Amiért a másnaposok mindig imádkoztak: itt az uborkasör
A napokban kólintott fejbe az egyik legjobb budapesti kraft sörfőzde legújabb kísérleti söre, a Magyar Uborkasaláta. Hiánypótló innivaló. Német alapstílus, orosz hangulat, magyar (és orosz) megvalósítás.
Először is az illat, sőt az íz: nem uborkasaláta, hanem kovász. Azaz kovászos uborka. De az nagyon. Savanykás német berliner weisse az alapsör, de ha ruszkik igazán passzentos sört akarnak a vodka mellé, akkor megvan a tökéletes jelöltjük. Én csak a Finlandiát próbáltam mellé, csak úgy az íze kedvéért, mert orosz vodka nem volt a közelben, de tanúsíthatom: tökéletes az összhang.
Tehát az illata, akár a másnaposságra kortyolt, hűvös kovászos uborkalé. És minimum olyan jól is esik. Bár joghurtot írnak a címkén összetevőként, ez pure szénsavas uborkalé komlókabátban. Semmi tejfölös selymesség, csak a kemény, savas uborkalé kompromisszum nélkül. Színe szalma, mint az alapsör, szerencsére senkinek se jutott eszébe zöld színezéket használni a hatás kedvéért, hozza anélkül is az uborkaságot.
Könnyű, nem alkoholos (3,5%-os) sör, nyári melegbe, házibuli utáni reggel, vagy csak a mityisinszki metrógyár melletti csehóba vodka mellé telitalálat. Aki viszont nem kedveli az uborkát, kerülje el messzire! (Elkövető a Mad Scientist és a szentpétervári AF Brew.)