Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hol volt hol nem volt, túl a visszahódított Krím-félszigeten, túl a meghódított Ural hegységen, túl az atomhulladék-lerakó területeken, a Napóleon legyőzése után Párizsba bevonuló orosz katonák alapította ázsiai Evianszkon, ott, ahová még a bolsevikok is csak évekkel a forradalom után jutottak el, legyőzve a távol-keleti szakadárokat, volt egy város - amelytől Vlagyimir Putyin jó tíz éve még az Amur-folyó egyik szigetét is átadta Kínának -, abban volt egy panelház, amelyben viszont két hete nem volt meleg víz.

  god

  Hiába ígérték, hogy befejezik a javítási munkálatokat, és végre lesz meleg víz a habarovszki - mert hogy erről a városról van szó - házban, csak nem lett, és végül már a lakók türelme is elfogyott. Szerencsére azonban sok-sok eső esett - állítólag a munkálatok is emiatt húzódtak - így a munkások által feltárt munkagödör szép lassan megtelt esővízzel, szép spontán medencét varázsolva a türelmetlenkedő lakók elé. Egyikük élt is a lehetőséggel és tiltakozásul meg is fürdött a sáros, hideg, omlásveszélyes, gödörben, hogy felhívja a figyelmet az áldatlan állapotokra.

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Когда не смог накопить на море. Видео от @mamlyukov.stanislav

  Новости Амурской области (@amur.info) által megosztott bejegyzés,

  A tiltakozó elnyerte jutalmát: még aznap bekapcsolták a meleg vizet a házban. Igaz, a gödröt egyelőre nem töltötték fel, ahhoz talán egy másik performanszt kell kitalálni.

 • Május 22-én egy amerikai mászó halt meg a Mount Everesten,  már a csúcsról lefelé tartva. Az 55 éves Don Cash 8800 méter környékén elájult, majd miután a serpái életet leheltek bele, letámogatták a Hillary lépcső nevű szűkülethez. Ez egykor egy 12 méteres sziklafal volt, ami a 2015-ös földrengés során ledőlt, és azóta egy keskeny hógerinc fut itt a csúcs irányába.

  Ezen a gerincen egyszerre csak egy mászó fér el, így rendszeresen feltorlódnak a mászók, hosszú sorokat alkotva a nagy magasságban. 8000 méter felett minden egyes eltöltött perc sokat számít, így érthető, mennyit jelentett az amerikai mászónak, hogy két órát kellett várnia, amíg el tudtak indulni lefelé. De ezt Cash már nem érhette meg, a várakozás közben meghalt, írja az Outside. És nem ő volt az egyetlen.

  És hogy értsük, mit jelent, hogy a mászónak várnia kellett, itt van egy aznap készült kép. 

  Mindez 8790 méter magasan zajlik, tehát magasabban, mint ahol a világ második legmagasabb hegyének, a K2-nek a csúcsa van. A várakozás ebben a magasságban évről évre több problémát okoz, ahogy egyre többen érkeznek megmászni az Everestet.

  A torlódás mára a hegy egyik legkomolyabb veszélyforrása lett. Már nemcsak a hideg, a viharok vagy az oxigénhiány fenyegeti a mászókat, hanem egy olyan probléma, ami eddig nem létezett: a tömeg.

  A magashegyi sorban állás is jelzi azt, amiről már írtunk: a 8000-es csúcsok megmászása már nem hegymászás, hanem menedzsersport. A hegymászáshoz szükséges technikai tudás, kreativitás, problémamegoldás leértékelődött, hiszen a tömeg a serpák által kihúzott kötelek mentén mozog. Hatalmas szerepe van viszont a pénznek, hogy ki milyen szintű szolgáltatást tud megfizetni, továbbá annak, hogy a kuncsaft mennyire van kitéve a többi mászó jelentette veszélynek.

  Arról, hogy a világban mi számít valódi hegymászó-teljesítménynek, ebben a cikkben írtunk. 

 • Úgy tűnik, a Google autóján kifogtak a magyar utak, vagy legalábbis figyelmetlen volt a sofőr, mert az autó egy árokban kötött ki a mellette haladó földút helyett – derül ki azokból a fotókból, amelyeket a Vezess.hu egyik olvasója küldött az oldalnak.

  guuug
  Fotó: Olvasói fotó / Vezess.hu

  A képek állítólag Borsod megyében készültek, ami könnyen lehet, mert a Google térképének utcanézetéhez felvételeket készítő autók a projekt oldala szerint május és október között több magyar régióban megfordulnak, többek között Észak-Magyarországon is.

 • alligator pool float
  Fotó: Twitter

  Floridában viszonylag gyakran fordulnak elő aligátorok lakott területen, de ezúttal olyan helyen láttak egyet, ami valószínűleg minden előzetes várokozást felülmúlt: Dél-Miamiben, egy Airbnb-s nyaraló úszómedencéjében, egy aligátor alakú gumimatracon fekve.

  A Miamibe esküvőre érkező georgiai Dave Jacobs a Miami New Timesnak arról számolt be, hogy először a házhoz közeli tó mellett látták az aligátort, ami rendesen felzaklatta a kutyájukat, ami utána alig hagyta abba az ugatást. Másnap az aligátor a medencében várta őket. A család hívta az Airbnb tulaját, aki értesítette a vadőröket, akik kiszedték a medencéből az ott heverésző aligátort. A vadőr egyébként arról számolt be Jacobsnak, hogy az elmúlt időszakban sok a munkája, mert elkezdődött az aligátorok párzási időszaka, és ilyenkor a hüllők az átlagosnál jóval gyakrabban kódorognak el. (Miami New Times)