új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 200 és 300 ezer dollár közé szeretné belőni a jegyárat az AMazon-tulaj Jeff Bezos turista űrhajóján. A Blue Origin New Shepard-jén ezért a pénzért ötödmagával viszik fel az embert a szuborbitális pályára (vagyis az űrhajó, bár eléri a világűrt, nem áll Föld körüli pályára), hogy belekóstoljon a súlytalanságba és láthassa fentről a Föld görbületét. Ehhez azonban még komoly fejlesztésekre van szükség.

    A Blue Origin nincs egyedül; versenytársa, Richard Branson Virgin Galactic nevű cége azt állítja, hogy ők már 650, egyenként 250 ezer dolláros jegyet el is adtak.

  • Itt egy új kép Venomról, a kicsit gonoszkás, Pókemberszerű szuperhősről, aki egyébként Tom Hardy, csak azért néz ki ilyen cudarul, mert ráakaszkodott egy földönkívüli parazita. Itt már írtunk az előzetesről.

  • Miközben a világ számos nemzete képes kiakadni azon, ha vélt vagy valós nemzeti ételeiket külföldön a hazai doktrínától eltérő módon készítik (ld. az olaszok és a hawaii pizza), míg más nemzetek saját nemzettestük belső köreiben is képesek ölre menő viszályokba keveredni annak kapcsán, hogy kié az igazi nemzeti (ld. bajai vagy szegedi halászlé), addig a japánok olyannyira nem szívbajosak, hogy még a saját kulináris hagyományaik leghíresebbikét is hajlandóak brutálisan meggyalázni. 

    Ennek legszebb bizonyítéka a mellékelt képen látható sajtburgerszusi. Amiben az igazán megrendítő nem is az, hogy ilyen létezik, hanem hogy a felvétel Tokióban készült, és a produktum egy japán szusilánc, a Hamazushi terméke. Az ízét tekintve amúgy nagyjából azt nyújtja, amit az ember elvár: száraz és relatíve ízelten, cserébe a szárazságot és ízetlenséget indokolatlan borshasználattal kompenzálni próbáló húspogácsa, műanyagszerű ömlesztett sajt, szusirizs.

    De nem ez az egyetlen ajánlott fogás az olcsó futószalagos szusiban utazó helyen, lehet kapni sonkás-hagymás szusit, majonézes marhás szusit is és kukoricasalátás szusit is. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek még mindig finomabbak, mint az olyan tradicionális darabok, mint a tengerisünszusi.

  • A legjobbakkal is megesik, hogy véletlenül megkóstolják a műanyag szőlőt, esetleg a potpourriból csemegéznek – a filmekben legalábbis biztosan. Néha pedig a 2 méteres kígyókkal is megesik, hogy véletlenül megeszik a gyerek plüsstehenét, és emiatt műteni kell őket:

    Mondani sem kell, az eset természetesen Ausztráliában történt.

  • Az Égei-tenger északi részén fekvő Leszbosz szigetén született, élt és alkotott Szapphó, az ő költészetének egyik fő témája pedig a női szerelem volt, és innen ered a leszbikus kifejezés is. Nők házasságot ugyanakkor még nem kötöttek a szigeten, legalábbis mostanáig, ugyanis két brit nő szerdán a szigeten tartotta az esküvőjét.

    A ceremóniát az Egyesült Királyság törvényei szerint bonyolították, és hivatalosan csak akkor lesz érvényes a házasság, ha a két nő visszatér a hazájába, ugyanis a görög törvények alapján külföldi állampolgárságú azonos nemű párok Görögországban nem léphetnek bejegyzett élettársi kapcsolatra-

    Az esküvőt a Sappho Travel nevű utazási iroda szervezte, ami a minden év szeptemberében esedékes eresszoszi Nőfesztiválnak a szervezője is. Ez a fesztivál népszerű a nemzetközi leszbikus közösség körében, így az sem véletlen, hogy az esküvőt is Eresszoszban tartották. (Balkaneu.com)

  • Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen 2015 óta csapattársak a Ferrarinál, és ez idő alatt 1635 pontot gyűjtöttek az olaszoknak. Ez a valaha volt legtöbb, amit egy pilótapáros fel tud mutatni a Ferrari története során. 

    Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy 2010-től 25 pont jár a futamgyőztesnek, míg előtte 10 pont volt a maximum pontszám, illetve most az első tíz, míg korábban csak az első nyolc helyen végző pilóta kapott pontot.

    (Via)

  • Július hetedikén nyílt meg a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo kiállítás, ami iránt óriási az érdeklődés, már több, mint 10 ezer ember volt rá kíváncsi. Az Indexen is írtunk a tárlatról, ami nagyon jól foglalja keretbe az életművet. 

    A nagy érdeklődésre reagál a galéria is, és július 16-tól kezdve a tárlat a szokásos nyitva tartáson felül hétfőn is megtekinthető lesz.

    A festőnő születésének 111. évfordulóján megnyílt kiállítás, benne 26 festmény és 9 rajz, november elejéig látogatható.

