Örs, Stella
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Mi dánok gyakran halljuk, hogy a világ legboldogabb emberei közé tartozunk, ezzel a múzeummal éppen ezt akartuk igazolni

  - mondta Meik Wiking, a dániai Boldogságkutató Intézet vezetője, amikor kedden megnyílt az ország első Boldogság Múzeuma Koppenhágában.

  A 240 négyzetméteres múzeumban egy sor interaktív tevékenységet kínál a látogatóknak, a gyűjteményében azok a boldogsággal kapcsolatos műtárgyak szerepelnek, amelyeket a világ minden tájáról ajándékoztak nekik. „Akár Dél-Amerikában, akár Európában vagy Ázsiában él az ember, a boldogságról hasonló elképzeléseink vannak” - mondja Wiking.

  A múzeum a boldogság nemzetközi történetét is feldolgozza, vizsgálja a boldogság politikáját és a mosoly anatómiáját, és arra a kérdésre is keresi a választ, hogy miért tartják az északi országokat a boldogság szuperhatalmának. Wiking szerint a múzeumban töltött idő után a látogatók jobban tudják majd formálni a saját boldogságukat és ezzel némiképp jobb hellyé változhat a világ.

  (MTI)

 • Oroszországban már ott tartanak, hogy egy szibériai kormányhivatalban épp

  most állt munkába egy emberszabású robot, ami úgy néz ki és úgy is viselkedik, mint egy női tisztségviselő.

  A hosszú, szőke hajú és barna szemű robotnő Moszkvától 1100 kilométerre, egy Perm nevű városban szolgálja ki az ügyfeleket. A robotot úgy tervezte a Promobot vállalat, hogy egy átlagos orosz nőnek tűnjön (már amennyire ez lehetséges), az arcát mesterséges intelligencia segítségével hozták létre több ezer orosz nő arcának alapján.

  A robot "arca" több mint 600 emberi kifejezést képes utánozni a szem, a szemöldök, az ajkak és a mesterséges bőr mozgásának köszönhetően. 

  Eddig a fő feladata az erkölcsi bizonyítványok kiállítása volt, képes feltenni általános kérdéseket, és válaszolni is tud, ezenkívül csatlakoztatva van egy szkennerhez és egy nyomtatóhoz, valamint hozzáférése van az adatbázisokhoz is.

  Teljesen el tudja látni egy anyakönyvi hivatalnok munkáját.

  - mondta Leonyid Gromov, az anyakönyvi hivatal igazgatója.

  (Reuters)

 • Ön tudja mi az a porördög?

  Egy 2016-os posztunkban már bemutattunk egy Városligetben kószáló porördögöt.

  A porördög olyan, mintha egy kisebb tornádót látnánk: a Wikipédia szerint általában sivatagos területen, de nyáron akár Magyarországon is keletkezhetnek, anticiklonális helyzethez kötődnek, amikor a homokos talajt a közvetlen

  napsugárzás

  erősen felmelegíti. A talaj felett melegebb lesz a levegő, a felhevült levegő pedig - mint általában - felszáll. Ez meleg légáramlás a termik, úgy képzelhető el, mint egy légbuborék.

  A nyomáskülönbség miatt a légbuborékba minden irányból levegő áramlik, ami aztán forgó mozgásba kezd. Eközben felkavarja a port, a homokot, ettől lesz látható.

  Valóban egy kisebb tornádónak látszott a városligeti jelenség, ellentétben ezzel a Romániában megfigyelt porördöggel, vagy hát ez már inkább maga a porsátán lehetett, meglehetősen félelmetesen kavarog Románia délkeleti részén, Tulcsa megyében.

  A felvétel alapján a szélessége elérhette a 10 métert, magassága pedig a 100 métert is meghaladhatta. - írja az  Időkép.

  por3

  por3
  Fotó: Meteoplus / Facebook
 • Franciaország legfontosabb nemzeti ünnepén, július 14-én főként az egészségügyi dolgozók, mentősök, pénztárosok és postai alkalmazottak előtt tisztelegtek. A koronavírus-járvány miatt a szokásosnál kisebb ünnepséget tartottak Párizsban, mivel az 5000 fő feletti tömegrendezvényeket továbbra sem lehet tartani az országban. A Champs-Elysées-n sem tartották meg a hagyományos katonai díszszemlét, egy kisebb ceremónián csak 2000 katona és 2500 vendég vett részt, ugyanakkor a Patrouille de France katonai műrepülő-kötelék most is a nemzeti trikolór színeire festette az eget.

  Tüntetés nélkül nincs is igazi francia ünnep, a Concorde téren többen is összejöttek, akik szerint a francia kormány kudarcot vallott a járvány kezelésében, és felhívták a figyelmet az egészségügyi rendszer túlterheltségére. Az esti tűzijátékot az Eiffel-toronynyál megtartják, de az embereket nem engedik a közelébe.

  (via Euronews)