új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Ferrari finn pilótája néhány éve fűnyírón mérte össze a tudását veterán pilótákkal, és mondani sem kell, de ő volt a legjobb:

    Idén pedig megmutatta, hogy légpárnás hajóval is verhetetlen:

  • A többórás Tour de France-közvetítésekbe könnyen bele lehet bóbiskolni, de remek lehetőség ennek elkerülésére, ha mi magunk is a sárga trikóssal együtt tekerünk. Még hasznosabb, ha a Tour de SUHANJ!-on hajtunk.

    A Tour de France idejére a fogyatékkal élők sportját segítő SUHANJ Alapítány akciót hirdetett. Az edzőtermükben spinningelés közben, társaságban lehet nézni a francia körversenyt az Eurosport közvetítésében. A kilométereknek áruk van, egyórányi tekerés háromezer, az egész szakasz tízezer forintba kerül. A pénz jó helyre megy, az alapítvány hárommillió forint összegyűjtését tűzte ki célul, hogy újabb 15 spinning bike-ot vehessenek az ország egyetlen akadálymentes és integratív edzőtermébe. Az első négy szakaszon már 600 ezer forint körüli összeg gyűlt össze, de még szükség van bringásokra.

    Július 29-ig még van 16 szakasz, mehetsz egyedül, a kluboddal vagy a kollégáiddal is tekerni. Hasznos infókért kattins ide.

  • A Kiskunsági Nemzeti Park posztolta ki a Facebook-oldalára ezt a gyönyörű kék vércse fiókát azzal a szöveggel, hogy olyan kicsi, hogy még meggyűrűzni sem lehetett:

    37102518 1977127462321281 3680351145160605696 n
    Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook

    A kék vércse amikor megnő, már korántsem ilyen cuki, szigorú tekintete elől menekülnek a sáskák, békák és a kisebb gerinces állatok. Magyarországon egyébként fokozottan védett, eszmei értéke példányonként félmillió forint.

  • A természet néha nagyon kegyetlen:

  • Kolumbiában felrobbantottak egy még át sem adott hidat, amelynek kijavíthatatlan szerkezeti problémái voltak. A Bogotát és Villavicenciót összekötő autópálya részeként épült chirajarai híd egy része januárban leomlott, a balesetben akkor 9 munkás halt meg. A hatóságok végül úgy látták, az amúgy is elbaltázott hidat nem lehet kijavítani. Kétszáz kilogramm robbanóanyaggal oldották meg a problémát.  

  • 1173 olyan köztéri szobor áll a fővárosban, amelyet a fővárosi önkormányzat kezel. Ebből csak 150 ábrázol nőket, 45 férfi-nő párokat vagy embercsoportokat, amelyekben nők is akadnak, írja az Átlátszó. A portál gyűjtése szerint 150 női szobor vagy dombormű közül összesen 35 olyan van, amelyik történelmi személyt ábrázol. A szentek és királynők mellett többek között Déryné Széppataki Róza, Tormay Cécile, Kéthly Anna, Solt Ottília, Veres Pálné, Szeleczky Zita vagy Kaffka Margit kapott szobrot vagy emléktáblát

    A női szobrok többsége allegória (a szabadság, béke, nyugalom, tavasz, nyár stb.) megjelenítése, nagyon gyakran aktként. De ugyanilyen gyakoriak a teljesen random meztelen nők is: ülő, táncoló, napozó, véradó, zenélő, guggoló aktok, írják. Ugyanakkor 45 szobor ábrázol állatokat (turul, békegalamb, mackó stb.), vagyis ebből több van, mint nem meztelen nőből.

  • A 78 éves brit komikus a BBC Newsnight című műsorában beszélt arról, hogy elege lett a brit sajtó örökös hazugságaiból és banalitásából, írja a The Guardian. Hozzátette, hogy a Brexit kérdése körüli nyilvános viták színvonala is szörnyű volt. Ő ugyan kilépéspárti volt, de szerinte mindkét oldal hazugságokkal és ijesztgetéssel operált. Az embereknek nagyon kevés fogalma van arról, hogy mi is fog történni a kilépés után. Ezért inkább úgy döntött, hogy elhagyja az országot, és egy karibi szigeten, a 11 ezer fős Nevisen fog élni. Ez ugyanis a legszebb sziget, ahol valaha járt, a rasszok nagyszerűen élnek együtt, az emberek kivételesen kedvesek. A költözést egyébként idén novemberre tervezi. 

  • Az angliai családon belüli erőszakkal foglalkozó civil szervezet, a National Centre for Domestic Violence posztolta egy nagyon erős képet a a focivébé közben. A képen az angol zászlót keresztjére emlékeztető vérfolt látható, egy nő arcán. A kép mellé ezt írták:

    "Ha Angliát megverik, őt is. A családon belüli erőszak 26 százalékkal nő, amikor Anglia játszik. 38 százalékkal, amikor veszít."

    A képet június végén tették ki Facebookra, de rengeteg új megosztást kapott, miután szerda este az angol válogatottat megverte a horvát csapat.

    Kép: National Centre for Domestic Violence / Facebook
    Kép: National Centre for Domestic Violence / Facebook

    Ez a kép csak egy fotó abból az érzékenyítő kampányból, amiben a focivébén játszó nemzetek zászlajára emlékeztető sérüléseket mutatnak be.

