Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A bakonybéli Szent Mauríciusz szerzetesrend életét elég nagy intenzitással követem annak ellenére, hogy amúgy hívő ateistának vallom magam. Az idén ezeréves monostorban élő bencések – akik 1998-ban tértek vissza a bakonybéli monostorba – már eddig is meglehetősen aktívak voltak a Facebookon, és most a Youtube-on is felbukkantak. Két adventi playlistet is összeállítottak: egy klasszikusat és egy rock és jazz zenékből álló listát.

  cirill-jozsef2
  Fotó: Szent Mauríciusz Monostor

  A klasszikus Youtube-listán 17 szám van, a könnyedebb 11 trackből áll. Ez utóbbin szerepel mások mellett az amerikai nu metal zenekar, a Korn egy száma, a Black is the Soul is, de van rajta klasszikus heavy metal (Dope) és a kanadai rockbanda, a Three Days Grace) egy-egy száma. Nekem a listából történetesen a Dope száma, a My Funeral az egyik kedvencem, de a fenti linkekre kattintva a teljes listát végighallgathatja.

 • 2018-ban nem kellene vitatkozni arról, hogy szükséges-e a kézírás vagy már mindent oldjunk meg számítógépen keresztül. Nyilván a progresszív válasz az, hogy a gyerekeket leginkább programozásra nem pedig szépírásra kell megtanítani, de ismerjük be, ez a világ minden, csak nem progresszív és egyáltalán nem egyszerű. Pragmatikusan és a magunkkal kapcsolatos elvárás is az, hogy megtanuljunk írni, gyakoroljuk a kézírást, hogy ha egyszer majd mondjuk lekapcsolják az áramot, és az akksik is kifogynak, a belénk szorult és kikívánkozó gondolatainkat is papírra tudjuk vetni. Meg egyébként is, kézzel írni emberi. Romantikus, reneszánsz és SZEXI.

  Muszáj volt deklarálni az írással kapcsolatos nézeteimet, mielőtt nekikezdenék annak a történetnek, amely a pokol kénköves tüzén keresztül mutatja meg a helyünket (helyemet) a világban.

  IMG 4912

  Csekkes postai befizető vagyok, és évek óta azon töröm a fejemet, hogy miért kell a sárga csekken feltüntetni számmal ÉS betűvel is az összeget, amit be akarunk fizetni. Éppen egy éve rá is kérdeztem a postán, hogy mégis, miért várják el az emberektől, hogy írják le az összes csekkükre, ráadásul kétszer, betűkkel is az összeget. Azt írták, hogy azért, mert ez a szabály, és 

  hogy egyértelműen azonosítható legyen a befizetendő összeg, például a számok vagy a betűk esetleges olvashatatlansága esetén.

  Ok, tehát figyelsz? Hogy azonosítható legyen. Én nem figyeltem, ezért a decemberi postázásomnál két csekkemet egyszerűen visszadobtak azzal, hogy olvashatatlan az írás (hangsúlyozták, nem csúnya, hanem olvashatatlan). Én ezzel nem tudtam mit kezdeni, egy pillanat alatt hülye ügyfél vált belőlem. A törzshelyemen ráadásul! Úgyhogy könyörögtem, rimánkodtam, értetlenkedtem, még egy másik ügyféllel össze is szólalkoztam, de a posta kérlelhetetlen volt. Mehetek, ahova akarok az olvashatatlan (amúgy tényleg nem csúnya) írásommal. Ekkor az ellenállás lángjai kezdtek lobogni bennem, és rájöttem, eljutottam a Mátrix legvégére. Magához a rendszer gyenge pontjához: az emberhez.

  Gondolj bele, havonta 17,5 millió csekket fizetünk be, évente 210 milliót (2016-os adat - a Posta), elég lenne, hogy csak olvashatatlanul odafirkálod az összeget, és a rendszer megbénulna. Ott állsz a pénzeddel, és a rendszer nem tudja, hogy mit akarsz.

  Szavazz: szerinted van értelme kiírni a számokat a csekkre?

  Van értelme a csekkre kézzel is odaírni a számot?

  • 901
   Mi értelme van a postának?
  • 576
   Persze, ez van a posta szabályzatában
  • 479
   Troll vagyok, hova kell kattintani?
 • Carey Price, a Montreal Canadiens olimpiai bajnok hokikapusa nem csak kiváló sportember, de gentleman is. Nem véletlen kaptak meg a játékosok szavazata és a profi újságírók szavazatai alapján járó MVP-t, azaz a Ted Lindsay Awardot és a Hart Memorial Trophyt is korábban.

  Most egy fiatal szurkolót akart megajándékozni a meccs után. Először a korongot akarta átdobni a hátsó palánk feletti védőhálón. Ez nem sikerült, de miért is sikerült volna, az a háló direkt azért van ott. Majd a vonalbírót kérte meg, aki volt olyan jó fej, hogy el is juttatta a pakkot a kisfiúhoz. Sőt, egy pályamunkás segítségével a botja, vagyis a bárdja is célba ért. Az ifjú Canadiens-drukkernek örökre élmény marad a két relikvia, amelyet a világ egyik legjobb kapusától kapott.