Jónás, Renátó
5 °C
18 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az izraeli bajnokság hétvégi fordulójában született az alábbi csodálatosan karmikus találat. A videón a Netanya-Petah Tikva (0-1) meccs győztes gólja látható, és különösebben nem kell magyarázni, hogy miért volt különleges. Habib Habibou épp az ellenfél kapuja előtt fekvő sérült csapattársát ápolta, amikor elé került a labda, és ha már így esett, belőtte a gólt.

   A furcsa körülmények ellenére a meccs vége előtt mindössze 3 perccel lőtt gól teljesen szabályos volt, mivel a játékvezető nem szakította meg előtte a játékot és a passz pillanatában a gólszerző nem volt lesen. Instant karma, ahogy mondani szokás. Az pedig már tényleg hab a tortán, hogy a Habib név jelentése "szeretett, kedves", és arabul a legáltalánosabban használt kifejezés a jóbarátra.

 • Meglehetősen fura húzással reklámozza magát Németország a Zsinagóga előtt. Egy konténerben áll egy karmesteri dobogó, kikészített partitúrával. Ha valaki odaáll, és kezébe veszi a karmesteri pálcát, az előtte álló képernyőn megjelennek a lipcsei Gewandhausorchester zenészei és elkezdenek játszani. Mégpedig olyan ütemben, ahogy vezényel. 

  Hasonlót egyébként már húzott egyszer a Fesztiválzenekar is az Erzsébet téren, de ott csak magunknak hadonászhattunk a mobiltelefonunkkal. Itt a zenekart és karmestert egy nagy kivetítőn követhetik (röhöghetik ki) kedves barátai, ismerősei, akik a közönség soraiban ülnek, merthogy székek is ki vannak készítve. 

  A darabválasztás elég nagyvonalú a németektől. Mahler ugyanis igazi európai polgár volt, akit egy csomó ország magáénak érezhet. Askenázi zsidó családban született Csehországban, amikor az még az Osztrák birodalom része volt, az itt pár percre megszólaló I. szimfóniáját viszont történetesen Budapesten mutatták be, a Vigadóban (Ám nem ezért van pont a pesti Zsinagóga előtt a produkció, hiszen ugyanez az installáció turnézik Belgrádtól Prágáig.) És persze tegyük hozzá, hogy élete jelentős eseményei fűzték Lipcséhez, például ott írta a szóban forgó darabot. Így a város zenekarához is kötődik.

  Aki vezényelné őket, kedden még megteheti a Dohány utcai zsinagóga előtt.

 • Mi sem bizonyítja jobban, hogy egy munkagép is adhat a megjelenésére, mint ez a rózsaszín, Hello Kitty-s bobcat, amivel az újbudai Fehérvári úton találkozott olvasónk, Pali.

 • "A csatolt fotókat 2018. november 9-én délután készítettem a Bp. V. Széchényi István téren, a Tudományos Akadémia előtt" – írja olvasónk, Tamás.

  Nem tudjuk pontosan miért érte utol a végzet a képeken látható Ferrari 458 Italia sportautót, csak gyanítjuk, hogy lejárt a parkolójegy, vagy lemerült a tulaj mobilja és nem tudta meghosszabbítani a mobilparkolást sms-ben vagy appban, és mire bedobálta a húszasokat az automatába, a lesben álló gonosz parkolási ellenőrök pik-pakk felcsatolták az erényövet a kerékre.

  Akárhogyanis volt, igazán lehetnének megértőbbek az ellenőrök a sportautó-tulajdonosokkal (legyen az fekete Aventador, vagy sárga Ferrari), igazán nem könnyű egy ilyen járművet üzemeltetni, fenntartani, a szociális-társadalmi státusz rájuk háruló nyomásáról nem is szólva.