    A szervezet oldalán meg lehet nézni a többit is.

    Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon. Emellett a NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon. A Patent Egyesület jogsegélyszolgálata pedig szerdánként 16 órától 18 óráig, csütörtökönként 10 órától 12 óráig érhető el a 06-70-25-25-254 számon.

  • A tavalyi év egyik legjobb filmje, a Lady Bird a magyar mozikba csak komoly késéssel, idén márciusban jutott el. De még tavaly írtuk meg, hogy igazán különös dolog történt: az amerikai kritikusok egy emberként borultak le a film előtt, ami látszólag semmi újat nem mond, csak elmeséli egy újabb fehér amerikai lány felnövéstörténetét. 

    Kritikánkban azt írtuk, hogy Greta Gerwig nem megújította a mozi műfaját, csak csinált egy okos és őszinte filmet, valami olyanról, amin mindenki keresztülment.

    Úgy tűnik, hogy idén sem ússzuk meg Lady Bird nélkül, ismét készült egy fiatal fehér lány felnövéséről egy film, amit imádnak a kritikusok. Az Eighth Grade jelenleg 40 kritika után 98 százalékon áll a Rotten Tomatoes oldalon. Ezúttal is egy elsőfilmes rendezőről van szó, a 28 éves Bo Burnham elsősorban standupjai miatt lett híres, de úgy tűnik, hogy a filmezéshez is ért. 

    Az Eight Grade főszerpelője Kayla (Elsie Fisher), akinek már csak néhány hét van hátra az általános iskolából. Szeretne népszerű lenni a társai körében és menő YouTube videókat készíteni, de valamiért nem akar jönni az áttörés. A kritikák szerint a film hitelesen mutatja be az Y-generációt övező nyomást, amit a különböző közösségi média felületek szakítottak rájuk. És emellett az is ott van benne, hogy ugyan a körülmények változnak, de 13 évesnek lenni mindig is horror volt a legtöbb ember számára.

    Azt nem tudni, hogy az Eight Grade-nek is sikerül-e bezsákolnia jövőre néhány Oscar-jelölést, de az előjelek kedvezőek. Egyelőre nem tudjuk, hogy a magyar mozikba is eljut-e a film.

  • Mármint sütés nélkül, azaz tészta, alap, feltét rá, és mehet sülni. Nem egészen 40 mp alatt, tessék:

    A Domino's egyik alkalmazottjának sikerült 39,7 mp alatt összerakni egy sajtos, egy szalámis, meg egy harmadik, mit tudom én, milyen feltétű pizzát, amikor A világ leggyorsabb pizzamestere nevű versenyre gyakorolt.

  • Rém vicces, őszinte előzetest kapott A Szikla legutóbbi szörnyfilmje (vagy szörnyű filmje. höhö).

  • Villámgyorsan bejárta a netet ez a kép, ami a tegnapi NATO-csúcs családi fotózásán készült. A tagországok vezetői a fotózás felett elhúzó légibemutató gépeit figyelték, és emiatt mindenki jobbról balra fordította a fejét a repülők - helikopterek után. Kivéve a közös fotózásokat mindig nagyon érző Donald Trump, aki kivárt egy pillanatot. Talán pont azért, hogy egy ilyen kép elkészüljön. 

    De, ahogy azt az idei G7-csúcs már megmutatta a világnak: a pillanatok szinte mindig csalnak, vagy tetszőlegesen formálhatók a saját képünkre. Tényleg csak egy pillanatról volt szó. A következő képen már Theresa May (és Angela Merkel) néz másfele:

     Egy következő fotón meg teljes a káosz!

  • Ukrajnában, Kárpátalján csináltuk ezt a képet. Azért viszonylag ritkán jön szembe az emberrel egy vonat, rajta vagy 50 tankkal*:

    *Mint olvasónk, Gyula felhívta rá a figyelmünket, a szerelvényen nem tankok, hanem önjárő lövegek láthatók, és nagy valószínűséggel a Lengyelország által Ukrajnának felajánlott harcjárművekről van szó.

  • Ha minden a Warner Bros. filmstúdió terveinek megfelelően alakul, hamarosan drótkötélpálya segítségével is fel lehet majd jutni a Hollywood felirathoz. A Los Angeles hegyeinél látható óriásbetűkhöz egyelőre kanyargós, körülményes útvonal vezeti a turistákat, amit sokan (pl. én) meg sem tesznek, mert meleg van, meg minek, a bazinagy betűk tövéből kurvára nem látszik a felirat.

    A stúdió elképzelése szerint a látogatókat egy több mint 1,6 kilométeres pályán haladó kabinos felvonó szállítaná, aminek a  környéken lakók is nagyon örülnének, mert rettentően idegesek a szabálytalanul parkoló autók és a turistabuszok okozta torlódások miatt.  A Hollywood Skyway projekt 100 millió dollárból (27,7 milliárd forint) ki is jönne, ami nagyjából 3 felcsúti kisvasutat fedezne, a fapadosabb verzióból.

    A feliratot - ami eredetileg Hollywoodland volt - 1923-ban egy brókercég állíttatta fel az akkor még lakatlan dombvidéken. Az 1940-es évek végén az építményt felújították, az utolsó négy betűt eltávolították.