Ágnes
-5 °C
2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Bizonyára az ön közösségi médiafelületeit is ellepték a #tízéveskihívás vagy #tenyearchallenge hashtaggel ellátott posztok, amikben az emberek megmutatják, mennyit változtak vagy mennyit nem változtak 2009-hez képest. A Nyíregyházi Állatpark zseniális közösségi médiás szakembere a helyi borneói orangután portréjával szállt be a buliba, és milyen jól tette már!

 • A vasúti kerékpárszállítás népszerű, maga a MÁV írja, hogy évente több mint háromszázezren veszik igénybe. Sőt, úgy fogalmaznak, hogy fejlesztési programjuk célja, hogy minden vonaton biztosított legyen a kényelmes, kiszámítható kerékpárszállítás.

  mavnem
  Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index

  Ön tudja, milyen biciklit szabad felvinnie a vonatra, és milyet nem? Összefoglaltam egy ábrán:

  Vagyis az új szabályozás szerint már csak akkor vihető fel ingyen a kiskerekű (camping) bicikli, ha azt becsomagoljuk, viszont nem kell összecsukhatónak lennie. A normál kerékpárnak jegyet kell venni, mint eddig. Sokan próbálták ezt a szabályt kijátszani úgy, hogy kivették a bringa első kerekét, onnantól az már nem kerékpár volt, hanem csak egy váz, egy kerékkel, illetve egy külön kerék. Nos a rafinált időknek vége:

  A kerékpárjegyet akkor is meg kell vásárolni, ha az utas szétszereli a kerékpárját (például az egyik kerekét leszereli), de a részeket egyazon utazás során szállítja.

  Az igazán érthetetlen és rossz hír pedig az, hogy 

  Motorral vagy akkumulátorral felszerelt kerékpár a vonaton nem szállítható.

  Nesze neked mobilitás 2019!

  Frissítés: Károly írt nekünk, miután megvitatta néhány kalauzzal a posztot egy Facebook csoportban. Át is adom neki a szót: A kalauzok cáfolták az általad kiírtakat, mert az elavult, ami a MÁV hivatalos oldalán van. Ha a mavcsoport.hu honlapján jobb felül a 3 vízszintes csíkra rákattintasz, azon belül belföldi utazás, utána legörgetsz alulra és ott a menüben kiválasztod az üzletszabályzatot, akkor megnyílik egy táblázat és a táblázatban a 3. címszó lesz az hogy: MÁV-START Zrt. Díjszabás 6. sz. módosítás. Érvényes: 2018. december 9-től.

  Más dolgunk már nincs is, mint a 105 oldalas pdf-ben megkeresni az ide vonatkozó passzust a 92.-93. oldalon:

  Screenshot 2019-01-21 at 15.01.38.png
  Fotó: Index

  HEURÉKA!   

 • Hazánk egyik legkülönlegesebb, fokozottan védett virága, a magyar kikerics rendszerint januárban, februárban nyílik. Ebből az alkalomból vezetett túrákat szerveznek egyetlen magyarországi lelőhelyén, a Villányi-hegységben lévő Szársomlyón, írja a Turista Magazin.

  A túrákra érdemes regisztrálnia annak, aki a magyar kikerics virágzását látni szeretné, ugyanis a fokozottan védett terület kizárólag szakvezetővel látogatható. Egyelőre öt alkalmat hirdettek meg, az első most szombaton lesz, a többi februári hétvégeken.

  Egyébként a magyar kikerics (Colchicum hungaricum) a volt az első, hatóságilag védett növény Magyarországon, 1944-ben. Ez a virág díszítette a forgalomból már kivont kétforintos hátlapját. Ma is a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

 • Minden iPhone-os szembesül előbb vagy utóbb a gyári böngésző, a Safari tabjainak becsukhatatlan sokaságával. De csak be lehet zárni azt a rengeteg fület valahogy! Be hát.

  Két módszer van, az egyik a közismertebb: egyesével.

  A másik a kevésbé ismert.

  1. A jobb alsó sarokban lévő kis tab ikont kell nyomni két másodpecig.

  2. Máris felugrik egy menü, ahol egyszerre becsukhatjuk őket. E!

  Erről

  • 1388
   még nem is hallottam
  • 907
   eddig is tudtam