Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja, és ezért a KDNP kiadott egy közleményt, amiben olyan nemes gondolatok szerepelnek, minthogy

  ez a világnap minden politikai szerveződés számára felszólítás: nem adhatjuk fel, nem veszíthetjük szem elől a célt, hogy minél kevesebb embertársunkat sújtsa a nélkülözés terhe.

  A párt, ami az elmúlt 8 év minden kormányzati törvényjavaslatát gond nélkül megszavazta, köztük legutóbb a hajléktalanokat vegzáló törvényt is, ami az utcára került emberek családi emlékeit is megsemmisítésre ítéli, nem átall olyan állításokat tenni, mint például hogy

  nekünk, kereszténydemokratáknak elsődleges szempontunk az emberi méltóság tiszteletben tartása, amellyel együtt járnak a méltó életkörülmények megteremtésére irányuló erőfeszítéseink. Bízunk abban és tenni fogunk továbbra is azért, hogy egyre kevesebb ember éljen szegénységben.

  De mielőtt nagyon felmenne a pumpa, térjünk át olyan civilekre, akik valóban tesznek is a szegénység ellen. Például ott van Molnár-Gál Béla, a kazincbarcikai Don Bosco Iskola igazgatója, aki hátrányos helyzetű diákoknak szeretne szakmát adni a kezükbe. Vagy ott van Kisné Lovasi Mária, aki egy szociális intézmény vezetőjeként időskorú emberek gondozásáért felelt, majd nyugdíjasként rászoruló családokat támogató csoportot hozott létre.

  De ne feledkezzünk el a civilszervezetekről sem, például az Oltalom Karitatív Egyesületről, a Budapest Bike Maffiáról vagy a Heti Betevőről. Mindannyiuk az idei Jószolgálat-díj kategóriagyőztese volt.

  És ha már ez a szegénység elleni küzdelem világnapja, akkor ők biztosan megérdemelnének egy kis támogatást. A pénzt tuti, hogy nem önajnározó közlemények kiadására fogják elkölteni.

 • Az ausztráliai amerikai nagykövetségen elkövették a tipikus ne élesítsd-hibát (amit mi szoktunk, amikor véletlenül lövünk ki egy cikket, olvashatott már hasonlót mobilos applikációnkban például),

  amikor valaki egy tál sütit szorongató pizsamás macskás eseményről küldött meghívott a teljes amerikai külügynek.

  A levél címe az volt, hogy találkozó, benne az alábbi képpel:

  g4hkGeHYSaEWOvA8aJ4JYg

  Nem sokkal később jött a bocsánatkérő nyilatkozat is a nagykövetség szóvivőjétől:

  Sajnáljuk, ha valaki azt remélte, hogy részt vehet a pizsamás macskabulin, de egy ilyen esemény megszervezése sajnos hatáskörünkön kívül esik. Az történt, hogy az egyik új kollégánk tesztelte a levelezőrendszerünket és hibázott.

  Az új-zélandi nagykövetség persze nem hagyta ki az alkalmat, hogy trollkodjon egy kicsit az ausztrál kollégákat, az alábbi videót posztolták twitterre válaszként:

  (via: BBC)

 • 1

  Nyugat-Európa sok nagyvárosában általános lakáshiány van. Ennek enyhítésére különböző megoldások születnek. Az egyik megoldást a parányi mobilházak jelenthetik. Az olasz Leonardo Di Chiara egy olyan konstrukciót alkotott, ami maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló helyet: lehet benne aludni, főzni, mosogatni, zuhanyozni, sőt még tetőterasza is van. A ház igazodik az ember életmódjához is, ha el akar költözni, viheti magával bárhová. Nézzék meg, milyen váratlan helyről nyílnak kis és nagy fiókok, honnan kerülnek elő a székek, hol van elrejtve a teraszra vezető létra, és milyen egy alig fél négyzetméteres fürdőszoba. 

 • Szombaton kezdődik a budapesti birkózó-világbajnokság, és mint az összes fontos sporteseményről, erről is megemlékezik a jegybank. Kétmillió darab különleges ötvenforintost készítenek az alkalomra. Az első napi veretet, 12 ezer érmét díszcsomagban lehet megvenni. Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte. 7,7 grammot nyom, átmérője 27,4 milliméter, peremvastagsága 1,8 milliméter, 75% réz, 25% nikkel, vagyis ebből a szempontból ugyanolyan, mint egy mezei ötvenes. (MNB)