Ábrahám
17 °C
29 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • a) egy papírlapra kiírod, hogy az óra elromlott, másikat tessen nézni
  b) kihívsz egy szerelőt és megjavíttatod
  c) letakarod és ennyi.

  A képeket egyszettnyárigumi nicknevű olvasónk küldte a Népligeti Volánbusz pályaudvarról, de azt is megjegyezte, hogy a busza pontosan indult és a mosdó tök tiszta volt, szóval

  nem minden volt negatív, fuckme.

 • Az Európai Filmakadémia és az EFA Productions bejelentette a dokumentumfilmes kategória idei válogatáslistáját, vagyis azt, hogy az Akadémia melyik 15 filmet ajánlja jelölésre. Ezek közül kerülnek majd ki az Európai Filmdíj jelöltjei. (Tavaly  a legjobb színésznő kategóriában Borbély Alexandra nyerte el ezt a díjat.) A filmek között egy nagyszerű magyar dokumentumfilm, az Egy nő fogságban is helyet kapott.

  Az Egy nő fogságban Maris története, akit rabszolgaként tartott fogva és dolgoztatott egy magyar család. Amitől igazán izgalmas, hogy a dokumentumfilmek többségével ellentétben itt a rendező nem tudott kívülálló maradni, így egy idő után maga is az események alakítójává vált. Az Egy nő fogságban megrázó moziélmény, abszolút megérdemelné a jelölést. Drukkolunk neki!  

 • Az ugye mostanra már mindenki fejében megragadt, hogy ha ilyen ütemben szennyezzük mi, emberek műanyag hulladékkal a tengereket, akkor 2050-re több műanyag lesz a sós vízben, mint hal. Az irdatlan mennyiségű, lebonthatatlan műanyag szemét nagy része a folyóinkon keresztül jut a tengerbe. Ilyen a Rotterdamon áthaladó Nieuwe Maas folyó is, amely mielőtt az Északi-tengerbe ömlik, 24 kilométeren át gyűjti Hollandia szemetét.

  wpa2bb5a00 06.png
  Fotó: recycledisland.com

  A hollandoknak elegük lett ebből: a Recycled Island alapítvány kihalássza a folyóból a sok műanyagot, de aztán visszateszi oda, csak egészen más formában. A műanyagszemetet szétválogatják, megőrlik, megolvasztják, majd egymással összekapcsolható, hatszögletű, úszó szigeteket öntenek a szarból az anyagból. Ezekbe a szigetecskékbe aztán termőföld és növények kerülnek. Az úszó parkok alját úgy alakították ki, hogy azon megtelepedhessenek az algák és a vízi növények, és a halak ide is lerakhassák ikráikat. Na, így lehet szemétből életet teremteni. (via Gardenista.hu) 

 • Legalábbis ami a neten fellelhető.

  Az internet nem felejt, ezt tudjuk jól. A hosszú, talán leghosszabb távú memóriája a webarchive.org-nak van, amely megőrzi azt, hogy egyes weboldalak egy adott napon, adott pillanatban hogy néztek ki. Szeretek ezen az oldalon bóklászni, és persze az ember, ahogy a Google-n, úgy itt is rákeres, ha nem is saját magára, de az úgymond saját weblapjára.

  És így találtam meg pár napja, hogy az internet archívumában őrzött legősibb ős-Index éppen ma 18 éves. Így nézett ki a lapunk címlapja 2000. augusztus 16-án, amikor másfél éves volt az első Orbán-kormány, Járai Zsigmond még pénzügyminiszter volt, a Magyar Telekom részvényei akkor még Matáv néven 1800 forint fölött voltak a pesti tőzsdén (ma 400 forint környékén vannak), az oroszok pedig épp a NATO segítségét készültek kérni.

  Fontos megjegyezni: ez a találat természetesen nem azt jelenti, hogy az Index ma lenne 18 éves. Saját archívumunkban 1999 közepéig visszanyúló cikkeket találtam, például ezt a Törzsasztal kérdéseiből készített Fábry-interjút – amiben Fábry többek között ezt az igen nagy mellélövésnek tűnő jóslatot mondta: „ebből a fajta nézhetetlen, igénytelen takonyfolyamból, ami minden csatornán folyik televíziózás címén, az embereknek elegük lesz” –, de az internettós előzmények a kilencvenes évek közepéig nyúlnak vissza (ez egy '98 eleji drMáriás-anyag például).