Árpád
-2 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Emlékszem, mennyire elcsodálkoztam gyerekkoromban, mikor egy kisváros butikjára azt láttam kiírva, hogy "pesti divat". Merthogy mi egyáltalán nem úgy öltözködtünk, mint ami a kirakatban volt (sokkal inkább úgy, mint a kirakat előtt sétálók). Amúgy meg mégis mi az, hogy pesti divat?

  Ez utóbbira mostanáig nem is tudtam a választ, aztán Legát Tibor könyve segített.

  Nyáron indult a Fortepan könyvsorozata, melyben kötetenként száz-száz képet kiválasztva adnak ízelítőt a százezeres fotógyűjteményből. Az elsőre furának tűnő vállalkozás (ki a fene venne pénzért valmit, amit ingyen is megnézhet?) első kötete nagyon tetszett, le is írtam az Urbanistán, mi minden miatt szerethető.

  Persze az első merítésnél még adta magát a téma: az Elfelejtett Budapest bemutatta a város jól ismert helyszíneit, milyen mások is voltak egykor, mint ma. Közben megérkezett a második is, amelynek a munkacíme Ez a divat volt (egy kis ízelítő meg is jelent róla az Index Fortepan-blogjában), ám végül az került a borítójára, hogy Pesti nő.

  Szerintem nagyon jó váltás volt. A téma elsőre tágabb, hiszen nem csak a ruháról szól, de valójában jóval szűkebb. Ugyanis nem a Budapesten élő nők élett mutatja be, hanem azt az ideálizált világot, ami csak a váci utcai szalonokban (mindenekelőtt ugye Rotschild Klárinál), a divatfotókon, filmekben és nyári slágerekben létezett. Nagyjából, mintha a mai világot személyes Instagram-képekből próbálnánk összerakni száz év múlva.

  Az anyag jó részén persze manökenek szerepelnek, de sok az olyan kép is, amiken hús vér pesti nők próbálták a hétköznapokba csempészni az álomvilágot. A témakörök telitalálatok, és szerencsére nem csak ruhadarabokról szólnak, külön fejezetet kap a napszemüveg, az autó, az erotika, a cigaretta vagy épp a légi kisasszonyok világa.

  A könyv megvásárálásával az ingyenes Fortepant támogathatjuk, bővebb infót itt találni róla.

 • Kedd kora délután élesedett cikkünkben írtuk, hogy Pokoli hetek várnak a brit politikusokra, arra viszont nem számítottunk, hogy ilyen gyorsan elkezdődik majd a földi pokol. 

  A brit miniszterelnök, Theresa May egy német autóban érkezett meg Berlinbe, hogy találkozzon Angela Merkellel, de már a megérkezést sikerült elbénázni, May ugyanis beragadt a Mercedesbe, a fogadóbizottság egy darabig hiába rángatta vadul a kocsi ajtaját.

 • Dúró Dóra, a Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalom tagja mondta el ezt a mondatot hétfőn a parlamentben:

  A gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy, és sajnos minden kormányzati erőfeszítés ellenére még mindig nem sikerült elérnünk a termékenységnek azt a szintjét össztársadalmilag, ami elegendő lenne ahhoz, hogy Magyarország lélekszámában is ismételten egy gyarapodó nemzetté váljon, ezért a Mi Hazánk Mozgalom természetesen minden olyan javaslatot, előterjesztést támogat, amely a gyermekvállalás fokozottabb elismerését tűzi ki céljául.

  Ezek után kinek nincs kedve össztársadalmilag gyereket termelni?

  Egyébként ugyan az elmúlt években valóban nőtt a gyermekvállalások száma, de az elmúlt évben úgy látszik, megtorpant.

 • - írták a kép alá a Facebookon, és valóban:

  but

  A dapeo.hu ezzel a teljesítménnyel majdnem hozta a jatekraj.hu színvonalát, ami egy gyerekjátékhoz írta azt, hogy amikor ezt a játékot nyomja, a kis kurva izmai megkapják.