  • jag.png

    Pénteken délelőtt gyakorlatilag teljesen kiégett egy Jaguár az M1-es autópályán. A Facebookon, egy nyilvános csoportban közzétett videón az látszik, hogy az autó motorháza lángokban áll, és az utastérben is áll a füst.

    Az autó, ha jól látom, külföldi rendszámú, balesetről a rendőrség oldalán nem találtam hírt.

  • A Sziget már évek óta azzal igyekszik kitűnni a világ nagy fesztiváljai közül, hogy itt nem csak a Parov Stelart lehet megnézni, hanem mind a hét nap tele van egyéb, művészeti programokkal és látványosságokkal. Ennek egyik kiemelt pontja az utcaszínház, ahol idén az angol Wired Aerial Theatre társulat As the World Tipped című előadását lehet majd megnézni.

    Itt egy rövid ízelítő abból, hogy mire lehet számítani:

     A hivatalos leírás szerint egy valódi katasztrófafilmet lehet majd látni, ami a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet. "A cselekmény a koppenhágai Klímakonferenciától indul, majd igencsak felgyorsulnak az események és bajba kerül Földünk jövője" - mondta el Kardos József, a Sziget programigazgatója. 

    Főszerepet kap még egy 100 tonnás daru, ami 7 méter magasra húzza fel a 100 m2-es színpadot. Ez az előadás során átalakul majd egy vetített háttérré. A levegőben lógó akrobatákat 8 darab egytonnás ballaszt tartja egyensúlyban. Az előadás mindig a Nagyszínpad utolsó fellépőjének a koncertje után indul. Arról, hogy kik jönnek idén a Szigetre, itt lehet bővebben olvasni.

  • Egy nappal azután, hogy az amerikai elnök megérkezett háromnapos egyesült királysági látogatására, megkezdődtek a meghirdetett tüntetések is. Emberek ezrei vonulnak ma utcára szerte az Egyesült Királyságban Trump politikája ellen tüntetve.

    A tüntetők egyik csoportja egy 6 méter magas lufival köszöntötte az amerikai elnököt. A lufi, viselkedésére utalva csecsemőként, és mobillal a kezében ábrázolja Trumpot. A Trump Baby-nek keresztelt ballon 30 méterre emelkedett a Parlament épülete fölé.

  • 1 YuMZk-U4waLoBcmFqk-s3Q
    Fotó: HBO

    Most került mozikba Dwayne Johnson új filmje, a Felhőkarcoló (kritikánkat itt lehet elolvasni), aminek kapcsán mindenféle interjúkat ad, ahol a legkülönbözőbb kérdésekre kell választ adnia. A Vanity Fair címlapsztorijában most kijelentette, hogy biztosan nem indul a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

    Tavaly Johnson a Baywatch című filmet reklámozva a GQ magazinnak beszélt arról, hogy simán el tudja magát képzelni, mint az Egyesült Államok elnöke. Később, mikor ugyanezt a filmet a Saturday Night Live című szkeccsműsorban népszerűsítette, akkor már azt is bejelentette, hogy ki lesz az alelnöke: Tom Hanks.

    A Vox elég hosszú elemzésben dolgozza fel, hogy mennyire lenne jó ötlet Johnson indulása, illetve összefoglalják azt is, hogy milyen oldalra állt az utóbbi idők legfontosabb politikai kérdéseiben. Általában a liberálisabb demokratákhoz húz, de Trumpot csak nagyon óvatosan, kesztyűs kézzel támadja, mert tudja, hogy a rajongói egy része az elnök szavazóiból kerül ki és nem akar felesleges háborút kezdeni velük.  

    A Rock azt mondta a Vanity Fairnek, hogy sokat kell még tanulnia, de komolyan elgondolkodott az induláson, vagyis a jövőben egyáltalán nincs kizárva, hogy politikai karrierre vált, de addig még rengeteg filmben fog szerepelni.

  • Tegnap írtunk arról, hogy a sötét web feketepiacain fillérekért árultak hozzáférést egy nagy nemzetközi reptér rendszereihez, ami finoman szólva nem túl bizalomgerjesztő dolog.

    Kapcsolódó

    Egy nagy reptér biztonsági rendszeréhez árultak hozzáférést a sötét weben

    Méghozzá fillérekért. Amerikai katonai drónok használati utasítása is megvásárolható.

    Ami viszont talán ennél is aggasztóbb, hogy látszólag igazán nem kell a Mr. Robot szuperhekkerének lenni ahhoz, hogy valaki fogást találjon egy ilyen fontos rendszeren.

    Ezt a képet például egy olvasónk, Szabolcs küldte a Párizs-Charles de Gaulle repülőtérről:

    Múlt héten fotóztam ezt a Paris CDG reptéren (Európa egyik legforgalmasabbja ugye). Ez egy reptéri utastájékoztató kijelző (ahol a futó program elhasalt, így a desktop látszott). Windows XP, kockázatról rikoltozó víruskereső...

    – fűzte hozzá, hogy nekünk már ne is kelljen semmit hozzáfűznünk.

  • Untitled-1

    A kép ma reggel készült Lellén.

    Örülünk.

