Fülöp, Evelin
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 13:00-ig a szavazásra jogosultak 24.01%-a járult az urnákoz.

Korábbi választások részvételi mutatói a kiválasztott időpontban:

0% 100% 2019 EP 2018 OGY 2014 EP 2009 EP
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Donald Trump amerikai elnök épp Japánban tesz látogatást. Az út célja a hétfői csúcstalálkozó Abe Sinzó miniszterelnökkel, ahol a kétoldalú kereskedelem kérdéseiről, illetve az Észak-Koreával, Kínával és Iránnak kapcsolatos problémákról fognak egyeztetni.

  Előtte viszont a szórakozásra is jut egy kis idő. Vasárnap például a két kormányfő golfozni ment, amiről az alábbi kiváló szelfi is készült. A program része még, hogy Trump egy szumómeccsre is elugrik, reméljük, ott is készül majd hasonló fotó.

 • Fene egy helyzet ez: az eredeti bárka eredetileg pontosan azért épült, hogy Noé, a családja, meg az állatok túléljék a negyven nap és negyven éjen át tartó esőzést,

  a replikájára felhúzott témaparknak viszont a jelek szerint pont a csapadék okoz megoldhatatlan problémát.

  A sztori középpontjában a Kentucky államban 2016-ban befejezett Ark Encounter témapark áll, a jelenlegi szituáció pedig 2017-ben kezdett el kicsírázni, mikor heves esőzések sújtották az állam északi területeit. Sokkal több csapadék így sem esett az átlagnál, de arra ez is elég volt, hogy alámossa az egyik, a parkhoz vezető út melletti lankát, ami aztán földcsuszamláshoz, és az út menti korlát megsemmisüléséhez vezetett.

  A park szépen megcsináltatta a korlátot - a szakértői vélemény hatására ezúttal betonból -, az utat és a csatornarendszeren is javított egy kicsit, aztán benyújtotta a számlát az egymillió dolláros számlát a biztosítónak. Itt jött a hidegzuhany, az ugyanis jól elhajtotta őket arra hivatkozva, hogy a hibás kivitelezés és a tervezési hiányosságok orvoslása nem az ő feladatuk.

  Ezen aztán vitatkoztak kicsit, de most eljutott odáig a dolog, hogy a park beperelte a biztosítót, mert állításuk szerint rosszindulatúan cselekedtek, szerződést szegtek és az állam törvényeit is megsértették azzal, hogy nem fizették ki a teljes összeget.

  Az biztos, hogy nem ez a per lesz a legfurcsább dolog, amit a témapark mögött álló Ken Ham csinált, ő ugyanis igazi keresztény fundamentalista, aki szerint a Biblia történelmileg teljesen pontos. A férfi szentül hisz többek közt abban, hogy a dinoszauruszok és az emberek egy időben éltek a Földön, hogy az özönvíz hozta létre a Grand Canyont és hogy Noé 600 éves volt, mikor beköszöntött az apokaliptikus vihar.

  (via)

 • A Bálna bölcsesség (Whale Wisdom) nyerte el a gödöllői V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját szombaton. Az 50 perces, 2018-ban készült filmet az osztrák Rick Rosenthal készítette, aki tengerbiológusként szerette volna közelebb hozni nézőihez ezeket a hatalmas tengeri emlősöket.

  A magyar versenyzők közül díjat kapott többek között Mosonyi Csaba Vad Balaton című filmje, ami az NMHH és a fesztivál különdíját kapta; Török Zoltán A fehér szarvas című alkotása, ami az úti és expedíciós filmek versenyét nyerte; és Tóth Zsolt Marcell, akinek a Darumadár fenn az égen című filmje az M5 különdíját kapta, valamint ő nyerte a nemzetközi fesztiválon belül zajló Kárpát-medencei Filmszemle dokumentumfilmes díját az Akcióban a természet őrzői című 8 részes sorozatával is. A díjazottak teljes listáját itt nézheti meg.

 • A The Persistence of Chaos, vagyis nagyjából A káosz állhatatossága névre hallgató művészeti alkotással pont a címben szereplő dolgot kaphatja meg az ember: egy sima laptopot, amire az alkotó Guo O Dong felrámolt hatot a világ legártalmasabb kártevőiből.

  Van ez az elképzelésünk, hogy a számítógépeken történő dolgoknak nincs hatása ránk, de ez teljesen abszurd. A fegyverként használt vírusok kihatással lehetnek az áramellátásra, vagy az infrastruktúrára, és közveltenül veszélyeztetnek minket.

  - mondta a művész a The Verge-nek, hozzátéve, hogy az alkotással a digitális világ absztrakt veszélyeinek a valóságos világba történő átültetése volt a célja.

  A laptop egyébként egy 2008-as Samsung NC10-es modell, a rajta levő vírusokat pedig a gazdaságra gyakorolt hatásuk alapján választotta ki az alkotó. Ez egyébként elég nagy volt, Guo becslései szerint összesen 95 milliárd dollárnyi kárt okoztak ezek a kártevők, ami nem is meglepő, hiszen többek közt a hírhedt WannaCry is köztük van.

  A mű a DeepInstinct nevű kiberbiztonsági cég megrendelésére készült, és amellett, hogy van róla livestream, licitálni is lehet rá, de jelenleg 1,2 millió dollárt, vagyis nagyjából 349 millió forintot kellene kifizetni érte, ami azért elég sok pénz. Pont emiatt valószínűleg jobban jár az ember, ha odaadja egy könnyelműbb ismerősének a gépét, aki egy hét alatt összegyűjti rá ugyanezeket a vírusokat.

  (via)