új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem biztos, hogy teljesen magánál volt az olasz Ferrero céghez tartozó Nutella németországi marketingzsenije, amikor kitalálta a cég vb-re időzített promóciós húzását, mégpedig hogy 35 pont összegyűjtésével focilabdát ad a gyerekeknek a német válogatott aláírásával megnyomva. 

    A német zöldpárti politikus, Renate Künast utánaszámolt egy kicsit, hogy ez mivel jár. A labdának örülő, tudatosan sportoló gyerek ezen a ponton: 

    • megevett 15,75 kiló Nutellát,
    • amiben volt 9 kiló cukor, 
    • és 5 kiló zsír, 
    • bevitt 85 ezer kalóriát, 
    • a családja elköltött 97,65 eurót (közel 30 ezer forintot)

    Most több parlamenti képviselő azt próbálja elérni, hogy a német versenyhivatal vizsgálja meg a hirdetést, és függessze fel a promóciót, hogy ne hajszolják bele a fociért rajongó gyerekeket eszetlen és egészségtelen mogyorókrém fogyasztásba. 

    (via thelocal.de)

  • Mármint szó szerint. A spanyol lapok szerint ugyanis hamis útjelzések jelentek meg a zarándokúton azzal a céllal, hogy Ponferrada településre bevigyék a turistákat. Az eredeti útvonal elkerülné a városkát, de valakik azt szeretnék, hogy a zarándokok áthaladjanak rajta, hátha ott is költenek egy keveset, írja az MTI.

    Az El Camino jelzése szent, nem szabad kereskedelmi vagy személyes érdekek miatt módosítani

    - mondta egy helyi egyesület vezetője, aki szerint a ponferradai eset nem egyedülálló, hasonlóra már máshol is volt már példa.

  • Most éppen ez a legfrissebb kedvencem, valahonnan Oroszországból:

  • A képen látható úr tartja. Ashrita Furman azzal került be a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy ő tudja jelenleg a legtöbb dinnyét kettévágni a hasán egy perc alatt. 26 dinnyét szelt ketté hatvan másodperc alatt a lent bemutatott módszerrel.

    Ashritának egyébként nem ez az egyetlen mutatványa. 1979 óta több mint 700 Guinness-rekordot állított fel az élet különféle területein.

  • Egyik értelmetlen retróbuli éri a másikat manapság, így óriási felüdülés a most pénteki jungle őrület, amire nem más porolja le a jungle lemezeit, mint az egykori aranylemezes Kartel-tag, énekes-rapper O.J. Sámson és az EMeRTon-díjas magyar zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer és játékfejlesztő, a Private Moon Studios vezetője és kreatív producer, Pierrot.

    Ha van a magyar zenetörténetnek bizarr pillanata, akkor az a Ray Charles révén ismert Hit The Road Jack jungle átirata, amiben a PaDöDö sztárja, Falusi Mariann is feltűnik, de a Jingle Bells jungle változata is bomba, amiben a Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola Kicsinyek Kórusa énekel, miközben egy hang folyamatosan beüvölti, hogy GÁNDZSÁMÁÁÁÁNNNNNN

    Részletek a buliról itt.  

  • Johann Sebastian Bach összes orgonaműve megszólal abban a 14 részes koncertsorozatban, amelyet magyar és nemzetközi orgonaművészek adnak a Hold utcai református templomban július 20. és december 14. között.

    A pénteken induló koncertsorozat a Lipcsei korálokkal indul Karosi Bálint előadásában. A szervezők szerint a templom orgonája ötvözi a zeneszerző által használt hangszerek hangzását és külső megjelenésében is megidézi a 18. század orgonáit.

    A sorozatban a magyaron kívül amerikai, német, svájci, francia, belga és szlovén művészek is játszanak majd Bachot, a részletes programról itt tájékozódhat.

  • A horvát játékosok épp Zágrábban ünnepelték a vb-ezüstérmüket, amikor az egyik szervező szólt a vb-aranylabdás Luka Modricnak, hogy egy Down-szindrómás rajongója nagyon szeretne találkozni vele, mert ő a kedvenc játékosa. A Real Madrid klasszisa pedig nem habozott, egy életre szóló élménnyel ajándékozta meg:

  • Egy óriási Jeff Goldblum szobor jelent meg a napokban Londonban, a Potter Fieldsnél, a Tower Bridge közelében. A szobrot a Jurassic Park 25. évfordulója alkalmából állították, és a színészt ábrázolja Dr. Ian Malcolm szerepében, ami Goldblum egyik legismertebb alakítása. A kigombolt ingben heverő matematikus a film egyik jelenetére utal.

