érkező kék fény és a hűtő-fűtő rendszerek mind hozzájárulnak a problémához. A gyakori szemszárazság mellett hosszú távon ráadásul makula degenerációt (retina súlyos károsodása) és szürkehályogot is okozhatnak.

  A kék fény lefekvés előtt  különösen káros, ugyanis a kék fénynek köszönhetően a szervezet elkezdi a melatonin nevű hormont termelni, ami az ébren létünket szabályozza és sötétben természetes módon lecsökken. Ha azonban ebbe a folyamatba belenyúlunk, állandóan fáradtak, stresszesek, kialvatlanok leszünk.

  Mondjuk most hirtelen nem tudjuk, minket hogyan olvasson, de mondjuk nézze kevesebbet a hűtőt!

  A kékfény-mentes életnek mozgalma és kampánya is van.