Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Október 18. és 25. között visszatér a Dame de Coeur installáció, aminek keretében különböző képeket vetítenek a Notre-Dame-ra.

 • Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy a húsevés iránti vágy összefügg a társadalmi státusszal, méghozzá fordított irányban: ha valaki alacsonynak érzékeli a státuszát, több húst akar enni.

  Az egyik kísérletben business szakos hallgatók vettek részt, akiknek az alapján kellett értékelniük az élettel való elégedettségüket, hogy mennyit fognak keresni, miután kikerülnek az egyetemről, ami a kísérletben egy előre meghatározott fix összeg volt. A távozóknak azt mondták, kifelé menet annyi tasak beef jerkyt (szárított marha snacket) vehetnek el, amennyit csak akarnak. Azok a diákok, akik kevésbé voltak elégedettek, több jerkyt vettek el. 

  Egy másik kísérletben disznóhúsos tacókkal és marhahúsos hamburgerekkel tesztelték ugyanezt. Arra kérték a hallgatók egyik felét, idézzenek fel olyan időszakot az életükben, amikor alacsony volt a státuszuk, a másikat pedig az ellenkezőjére. Az eredmény ugyanaz volt, a rosszabb helyzetre visszagondolók nagyobb eséllyel akartak enni a húsos fogásokból, bár a különbség valamennyit halványult, amikor a felkínált lehetőségek közé vega opciókat is bevettek. 

  A kutatók szerint a jelenség mögött az állhat, hogy az emberi evolúció során a hús értékes, nehezebben fellelhető tápláléknak számított, amelynek fogyasztásával nagyobb eséllyel éltek túl az őseink nehéz körülmények között is. A húshoz gyakrabban jutók társadalmi pozícióban is hasznot húzhattak húsevésből, például mert erősebbek lehettek a többieknél.

  Talán ennek az ősi berögződésnek a maradványa az is, hogy a húsevést sokan máig a férfiassággal hozzák összefüggésbe. 

  (Quartz)

 • Kövér László házelnök nagyívű interjút adott a kormánylapnak az október 23-i ünnep előreggelén. Szórakoztató elemeket sem nélkülöző mondatai – miszerint például a háttérhatalom 3d-s nyomtatóval előállított terméke Macron francia elnök – egyikében azt mondta, hogy

  "liberális", illetve a "népi" demokrácián kívül van valódi is, amelyben az emberek valódi akarata érvényesül.

  Erről jutott nekem eszembe egyik kedvenc színházi élményem, a Portugál (hiába ajánlanám már bárkinek, nemrég levették műsorról, pedig hiába, hogy húsz éve játsszák, folyamatosan telt házzal ment). Ebben magyarázza Csuja Imre, a kocsmáros, hogy mi is a helyzet ezzel a demokráciával. (A teljes, 1999-es filmet itt nézheti meg.) Hát ez:

  Szóval az jutott eszembe, hogy erről akár egy nemzeti konzultációt is kezdhetnénk, aminek első állomása az lesz, hogy megszavaztatom önöket, kedves olvasók: milyen demokráciában is élünk, milyen demokrácia, ami itt van? 

  Milyen demokráciánk van?

  • 685
   Illiberális
  • 299
   A lehető legtökéletesebb!
  • 89
   Valódi
  • 27
   Liberális

  Éljen a demokrácia-ügyi nemzeti konzultáció, köszönjük szavazatát.

  portugál
 • Amennyiben november 10-ig eléri az egymillió feliratkozót Youtube-on, Dancsó Péter elindul a főpolgármester-választáson. Puzsér programjára "reagálva" a magyar internet egyik legnépszerűbb videósa kijelentette, hogy Budapest belső kerületei legyenek segway-vel begurulhatóak.

  Hogy Dancsó mennyire gondolja komolyan az egészet, ki tudja, mindenesetre nem tűnik teljesen esélytelennek, hogy 964 ezer feliratkozójából november 10-ig egymillió legyen. Ha ez megtörténné, végre valahára tényleg beleugrana az a bizonyos majom a vízbe. Persze könnyen lehet, hogy viccről, esetleg egy Puzsért segítő kis kampányelemről van szó, hiszen Dancsó több közös előadást tartott Tarlós István kihívójával. 

  dancsó.PNG
  Fotó: youtube.com/videomania