Máté, Mirella
12 °C
30 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Vagy ha volt is, nem akarta elkölteni.  A kék-szürke dzsekit, amit Harrison Ford a Star Wars – A birodalom visszavág című részében viselt, a londoni aukció egyik fénypontjának szánták.

  500 ezer - egymillió font (180-361 millió forint) közötti árat reméltek érte a szervezők, 

  a licitálás azonban 450 ezer fontnál (162 millió forintnál) megállt, így a relikvia nem kelt el az árverésen.

  Ugyanakor Ford Indiana Jonesként hordott kalapjáért 320 ezer fontot (116 millió forintot) fizetett egy gyűjtő. Ez is valami.

  (Via MTI)

      

      

      A londoni és Los Angeles-i központú Prop Store 150 filmből és tévés produkcióból több mint 600 filmes relikviát bocsátott árverésre. Köztük szerepelt több Star Wars-film jelmeze és kelléke is. Anakin Skywalker fénykardja, amelyet A Sithek bosszúja című részben láthattak a nézők, 110 ezer fontot (40 millió forintot) ért egy vásárlónak.

      Az aukción Harrison Ford kalapja, amelyet Az elveszett ereklyék fosztogatói című Indiana Jones-filmben hordott, 320 ezer fontért (116 millió forintért) cserélt gazdát. A Vissza a jövőbe II. egy relikviáját, Michael J. Fox légdeszkáját 30 ezer fontért (11 millió forintért) vette meg egy licitáló.

 • Elgondolkodtak már azon, hogy ha kórházba kerülnek, hányszor találkoznak orvossal és hányszor ápolónővel, szakasszisztenssel, műtőssel vagy egyéb nem orvos egészségügyissel? Nélkülük biztosan nem működne semmi egy kórházban, kevesen tudják, milyen fontos az ő szaktudásuk és emberi hozzáállásuk a gyógyításban. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara azért készíttette ezt a 15 perces kisfilmet, hogy bemutassa őket és a fiatalokat ezekre az érdemtelenül alulértékelt pályára vonzza. 

  meszk-youtube
  Fotó: Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara / youtube

  A film egy fiktív történetbe ágyazva mutatja be a nélkülözhetetlen, nem orvosi, egészségügyi szakmákat, de külön érdeme, hogy a szereplők saját magukat alakítják benne. Egy ember hat méterről zuhan le, súlyos koponya-, gerinc-, medence- és hasi sérülésekkel szállítják kórházba. A szirénázó rohamkocsiban a mentőtiszt figyeli az állapotát, és szól be a sürgősségire, hogy készítsék elő a műtőt. A kórházban a sürgősségi team leader fogadja. Összehangolt munka kezdődik, de leáll a beteg szíve, és egy sürgősségi szakápoló kezdi meg az újraélesztést. A műtét elképzelhetetlen lenne a képzett műtős szakasszisztens nélkül, aki mindig a megfelelő eszközt adja az orvos kezébe, az intenzív osztályon a szakápoló  nemcsak a műszereket figyeli, de ő beszél az aggódó szülőkkel is. Aztán látjuk a radiológust, a karján injekciós fecskendős tetoválást viselő ápolónőt, aki mosdatja és öltözteti a beteget, aztán a gyógytornászt, aki segít a felépülésben. 

  A film profi reklámfilmes eszközökkel készült, így persze kicsit megszépíti a magyar egészségügy valóságát. Biztos bele lehetne kötni itt-ott, de én most nem teszem. Maradnék a film elején olvasható mottónál: 

  Ha megmentesz egy életet, hős vagy, ha ezret, akkor ápoló.

 • Furcsa gyorsulási versenyt rendeztek az isztambuli repülőtér kifutópályáin – a Motor1 török kiadásának kedvéért: az orra alapján egy 2013-as – F1-es Red Bull-kocsi, egy Kawasaki H2R Superbike, egy F-16-os vadászgép, egy személyszállító jet, egy elektromos Tesla GT és még két sportautó küzdött meg egymással.

  Egyrészt nem mindegyik jármű az ész nélküli gyorsulásra lett kitalálva, és a videót is több elemből vágták össze – az egyik szögből láthatóan bemozdul a rajtnál a Red Bull, a másiknál viszont a többiekkel együtt kapja el a rajtot, a Kawasaki meg hol több száz méterrel nyer, hol éppen csak beér a Red Bull előtt.

  Az első métereken a Kawasaki, a Red Bull és a Tesla hármas hagyja maga mögött a többséget, végül a Tesla elkezd lemaradni, és felér helyette a harmadik helyre az F-16-os. A videó tanúsága szerint a Kawasaki motor – nyergében az ötszörös Supersport vb-győztes Kenan Sofuoğluval – nyert 4 tizeddel a Red Bull előtt, bár a videó alapján gyanús, hogy bárki is vezette a Red Bullt, kicsit elszúrta az egyik váltást.

  Azt sem közölték a videóval, hogy hány méterig tartott a gyorsulás, úgyhogy igazából csak látványnak jó az egész.

 • Megkezdődött a jegyértékesítés a magyar labdarúgó-válogatott októberi, idegenbeli Nemzetek Ligája-mérkőzéseire. Marco Rossi csapata október 12-én Athénban, három nappal később pedig Tallinnban lép pályára.

  A görögök elleni meccsre 4000, az észtek ellenire 5000 forintért lehet jegyeket vásárolni a vendégszektorokba a meccsjegy.mlsz.hu oldalon, valamint a Ticket Express Bálnában, és országszerte a TEX partnerirodájában, írja az MTI.