    A szobor több, mint 150 kilót, vagy angol mértékegységgel mérve 48 000 teafiltert nyom.

  • Vasárnap több mint hat kilós súllyal ismét tapír született a Debreceni Állatkertben. A szülők, Samu és Luna a tavalyi év után ismét szaporodtak, 13 hónapnyi vemhesség után Luna világra hozta újabb csíkos és pöttyös testű bébijét. 

    A jó étvágyú, hétalvó tapírlánynak még keresik a nevét. A névjavaslatokat az állatkert közösségi oldalán várják. A nyertes személyesen is találkozhat a tapírral!

  • A Pilisi Parkerdő Zrt. lelkes közleményben tudatta, hogy a hegység magasabban fekvő területein rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett, a sok málna után a Dobogókő környéki erdőkben augusztusra csúcsnak számító szedertermés is várható.

    A Pilisbe indulóknak tehát érdemes kosarat, vagy egy kisebb dobozt vinni a túrára, amibe napi két kilónyi bogyót leszüretelhetnek.

    Nemcsak az időjárás kedvezett, hanem a 2014. évi jégkárral is összefüggésbe hozható a kiváló termés. A katasztrófában megsérült fák lombkoronájának záródása ugyanis annyira lecsökkent, hogy az alattuk élő lágyszárú- és cserjefajok még több fényhez, nedvességhez és tápanyaghoz jutottak, ami többek között a jó málna- és szedertermést is biztosítja.

    Mindkét vadon termő gyümölcs őshonos a Pilisben, és pont az a magasabban fekvő régió biztosítja számukra a legjobb életfeltételeket, amit a jégkár a legerősebben érintett. Az elmúlt években ezért ezek a növények gyorsan elszaporodtak, és a nyár eleji csapadékos, de meleg időjárás miatt rekordtermést hoztak. 

    Az erdei gyümölcsök a Pilisben a legalapvetőbb szabályok betartásával szabadon szedhetők.

    Gyümölcsökre, gyógynövényekre, a gombákra is vonatkozik, hogy csak személyes fogyasztásra gyűjthetők, naponta és fejenként legfeljebb két kilónyi mennyiségben.

  • Perjés Zoltán és Para-Kovács Imre volt Kálmán Olga vendége a Hír Tv Egyenesen című műsorában, ami - miután Simicska Lajos eladta médiaérdekeltségeit - a végóráiban járhat. Mindenesetre a tegnapi adás mintha saját maga paródiája lett volna, és láthatóan Kálmán Olga sem tudta nagyon kontrollálni a történéseket.

  • Három fiatal tombolt a füzesabonyi Ifjúsági Parkban vasárnap hajnalban. Dühüket több pad, asztal, szemetes kuka, lámpatest, térkövek és virágok bánták.

    pol
    Fotó: Police.hu

    A srácokat elkapták, garázdaság és rongálás miatt felelhetnek.

  • Több helyen megjelent a levegőben a parlagfű és az üröm virágpora

    - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet.

    A következő napokban a csalánfélék virágpora jellemzően magas koncentrációban lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma pedig sokfelé elérheti a magas, illetve a nagyon magas szintet. A pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja többnyire alacsony.

  • A Franciaország keleti határán lévő Mullhouse Zoo hatalmas szenzációként jelentette be, hogy július 5-én két ködfoltos párduckölyök született az állatkertjükben. Egyelőre nem tudni a kölykök nemét, mivel még anyukájukkal vannak, és nem tudták őket megvizsgálni az orvosok, írja a francia Local.

    par

    A ködfoltos párduc Dél-Kínában, a Himalája keleti részén, India északkeleti részén, Délkelet-Ázsiában és az Indonéziai-szigetvilágban él. Kedvelt élőhelyük az akár 2000 méteres magasságban lévő trópusi és szubtrópusi esőerdők, azonban néha a füves területeken is feltűnnek. Nagyjából egy méter hosszúak és 11-23 kilósak, bundájukat szabálytalan formájú, leginkább felhőhöz hasonló, sötét színű foltok díszítik, innen kapták nevüket is.

    Az egyre kiterjedtebb erdőirtások miatt a ködfoltos párducok elvesztették élőhelyüket, valamint a hagyományos kínai gyógyászatban történő felhasználásuk miatt a vadászok is irtják őket, ezért a legveszélyeztettebb fajok közé tartoznak.

  • 2014-ben karrierje egyik legnagyszerűbb előzését mutatta be Lewis Hamilton. Dupla előzés és egy kisebb koccanás Kimi Räikkönennel:

  • Több mint 6 kilométert úszott minden gond nélkül egy őz szombaton a Wight szigetről a brit partokig, de amikor az emberek megpróbálták megmenteni, belehalt, vette észre a megdöbbentő hírt a Telegraphon a 24.hu.

