Ipoly
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az egyik izlandi város, Akureyri lakói évek óta hallanak furcsa, kísérteties hangot, de még mindig nem jöttek rá, hogy mi lehet a forrása. Az első cikk 2014-ben született a hangról, de azóta sem sikerült megmagyarázni, hogy mi az amit hallanak az itteniek. 

  Az ügy most éppen egy friss Facebook-poszt miatt került újra felszínre. Ezt Bjarni Þorvaldsson, a városban élő zenei producer készítette. A videó mellé azt írja, hogy a felvétel készítéséhez egy különösen érzékeny mikrofont használt. A poszt megjelenése után kiderült, hogy a hangot több másik város lakói is hallották, vagyis elég sok embert érint a probléma.

  Ami a hangot illeti, Þorvaldsson szerint arra emlékeztet, mint mikor valaki hátborzongató zenét akar írni. Az A és a G hang között váltakozik, ami szintén segít abban, hogy az emberek figyelmét felkeltse, odafigyeljenek rá és ezért is lehet, hogy vannak, akiket például az alvásban zavar ez a rejtélyes hang. 

  (via 444)

 • Donald Trump egy júliusi beszédében vetette fel a problémát, hogy kézmosás vagy zuhanyzás során egyszerűen nem folyik annyi víz a csapból vagy a zuhanyrózsából, mint amennyire szüksége lenne és emiatt az egész folyamat sokkal tovább tart.

  Már akkor is megütközést keltett, hogy a világjárvány kellős közepén az amerikai elnök ilyen szintű problémákkal van elfoglalva, de azóta kiderült, hogy teljesen komolyan gondolja, hogy megoldást találjon erre.

  Az amerikai energiaügyi minisztérium szerdán javaslatot tett, hogy megváltoztassák az eddigi, zuhanyrózsákra vonatkozó szabályozást. A jelenlegi törvények szerint az amerikai zuhanyrózsák maximum percenként 9.5 liter vizet engedhetnek ki. Ha ezt megváltoztatják, akkor a jövőben a zuhanyrózsák képesek lennének ennek a többszörösét is kiengedni.

  A javaslat az energiatakarékossággal foglalkozó szakemberekből megütközést váltott ki és felajánlották, hogy ha Trumpnak nem felel meg a jelenlegi zuhanyrózsája, akkor szívesen keresnek neki egy újat, de a törvény megváltoztatására szerintük nincs szükség.

  Trump júliusi beszédét a lenti videóban lehet megnézni, és itt konkrétan arról beszél, hogy nem engedheti meg magának, hogy a gyenge víznyomás miatt tovább tartson a zuhanyzás. Továbbá az egész ügy azért is olyan fontos neki, mert a hajának tökéletesnek kell lennie, amihez feltehetőleg elengedhetetlen a rengeteg víz. 

 • A város polgármestere Marcelo Crivella nemrég jelentette be, hamarosan újranyitnak a világhírű strandjaikat, ahol a vírusszabályoknak megfelelően lehet majd tartózkodni. Ezt úgy tervezik kivitelezni, hogy szalagokkal választják el a helyeket, ezeken belül lehet majd akár kisebb csoportokban is strandolni.

  Ezeknek a helyeknek a 70 százalékára lehetne a helyszínen, érkezési sorrendben lecsapni, a maradék 30 százalékra pedig egy mobilos alkalmazáson keresztül.

  Crivella júliusban azt mondta, csak akkor lehet legközelebb a város strandjain tartózkodni, ha meglesz az új koronavírus elleni védőoltás.

  Nemrég újra engedélyezték a tengerben fürdést és a csapatsportokat a strandokon. Rio élete nagyrészt a szabadban zajlik, különösen a hétvégeken nehéz a "cariocákat", vagyis a rióiakat rávenni, hogy maradjanak otthon. Ilyenkor szokás szerint a strandokat és a bárokat özönlik el.

  Brazília a világjárvány második leginkább sújtott országa az Egyesült Államok után, már több mint hárommillióan fertőződtek meg és több mint százezren haltak meg a Covid-19 következtében.

  Rio de Janeiro állam hivatalos adatai alapján a városban hétfőig 74 674-en kapták el a fertőzést, 8622 páciens hunyt el.

  (MTI)

 • Néhány nappal ezelőtt számoltunk be róla, hogy három különleges színváltozatú, fehér oroszlánkölyök született a Nyíregyházi Állatparkban. Most pedig az intézmény azt közölte, hogy mivel az állatok elérték a 6 hetes kort, így már el is nevezik őket, ehhez pedig a közösségi médiában kértek segítséget.

  Végül Kristóf Simon pályázata nyerte el legjobban az állatpark dolgozóinak tetszését, aki ezt írta:

  Mivel az oroszlánok Afrikában honosak, és ők most távol vannak az otthonuktól, ezért én arra gondoltam, hogy kaphatnának afrikai neveket.

  Dipita, ami reményt jelent - hiszen egy kihalás szélén álló állatról beszélünk, de most három nagyon ritka fehér oroszlán született, ami reményt ad.

  Enam, ami azt jelenti, hogy Isten adta nekünk - becsüljük meg őket jól, és vigyázzunk rájuk! 

  Abeni, ami azt jelenti, hogy Imádkozzatok értük! Ha egy mondatban tesszük a neveket, akkor kijön az, hogy "Isten adta nekünk a reményt, imádkozzatok értük!

  A fehér oroszlánok a a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. Azért lett ilyen a színük, mert ebben a régióban fehér homokos folyómedrek a jellemzőek, így az állatok sokkal könnyebben tudnak elrejtőzni. Az utódok színe pedig csak akkor lesz ilyen világos, ha mindkét szülő bundája is ilyen.

  A krugeri oroszlánok száma az orvvadászat miatt drasztikusan lecsökkent, a vadonból talán el is tűntek, az állatkert közleménye szerint 1994-ben fordul elő, hogy a vadonban láttak ilyen nagymacskát.

  Az állatkertekben és a rezervátumokban kevesebb mint 500 fehér oroszlán él, így a Nyíregyházán született kölyköknek is nagy jelentősége van a faj fennmaradásában.