Felejtse el a cibetmacska ürülékéből kiválogatott kávét, az ŰRPÖRKÖLÉSŰ kávé lesz az új luxy
A rakétatechnológiát akarja segítségül hívni a kávé tökéletes pörköléséhez egy amerikai és egy egyesült arab emírségekbeli vállalkozó, akik jövőre tervezik a világűrbe juttatni kávépörkölő kapszulájukat.
A módszer lényege, hogy a kapszulában a Föld légkörébe visszatéréskor keletkező hőt felhasználva pörkölnék a kávét, ami egy túlnyomásos tartályban lebegne.
A Földön a kávészemek pörkölés közben össze-vissza hánykolódnak, eltöredeznek és a pörkölő forró felületével érintkezve pörkölődnek meg. „Ha a gravitációt kivonjuk ebből, a kávészemek lebegnek a forró tűzhelyben, 360-fokos, egyenletesen elosztott hőt kapnak és szinte tökéletesen megpörkölődnek” – magyarázta Anders Cavallini és Hatim al-Kafadzsi.
A pörkölést 300 kilogrammos adagokkal kezdenék, és már több rakétagyártóval tárgyalnak az együttműködésről.
Nem ez az első ötlet kávé űrbe juttatására. 2015-ben az Argotec olasz űrkutatási cég és a Lavazza kávéforgalmazó együttműködött a Nemzetközi Űrállomás asztronautái számára készült első presszógép tervezésében és kivitelezésében. 2015. május 3-án Samantha Cristoforetti olasz űrhajósnő itta az űrállomáson az első presszókávét egy a súlytalanság körülményeire készített speciális csészéből, írja az MTI.