    TELEMMGLPICT000169494773 trans NvBQzQNjv4BqNJjoeBT78QIaYdkJdEY4C

    Az őzbak egy strandon próbált kijönni a tengerből, de az emberek olyan közel mentek hozzá, hogy megijedt és ezért visszamenekült a vízbe. Ezután egy hivatásos életmentő hajó próbált rajta segíteni: távol tartották a hajókat, az úszókat, amíg megszervezik a mentőakciót, egy rövid ideig ezért kénytelenek voltak kimenni a partra.

    Ezalatt egy magánhajóról észrevették az őzet, és rögtön megpróbálták kimenteni. Az állat annyira megijedt, hogy megfulladt. Megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült.

  • Oroszországban a tetoválásoknak, különösen a börtöntetoválásoknak nagyon nagy hagyományuk van, az elmúlt években viszont egy újfajta börtöntetkó hódít a Putyin-ellenes körökben:

    Egy bebörtönzött aktivista rajzait tetováltatják magukra a támogatói.

    Az aktivista nem más, mint Oleg Navalnijnak, a Putyin elleni tömegmozgalom vezérének tekintett Alekszej Navalnij öccse, akit 2016-ban ítéltek 3 és fél év börtönre, és aki múlt hónapban szabadult. Oleget ugyanabban az ügyben ítélték el, amiért a bátyja felfüggesztett börtönbüntetést kapott és amiért nem indulhatott Putyin kihívójaként az elnökválasztáson: megvádolták őket, hogy félmillió dollárt elcsaltak egy Yves Rocher-termékeket forgalmazó orosz cégtől. 

    navalnij tattoo
    Fotó: Twitter

    Oleg a börtönből elkezdett rajzokat küldeni a barátainak, amelyeket eredetileg a Telegram nevű titkosított csetprogramhoz tervezett stickerek lettek volna, egy barátja viszont kitalálta, hogy inkább tetoválásként kellene őket eladni. Ez a barát, Pavel Akimov szervezett is több árverést, ahol Navalnijék támogatói licitálhattak a mintákra, amiket rögtön fel is varrtak rájuk, a pénz pedig Oleg családjának ment. 

    A minták önmagukban nem nagyon expliciten politikaiak, de maga az, hogy egy ilyen Navalnij-tetkója van valakinek, a kormányellenes tiltakozás része lett a fiatal ellenzékiek között.  A Navalnij testvéreknek amúgy nincs egy tetoválásuk sem, de Oleg korábban azt mondta, a szabadulása után ő is csináltat majd egyet. 

  • Az amerikai elnök hiába került a sajtótámadások kereszttüzébe a Putyinnal szembeni nyámnyilasága miatt, egy másik fontos kérdésre is maradt energiája:

    Arra, hogy új színt találjon az elnöki különgépnek.

    Néhány éven belül ugyanis lecserélik az elnöki szállítóstáb csaknem 30 éves Boeingjét, és Trump szerint a "babakék" színénél – melyet még 1960-ban választott ki John F. Kennedy és felesége, Jacqueline Kennedy – sokkal jobb lenne, ha az Air Force One-t az amerikai nemzeti színekre pingálnák ki. Az elnök a 2021-ben rendszerbe álló különgépen az ágyakat is kiszélesíttetné és puhább törölközőket tetetne a mosdókba.

    (BBC)

  • A Felelős Gasztrohős Alapítvány mobilapplikációja a fenntartható élelmiszereket fogyasztók vásárlását szeretné megkönnyíteni. Az ingyenesen letölthető appban egész Magyarországra kiterjedően megtalálhatóak a fenntartható élelmiszer-lelőhelyek és a vendéglátóhelyek is.

    A készítők azokat a helyeket minősítették fenntartható élelmiszert árusító helyeknek, ahol  helyi, szezonális vagy minősített környezetbarát/bio élelmiszerek kaphatók. De az appban a vendéglátóhelyeken és a bioboltokon kívül lehet keresni helyi piacokra, közösségi kertekre és bevásárló közösségekre is.

  • Ha túrázni megyünk, vagy kempingezni, hegyet mászni vagy evezős túrázni, visszatérő probléma lehet az, hogy lemerül a telefonunk, és fel kellene tölteni. Az alábbi videóban erre ígérnek megoldást, bár sajnos arról nem találtam leírást, hogy ez a technika pontosan hogyan is működik, és hol szerezhető be. Egyáltalán: működik vajon, vagy csak egy kamu videó?