    #balaton tiszta mint a tenger #ikozosseg edition - #noeffect

    lenI (@kotnyel) által megosztott bejegyzés,

  • A 2007-ben dinamittal felrobbantott, 7. századi, pakisztáni, kőfalba faragott Buddha-szobor olasz segítséggel újult meg.

    A pakisztáni völgyből 2009-ben űzték ki a kormányerők a tálibokat. A buddhista történelem nyomait négy éven át tartó munkával sikerült visszaállítani.

  • Nem kevesebb, mint 35 millió megtekintésnél jár a norfolki rendőrség Lip Sync Challenge videója, amit a Facebookra posztoltak. A videóban a rendőrök Bruno Mars és Mark Ronson Uptown Funk című számát tátogják végig zseniális koreográfiával. Ráadásul több tucatnyian szerepelnek benne úgy, hogy az egész vágás nélkül, egyetlen snittből készült el. Elképesztő, hogy mennyi potenciál van a norfolki rendőrökben, itt lényegében mindenki parádés ritmusérzékkel rendelkezik a nyugdíj előtt álló rendőrnőtől a fiatalokig, a főszereplő rendőr pedig igazi sztáralkat. Mondjuk abba azért ne gondoljunk bele, hogy milyen lehetett a környék közbiztonsága, amíg ezt begyakorolták.

  • Ő volt az a magyar fotós és vívóbajnok, akit Frida Kahlo nem felejtett el soha. Soha.

    „A megszokott amerikai borotvált arc. A haja azonban művésziesen lobog, a szeme állandóan kutat”- írta a Szinházi Élet a húszas években. Vívóöltözet takarja a nyakat, amelyre Frida rúzsos csókot küldött.
    „A megszokott amerikai borotvált arc. A haja azonban művésziesen lobog, a szeme állandóan kutat”- írta a Szinházi Élet a húszas években. Vívóöltözet takarja a nyakat, amelyre Frida rúzsos csókot küldött.
    Fotó: Színházi Élet - 1928/35. szám / Arcanum

    A Magyar Nemzeti Galéria nemrég megnyílt Frida Kahlo-kiállításán is látható levelet 1931-ben, nem sokkal első találkozásuk után írta a festőnő Nickolas Muraynak.

    Frida Kahlo gyöngyvirága Mandl Miklósként született 1892-ben Szegeden. A postatiszt apa nem sokkal később Budapestre költöztette a Murayra magyarosított családot. A már befutott Muray Miklós így mesélt később idegenbe szakadásáról a Szinházi Életben:

    Ezerkilenszáztizenháromban vándoroltam ki Magyarországról, de akkor még nem Amerikába, hanem Németországba utaztam. Ott kezdtem el fotografálni tanulni. Voltak kisebb-nagyobb sikereim, de ezek még nem számítottak. Tizennyolcban utaztam ki Amerikába és szerénytelenség nélkül mondva, nagyon hamar meghódítottam valósággal egész New Yorkot.”

    25 dollár és egy eszperantó szótár volt a zsebében, amikor Ellis Islandon partra lépett. Nappal nyomdában dolgozott, éjszakánként angolt tanult. 1920-ban saját stúdiót nyitott, és egy év múlva már a Harper’s Bazaarnak fotózta a Broadway egyik akkori kedvencét. A következő évtizedekben tele voltak a képeivel a legmenőbb társasági és divatlapok, például a Vogue, a Vanity Fair, sőt a New York Times is.

    Húsból kell lennie a képnek, ez volt az elve.

    Én szakítottam először Amerikában a konvencionális, fotografikus pózokkal és úgy fényképeztem le a modelljeimet, ahogy ők valóban élnek. És a modellek nagy örömmel ismertek önmagukra a fényképeken.”

    Muray kapcsolata nem szakadt meg Magyarországgal, a két világháború közötti évtizedekben többször hazalátogatott. Fotóit rendszeresen használták a magyar újságok, sőt képeiből Az Est-lapok Erzsébet körúti kiadóhivatalában kis kiállítást rendeztek. A sportrovatok kedvenc témája volt, hogy az amerikai kardvívócsapat legjobbja Muray személyében tulajdonképpen magyar. 

    A fotós 1931-ben egy barátját látogatta meg Mexikóban. Ekkor találkozott először Frida Kahloval, aki ekkor már Diego Rivera felesége volt. Tíz évig voltak szeretők, közben mindketten elváltak, Frida újraházasodott Riverával, végül maradt a Kahlo 1954-es haláláig tartó barátság.

    Frida Kahlo életében nem Muray volt az egyetlen magyar. A festő szeretett Aradról Németországba vándorolt nagyszüleiről mesélni, egyik festményén a Németországból Mexikóba költözött apját „magyar-német származásúnak” nevezte. Az újabb kutatások szerint azonban a Kahlo-család a 18. századig visszamenőleg csak német gyökerekkel rendelkezik, és semmi nem utal az aradi szálra. Mindenesetre a harmincas évek elején volt mellette valaki, aki segített neki az érzéseit magyar szavakba önteni:

    Te vagy a teljes életem. Remélem, hogy soha ezt te el nem fogod felejteni.”