Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • ha azt gondolná, hogy csak Magyarországon vesz egyre élesebb hajtűkanyarokat a kormányzati kultúrharc, még biztosan nem hallott arról, hogyan űzik ugyanezt a sportot Brazíliában. A CNN most arról számolt be, hogy új vezetőt neveztek ki a Funarte nevű szervezet élére, ami a művészetek és különösen a zene állami támogatását szervezi, 60 millió reál (kb 4 milliárd forint) támogatást oszt szét évente. A kulturális minisztérium alá tartozott sokáig, de Bolsonaro elnök megszüntette az egész minisztériumot.

  Szóval ennek a szervezetnek az első embere lett egy Dante Mantoviani nevű úriember, aki rögtön szórt is néhány bölcsességmorzsát a nép közé a kinevezése után. Röviden összefoglalva: a rockzene a hibás mindenért.

  (Itt tartsunk egy kis kitérőt, és jegyezzük meg, hogy a rockzene és Brazília kapcsolata meglehetősen szoros és szenvedélyes, gondoljunk csak a híres Rock in Rio fesztiválra, vagy a Queen legendás koncertjére 250 ezer ember előtt.)

  Mantoviani gondolatmenete nem túl bonyolult, és a maga nemében tulajdonképpen kikezdhetetlen. A rockzene nem a lélekhez szól, csak a testhez -> ez egyenes út a szexhez meg a drogokhoz -> ami pedig a sátánizmushoz és az abortuszhoz vezet.

  A legizgalmasabb azonban mégiscsak az, hogy van egy kivétel a törvényszerűség alól, ami annyira erős, hogy indoklást tulajdonképpen nem is igényel. A Metallica zenéjét szabad hallgatni, az nem árt. (És a brazil Angra nevű bandáét is, bár lehet hogy ez már változott, mióta a basszusgitárosuk beszólt Mantovianinak.)

  metallica
 • Huszti István a Parlamentben lefotózta az egyébként Szijjártó Péternek mutogató miniszterelnököt, Nagy Attila Károly pedig a remek alapanyagból kifaragta a világot meghódító macskás mém belpolitikai változatát. 

  catmeme
  Fotó: Huszti István
 • A DK elnöke is felült a banános mémvonatra. Ha nem tudja, miről van szó, ismerje meg az elmúlt napok legfontosabb hírét

 • A nap grafikonján a Statista szedte össze a nagy fegyveripari cégek 2018-as bevételeit (mínusz Kína, mert onnan nincsenek megbízható adatok):

  arms.png

  Már első ránézésre elég látványos, hogy a legnagyobb bevételű cégek élvonalában rögtön öt amerikai van, és a Lockheed Martin elég szépen kiemelkedik a mezőnyből. (A számok csak a hadiipari bevételeket mutatják, tehát a Boeingnél például az utasszállító repülők gyártása nincs benne.)

  De tényleg olyan sok az a 10-20-50 milliárd dollár? Lássuk csak, ugyanebben az időszakban mennyi bevételt termelt például a...

  • Facebook? 55 milliárd dollárt
  • Microsoft? 110 milliérdot
  • Amazon? 232 milliárdot
  • Apple? 265 milliárdot