Ábrahám
17 °C
29 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Legalábbis ami a neten fellelhető.

  Az internet nem felejt, ezt tudjuk jól. A hosszú, talán leghosszabb távú memóriája a webarchive.org-nak van, amely megőrzi azt, hogy egyes weboldalak egy adott napon, adott pillanatban hogy néztek ki. Szeretek ezen az oldalon bóklászni, és persze az ember, ahogy a Google-n, úgy itt is rákeres, ha nem is saját magára, de az úgymond saját weblapjára.

  És így találtam meg pár napja, hogy az internet archívumában őrzött legősibb ős-Index éppen ma 18 éves. Így nézett ki a lapunk címlapja 2000. augusztus 16-án, amikor másfél éves volt az első Orbán-kormány, Járai Zsigmond még pénzügyminiszter volt, a Magyar Telekom részvényei akkor még Matáv néven 1800 forint fölött voltak a pesti tőzsdén (ma 400 forint környékén vannak), az oroszok pedig épp a NATO segítségét készültek kérni.

  Fontos megjegyezni: ez a találat természetesen nem azt jelenti, hogy az Index ma lenne 18 éves. Saját archívumunkban 1999 közepéig visszanyúló cikkeket találtam, például ezt a Törzsasztal kérdéseiből készített Fábry-interjút – amiben Fábry többek között ezt az igen nagy mellélövésnek tűnő jóslatot mondta: „ebből a fajta nézhetetlen, igénytelen takonyfolyamból, ami minden csatornán folyik televíziózás címén, az embereknek elegük lesz” –, de az internettós előzmények a kilencvenes évek közepéig nyúlnak vissza (ez egy '98 eleji drMáriás-anyag például).

 • Kenyeres Bálint filmje egy Victor Ganz nevű, ötvenes éveiben járó sikeres svájci üzletemberről szól, aki egy nap nyugtalanító híreket kap cégének észak-afrikai építkezéséről, így azonnal a helyszínre siet, hogy kezébe vegye az irányítást. Odaérve azonban szembesül régen eltemetett emlékeivel: egy 20 évvel ezelőtti szerelem történetével és megkezdődik a kétségbeesett nyomozás a titokzatos lány után. Múlt és jelen szép lassan összemosódik, Ganz pedig egyre mélyebbre süllyed saját, belső útvesztőjében.

  A film főszereplője a román Vlad Ivanov, akit leginkább a Cannes-ban Arany Pálmát nyert 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmből, vagy legutóbb a Toni Erdmannból ismerhet a közönség. Főbb szerepekben Jacques Weber, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia, a holland színésznő Johanna Ter Steege, és a Timbuktuból ismert Toulou Kiki látható.

  A filmet Fillenz Ádám fényképezte, producere Taschler Andrea. A Filmalap támogatásával készült Tegnap a magyar Mirage Film, a francia Films de l’Aprés-Midi, a holland Rotterdam Films, a német One Two Films, a svéd Chimney Pot és a Film i Väst, és a marokkói La Prod koprodukciója.

 • Türkmenisztán elnökét nem akármilyen fából faragták. Gurbanguly Berdimuhamedow reneszánsz ember, és ez pontosan megmutatja helyét is az örökkévalóságban. Ez az ország ugyanis elviseli, hogy egy igazi bohóc vezesse, és ő ennek a feladatának tökéletesen igyekszik is megfelelni. Volt már ő testépítő, rapper, autóversenyző, organizátor, de egyértelműnek látszik, hogy a legjobban akkor érzi elemében magát, amikor katonai egyenruhába bújhat, és megmutathatja a világnak, milyen az igazi türkmén Rambo.

  Augusztusi videójában a katonái, sőt hát a kommandósai előtt májerkodik, kézifegyverrel lő tizeseket, aztán gépkarabéllyal szintúgy, majd azt is megmutatja katonáinak, hova ugorjanak az ejtőernyővel. Igazából nagyon vicces, hogy a videókból pontosan lejön, milyennek látja magát ez az ember, akit tavaly tavasszal választottak meg újra 97 százalékos támogatással. Az összes három százaléknyi szavazat is valószínűleg csak ő maga lehetett egy személyben, mert szerénysége egyszerűen nem engedte, hogy magára szavazzon.

 • A magyar válogatott jelenleg Chicagóban játszó csatára aranyos fotón kürtölte világgá a nagy hírt: 

  ****+ * #Repost @nikolicnora with @get_repost ・・・ ****+** #babyonboard

  Nikolic Nemanja (@niko_nemanja) által megosztott bejegyzés,

  Egyértelmű utalásnak tűnik, hogy a 2011 november 10-én született  Tijana, és a 2014. április 2-án született Marko kistestvért kap.