Máté, Mirella
12 °C
30 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek jellegzetes momentuma az egy másodpercnyi feszült kötéltánc, ami elválasztja nyugalmat a csukott ablakon át kihajítós kocsmai tömegverekedéstől. Minden bizonnyal ezt a pillanatot örökíthette meg drMáriás, amikor megfestette a 2018-es Vihar A Biliben-díj nyertesének, a magyar  kulturkampfnak képzőművészetre optimalizált verzióját, önmagához képest szokatlanul realisztikus módon, a Kánoncsinálók – A kortárs képzőművészet zsűrije Max Beckmann műtermében című képén. 

  A kortárs képzőművészeti ki kicsodaként is értelmezhető kép névsora eklektikusra sikeredett, amiben kurátorok, galériások, képzőművészek, esztéták és művészettörténészek mellett megfordulnak drMáriás kedvenc tárgyai, a politikusok is. Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Fekete György fölött például egy képkeretben Kádár János mered bizakodóan a semmibe.

  Aki szeretné a napjait a képpel kezdeni és befejezni, a Kieselbach GalériaŐszi Aukcióján licitálhat rá, aminek keretein belül a 2001 és 2003 között Budapesre akkreditált amerikai nagykövet, Nancy Goodman Brinker gyűjteményéből is elárvereznek tíz képet.  

 • A Nantes környékén élő Philippe Gillet nappalija első látásra akár otthonosnak is tűnhet - Buddha-szobor a komódon, sakk-készlet az asztalon, Vasarelly Ölelkező zebrái a falon. Az asztalnak - is - használt terrárium már elgondolkodtató, a szobába besétáló aligátor a legtöbbünknél kiverné a biztosítékot. A 67 éves férfi több mint 400 pókkal és hüllővel él együtt, Ali az aligátor is házikedvenc.

 • Pontosabban egy kép a Rendszerújráról, Dragomán Györgynek, A fehér királlyal világhírűvé lett a magyar írónak az új, kisprózákat tartalmazó leendő könyvéről. Még pontosabban arról a laptopról, amin Dragomán leadta a Szabadulástörténetek alcímet viselő, az elmúlt 15 évben született kisprózáit összefoglaló kötet nyomdakész, korrigált szövegét. Az eddig inkább regényekről (A pusztítás könyve, A fehér király, Máglya) ismert Dragománnak egymás után ez a második novellás- vagy elbeszéléskötete, az előző a 2015-ös Oroszlánkórus volt.

 • medve.PNG

  Medvedrámát filmeztek le az észak-karolinai Ashenville közelében: az történt, hogy egy autó tulaja észrevette, egy medve garázdálkodik az autójában, valószínűleg beszorult az állat, és nem találta a kiutat. 

  Az autótulaj megpróbálta kinyitni az ajtót, de mire odaért volna, a medve addigra már egy dudálás kíséretében kitörte az első ablakot, aztán kimászott. 

  A videót a HVG-n láttuk.